"Riječki projekt strateški opravdan", NL, 1. 2. 2012.
SPOR BJELIŠ – LUČIN MINISTAR ZNANOSTI PRESJEKAO ČVOR
Riječki projekt strateški opravdan
Sasvim logično što je projekt istraživačke infrastrukture u sklopu kampusa na Trsatu predložen za financiranje iz europskih fondova, jer ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju
 
Prepoznati istraživački projekti riječkog sveučilištaRIJEKA Ministar znanosti Željko Jovanović presjekao je sukob zagrebačkog i riječkog sveučilišta o financiranju projekata iz europskih fondova, ocijenivši kako je sasvim logično što je projekt financiranja istraživačke infrastrukture u sklopu sveučilišnog kampusa na Trsatu predložen za financiranje, jer ima spremnu svu potrebnu dokumentaciju, što nije slučaj s predloženim projektima Sveučilišta u Zagrebu. U dopisu poslanom zagrebačkom rektoru još 4. siječnja, Jovanović je podsjetio kako je riječki projekt strateški opravdan i uklapa se u ciljeve Operativnog programa pa ga je Ministarstvo, s obzirom na to da je imao najpripremljeniju dokumentaciju predložilo za projekt Phare 2006, kako bi dobili pomoć u pripremi dokumentacije koja im je nedostajala. Jovanović je tako odgovorio na primjedbe rektora Bjeliša, koji je u dopisu Ministarstvu financija i Državnom odvjetništvu tražio da se ispita kako je riječko sveučilište dospjelo na prvo mjesto prioriteta za financiranje projekata iz fondova EU.
    – Smatramo da po tom pitanju nema ničeg spornog. Očekujemo da naša sveučilišta, uključujući i ono riječko i zagrebačko, nastave pripremati kvalitetne projekte, kako bi mogli povući što više novca koji nam stoji na raspolaganju. Jednako tako, smatramo da je potrebna još bolja i uža suradnja, a ne podizanje tenzija među našim sveučilištima – kaže ministar Jovanović.
    Prijedlog financiranja istraživačke infrastrukture u sklopu sveučilišnog kampusa u Rijeci, punog naziva »Research Infrastructure for Campus-based L

Centar za translacijska istraživanja

Rektoru Bjelišu bilo je nekorektno i predviđeno financiranje Centra za visoku tehnologiju u biomedicini riječkog sveučilišta s 2,4 milijuna eura iz europskih fondova, jer da je zagrebačko Sveučilište prvo osnovalo Centar za translacijska istraživanja. No, prema Lučinu nije bitno tko je prvi osnovao centar za istraživanja na ovom području, već je bitan sadržaj, kvaliteta i međunarodna vidljivost akademskih djelatnika koji djeluju u tom prostoru. Podsjeća da je riječko Sveučilište nakon dobrih rezultata na području translacijskih istraživanja prije nekoliko godina dobilo 1,8 milijuna eura od Europske komisije za razvoj projekta Translacijske medicine u Rijeci. Lučin zato smatra da je utemeljenje centra za visoku tehnologiju, odnosno za translacijska istraživanja, logičan nastavak ranijih projekata riječkog Sveučilišta.

aboratories at University of Rijeka« vrijedan je 18,7 milijuna eura, u čemu bi Ministarstvo iz državnog proračuna sudjelovalo s 2,8 milijuna eura, a prijavljen je na poziv Ministarstva 28. kolovoza 2009. godine, kada i projekti Sveučilišta u Zagrebu.
    Jovanović u dopisu zagrebačkom rektoru navodi kako je u pozivu Ministarstva bilo navedeno da projektni prijedlozi moraju biti iz područja inovacija, znanosti i tehnologije te da su zagrebački projekti Borongaj i Horvatovac bili prepoznati za područje obrazovne infrastrukture, a projekt Biomedical Research Area Zagreb kao znanstvena infrastruktura. Dodaje kako prijavitelji projekata izgradnje kampusa Borongaj i Horvatovac nisu redovito slali izvješća o napretku, iako su to bili dužni, a da iz redovitih izvješća za Biomedical Research Area Zagreb nije bilo vidljiva napretka u izradi tehničke i projektne dokumentacije. Jovanović podsjeća kako je riječki projekt predložen kao najspremniji za financiranje u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca 2013. godine, napominjući kako je pojednostavljenje Operativnog programa rezultiralo ukidanjem nekih područja, među kojima i obrazovne infrastrukture, što podrazumijeva zagrebačke kampuse Borongaj i Horvatovac. No, Jovanović dodaje da će ta područja biti uvrštena u Operativne programe za novu financijsku perspektivu od 2014. do 2010. godine.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk