Inteligentna energija u Europi
20. prosinca je objavljen natječaj za 2012. godinu programa Inteligentna energija u Europi (IEE). Ukupan proračun natječaja je 67 milijuna eura, a može se sufinancirati do 75% prihvatljivih troškova projekta. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 8. svibnja 2012. Projekti moraju uključivati najmanje tri partnerske organizacije iz različitih zemalja članica programa (EU 27, Island, Norveška, Hrvatska, Lihtenštajn, Makedonija).

Prijaviti se mogu javne ustanove, jedinice regionalne i lokalne uprave te privatne tvrtke. Kao i na dosadašnjim natječajima, a sufinanciraju se aktivnosti u sljedećim područjima:

-- SAVE - jačanje energetske učinkovitosti i racionalnog korištenja energetskih resursa, pogotovo u industriji,zgradarstvu i proizvoda koji troše energiju.
-- ALTENER - promocija i potpora korištenju izvora obnovljive energije i energetske diversifikacije za proizvodnju električne i toplinske energije;
-- STEER - promoviranje učinkovitijeg korištenja energije u prometu te primjena novih i obnovljivih goriva u prometu;
-- INTEGRIRANE AKTIVNOSTI - poticanje ulaganja u energetiku na lokalnoj razini, energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije u zgradama, edukacija na području inteligentne energije.

Program financira aktivnosti kao što su međunarodni prijenos iskustava; promicanje najbolje prakse; obrazovanje i osposobljavanje; jačanje i izgradnja institucionalnih  kapaciteta; širenje informacija i jačanje svijesti; analize i pokazatelji za razvoj politike; stvaranje novih standarda i normi. Ne financiraju se ulaganja u infrastrukturu; projekti istraživanja i tehnološkog razvoja; studije izvedivosti; investicijski troškovi za projekte održivih izvora energije; promocija posebnih proizvoda/brendova; uredska oprema, računala.

Osnovni cilj programa IEE je podržati održivi rast u energetici, osigurati stalnu opskrbu energijom, postići konkurentnost energetskog sektora EU i bolju zaštitu okoliša. IEE program komponenta Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme - CIP), a provodi ga Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije (EACI), u suradnji s Općom upravom za promet i energetiku.

Službene stranice programa IEE.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk