"Medicinu i Tehniku preseliti na Trsat", NL, 9. 1. 2012.
Medicinu i Tehniku preseliti na Trsat
Medicinski i Tehnički fakultet u Rijeci imaju najviše šanse za financiranje iz EU fondova. Prvi poduhvat bit će gradnja tri studentska paviljona sa 758 kreveta, a dovršio bi se i Društveno-kulturni centar
 
Studentima riječkog Sveučilišta na raspolaganju je samo 650 kreveta u domskom smještajuRIJEKA Gradnja prve faze zgrade studentskog smještaja odmah, a do sredine idućeg mandata svih 2.500 ležajeva u Kampusu, te gradnja i završetak Društveno-kulturnog centra do kraja 2013. godine, pokretanje odjela kineziologije, te seljenje Tehničkog i Medicinskog fakulteta u Kampus, uz gradnju nove Sveučilišne knjižnice također u sklopu studentskog grada na Trsatu, glavni su prioriteti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kad je razvoj Rijeke u pitanju.     
    Novu bolnicu zajednički će graditi Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo znanosti. Očekuje se da će već u ovoj godini osigurati sve zakonske pretpostavke potrebne za projekt sveučilišne bolnice, a zatim i početi s gradnjom koja bi trajala osam godina.
    Kad je o Kampusu riječ, u ovom mandatu apsolutni su prioritet objekti studentskog smještaja jer Rijeka u studentskom smještaju stoji najlošije u odnosu na ostala sveučilišta. Primjerice, Zagreb u domovima ima oko 7.500, a Rijeka samo 650 kreveta.
   
Nedostatak smještaja

Studentski smještaj u Kampusu trebao bi se graditi u tri faze. Ministar Željko Jovanović inzistira da se s prvom fazom izgradnje tri paviljona i

Sveučilišna bolnica počinje od energane

Prvi vidljivi korak u gradnji bolnice već u 2012. mogla bi biti toplana-energana i plinska mjerno-redukcijska stanica koja je zajednički energetski blok Sveučilišnog kampusa na Trsatu i KBC-a. Predviđena vrijednost investicije je 55 milijuna kuna. Građevinska dozvola je pred ishodovanjem, a Energo je spreman sudjelovati u realizaciji ove  investicije.

758 kreveta, za koja postoji sva dokumentacija i gradilište je otvoreno, krene odmah. Za to vrijeme bi se osigurala sredstva, manjim dijelom iz državnog proračuna, a većim iz strukturnih fondova EU i kroz javno-privatno partnerstvo za izgradnju ostalih paviljona – do ukupno 2.500 kreveta do kraja mandata. Logičan je potom prioritet objekt koji je već isprojektiran i ima građevinsku dozvolu, a to je Društveno-kulturni centar, ukupne površine 4.452 m2, kojega čine ga svečana dvorana Sveučilišta (Auditorium maximum), polivalentni prostori za kulturne i društvene sadržaje, alternativne i druge udruge studenata, internet-caffe, restoran, tri lokala, knjižaru, studentski radio, televiziju, novine i sl.
    – Ti prostori se mogu koristiti za organizaciju simpozija i kongresa, i predstavljat će bitan doprinos turističkoj ponudi Rijeke. Predviđena vrijednost investicije je 24,2 milijuna kuna. Mislim da se ta sredstva mogu osigurati u proračunu Ministarstva za gradnju i otvaranje objekta u 2013. godini ili najkasnije sredinom 2014. godine – kaže Jovanović. Najavljuje i pokretanje studija kineziologije sveučilišnog odjela koji će voditi brigu o nastavi tjelesnog odgoja na svim sastavnicama.
   
Proizvodnja inženjera

Ističe da je iz razgovora s rektorom prof. dr. Perom Lučinom zaključio da bi se na Kampus, ako žele osigurati uvjete za budući razvoj, trebali seliti Pomorski, Ekonomski, Tehnički i Medicinski fakultet, čiju će dinamiku utvrditi Svečilište. Naime, Tehnički fakultet se teško može razvijati na postojećoj lokaciji, a povećanje »proizvodnje« inženjera od 1,5 posto godišnje je strateški prioritet EU. Slično tome, valja razmišljati i o preseljenju Medicinskog fakulteta sukladno s dinamikom razvoja Sveučilišne bolnice.
    – Potrebno je odmah krenuti u izradu idejne dokumentacije, a pritom sva četiri fakulteta prijaviti za strukturne fondove EU. Smatram da bi najveće šanse za financiranje mogli imali Tehnički i Medicinski fakulteti i stoga potičem takvu viziju razvoja Kampusa. Za strukturne fondove treba izraditi i prijaviti i projekt Sveučilišne knjižnice – kaže Jovanović.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk