"Papiri i potvrde nestaju, stvara se e - Županija", NL, 31. 1. 2012.
ŽUPANIJSKA UPRAVA U SLOGIN KULI 2 PRESELJENJE OBILJEŽENO VIDEO-KONFERENCIJOM VLADE, ŽUPANIJE, GRADA I SVEUČILIŠTA
Papiri i potvrde nestaju, stvara se e - Županija
Krajnji nam je cilj stvaranje e-Županije u kojoj će svi dokumenti biti u elektronskom obliku. Zasad su građanima na internetu dostupni dokumenti građenja, a ostalo je tek u pripremi, rekao je Vidoje Vujić

Tihana TOMIČIĆSnimio Vedran KARUZA
 
Županija je u zgradu koju je kupila od Erste banke uložila ukupno 4,9 milijuna euraRIJEKA Preseljenje župana, šest odjela županijske uprave i ukupno 90 zaposlenika PGŽ u novu modernu zgradu na Slogin kuli obilježeno je u velikom stilu: video-konferencijom u koju su se, osim aktualnog župana dr. Vidoja Vujića i bivšeg župana Zlatka Komadine, uključili i potpredsjednik Vlade Neven Mimica, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.
    Svi su se složili da Riječani, i u županijskoj i gradskoj upravi, po informatizaciji i internetizaciji svog rada, a time i dostupnosti svoje usluge građanima, predstavljaju uzor svima ostalima u Hrvatskoj, pa tako i samoj Vladi.
    Stoga je potpredsjednik Vlade Mimica najavio da će do kraja mandata cijela javna i državna uprava postati umrežena, te će svi registri informacija i dokumenata uskoro postati povezani, a cijeli sustav postat će dio informacijske mreže EU. Fizički papiri i potvrde nestat će, složili su se sudionici županijske video-konferencije.
   
Rijeka uzor Vladi

– Naš je zadatak i cilj otvoriti javnu upravu građanima, kako bismo izbjegli situaciju da građanin za jednu uslugu mora obići i deset šaltera, s već postojećim potvrdama. Informatizirat ćemo sustav biračkih popisa, porezni registar, registar socijalnih naknada i sve ostale baze podataka, koje su sada nepovezane i ne omogućuju efikasnost državne uprave – izjavio je Mimica. Pred Vladom je, kaže, veliki reformski posao, ne samo na jačanju povjerenja u upravu, nego upravo i na boljem tehnološko-komunikacijskom pristupu građanima.
    – Prva ovakva video-konferencija između Vlade, lokalne uprave i sveučilišta odvija se nimalo slučajno u Rijeci, koja je uvijek među naprednijima. Sve što ćemo napraviti na polju internetizacije i informatizacije uprave, temeljit će se na riječkom iskustvu – kazao je Mimica.
    Potpredsjednik Vlade najavio je i rezanje troškova za prostore u kojima djeluje državna uprava – također po uzoru na ovu novu županijsku organizaciju rada u novom objektu – jer danas središnja državna tijela djeluju u 270.000 četvornih metara poslovnih prostora, od čega je 70.000 kvadrata u najmu. To državni proračun košta čak 4,5 milijuna kuna mjesečno, i stoga Vlada radi na izradi studije izvedivosti izgradnje jednog središnjeg državnog »kampusa«, u kojem bi bile smještene na tisuće činovnika, naravno ako se to pokaže financijski održivim. To će biti jedan od poslova koje moramo obaviti do kraja mandata, istaknuo je Mimica.
   
Širenje interneta

Ministar pomorstva

Četvorni metar 2.730 eura

Zgradu na Slogin kuli Županija je 2007. godine kupila od Erste banke, i platila je oko 2,5 milijuna eura. Nakon svih ostalih troškova – informatizacije, opremanja i drugih – četvorni metar nove zgrade košta 2.730 eura, ili sveukupno – 4,9 milijuna eura. »Uvjereni smo da bi novi takav objekt na tržištu stajao puno više«, rekao je Vidoje Vujić.

Elektronski potpis

Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da se u gradskoj upravi već šest godina koristi elektronski potpis, svi dokumenti su u elektronskom obliku, a zgrada na Korzu 16 bila je i prva s fotonaponskim ćelijama u Hrvatskoj. Rektor Pero Lučin uvjeren je da će se ova vrsta komunikacije sve češće primjenjivati, a prednost je združeni nastup svih institucija prema trećim partnerima na zajedničkim projektima.

Velika seoba

U staroj zgradi u Adamićevoj ostao je cijeli Ured Županije sa 19 zaposlenih, uključujući i PR službu, a u čije ime se u video-konferenciju uključio pročelnik Branko Škrobonja. Župan Vujić ima na raspolaganju i stari ured u Adamićevoj i novi na Slogin kuli, jer će prostor u Adamićevoj i dalje biti korišten za radne sjednice kolegija, kao i protokolarne obaveze. U prostor u Ciottinoj ulici seli se Ekoplus i REA, prostor u Žrtava fašizma bit će vraćen Gradu Rijeci, u Splitsku ulicu preselit će se Odjel za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, a u ispražnjenim prostorima u Adamićevoj uredit će se prostori za riječke zastupnike i ministre te press room.

, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina najavio je također u najskorije vrijeme donošenje zakona koji će bivše analogne tv frekvencije dati na raspolaganje telekomunikacijskim operaterima, kako bi se građanima omogućio što šira mogućnost uvođenja širokopojasnog interneta u sve sredine.
    – Ono što je prije sto godina bio razvoj cesta i električne energije, to je danas razvoj telekomunikacija – kazao je Komadina.
    On nije krio zadovoljstvo što su se županijski odjeli preselili u nove prostore.
    – Ovo je objekt najmodernijih tehnologija, a svrha je što veća kvaliteta usluge za sve građane. Zadovoljan sam, jer je i dio mog osobnog minulog rada ugrađen u ovaj uspjeh – kazao je dojučerašnji župan Komadina. Po njemu, ogroman posao su obavile skromne županijske službe za informatizaciju: »Druge institucije za ovakav posao imaju na desetine ljudi, i zato smo mi u PGŽ dokaz da je htijenje i znanje ipak najvažnije«, rekao je bivši župan.
   
Šest katova

U novoj zgradi smješteno je šest županijskih upravnih odjela, s ukupno 90 zaposlenika, a osim najmodernije informatičke tehnologije, objekt na fasadi ima i fotonaponske ćelije kojima se namiruje dio potreba za električnom energijom i ujedno zgradu čini energetski učinkovitom sa svim potrebnim certifikatima, koji je svrstavaju u drugu od ukupno osam kategorija po EU standardima.
    Zgrada ima šest katova, svaki prosječno ima oko 260 četvornih metara ili devet ureda, a na vrhu zgrade je i konferencijska dvorana.
    – Ovih šest odjela dosad je bilo smješteno na četiri lokacije, te stoga sada pojeftinjujemo troškove za upravu – rekao je obnašatelj dužnosti župana Vidoje Vujić. Po njemu, najmodernije tehnologije korištene u opremanju zgrade dokazuju da Primorsko-goranska županija želi biti regija znanja, a znanje je kapital tek kad se u praksi primijeni. Zato je krajnji cilj stvaranje e-Županije, u kojoj će svi dokumenti biti u elektronskom obliku. Zasad su građanima na internetu dostupni dokumenti građenja, a ostalo je tek u pripremi, rekao je Vidoje Vujić.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk