"Zdravstveni fakultet već u ovoj godini", NL, 2. 2.2012.
 
KADROVI U ZDRAVSTVU REKTOR SVEUČILIŠTA O OSNIVANJU NOVOG FAKULTETA
Zdravstveni fakultet već u ovoj godini
Sveučilišno obrazovanje kadrova u zdravstvu dio je prakse Europske unije pa tako već susjedna Slovenija ima dva zdravstvena fakulteta
 
Novi sveučilišni odjel neki žele smjestiti u bivšu zgradu Građevinskog fakultetaRIJEKA Na sjednici fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta u Rijeci jednoglasno je donešena odluka o pokretanju inicijative za osnivanje zdravstvenog fakulteta ili sveučilišnog odjela za zdravstvene studije. Ovu odluku fakultetskog vijeća podržalo je i stručno vijeće Kliničkog bolničkog centra Rijeka, a prema riječima dekana Medicinskog fakulteta prof. dr. Alana Šustića inicijativa će biti službeno uručena rektoru Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Peri Lučinu, kao i Senatu Sveučilišta. S druge strane, rektor riječkog Sveučilišta podsjeća da je za prve konkretne korake u osnivanju zdravstvenog fakulteta potreban elaborat.
   
Elaborat u izradi

– Koliko mi je poznato, taj je elaborat u izradi. Kada ga dobijemo, a to bi moglo biti kroz mjesec dana, možemo krenuti u osnivanje zdravstvenog fakulteta – ističe Lučin koji smatra da osnivanje sveučilišnog studija za kadrove u zdravstvu poput medicinskih sestara i fizioterapeta više ne može čekati. Lučinova želja je pokrenuti taj fakultet u ovoj godini jer, kako kaže, sveučilišno obrazovanje kadrova u zdravstvu dio je prakse Europske unije pa tako već susjedna Slovenija ima dva zdravstvena fakulteta. Sveučilišni odjel za zdravstvene studije odnedavno postoji samo u Splitu, a navodno se o sličnoj inicijativi razmišlja i u sklopu zagrebačkog sveučilišta.
    – Jasno se pokazalo da su takvi fakulteti trebaju biti sveučilišni jer razvoj zdravstvenog sustava zahtijeva da obrazovanje kadra bude po sistemu tri plus dva – ističe Lučin.
    Inače, sveučilišni zdravstveni studiji u većini europskih zemalja, a posebice u Americi, prepoznati su kao jedini mogući način rješavanja problema nedostatka liječnika. Ovako obrazovan kadar zajedničkim se imenom naziva »helath care provideri«, a njihov je proces edukacije brži i smatra se da jednako dobro mogu zadovoljavati potrebe zdravstva. Amerika poznaje prek

Preddiplomski program

Prema sadašnjem planu, riječki fakultet za zdravstvene studije i dalje bi zadržao preddiplomski program za medicinske sestre i primalje, zatim programe za inženjere radiologije, program medicinsko-laboratorijske dijagnostike te program za fizioterapeute. Od sveučilišnih diplomskih programa tu bi bio program za fizioterapeute, medicinske sestre, a prvi novitet trebao bi biti programom za dentalne higijeničare.

o 40 različitih takvih zanimanja u zdravstvu, a Austrija 14. Hrvatska je, uostalom, zbog nedostatka sveučilišnog diplomskog studija za medicinske sestre kritizirana u peer misiji Europske komisije 2008. godine.
   
Potencijalni problem

Ono što se u cijeloj priči pojavljuje kao potencijalna problem jest i smještaj novog riječkog fakulteta kojeg dekan riječkog Medicinskog fakulteta želi smjestiti u bivšu zgradu Građevinskog fakulteta. Zgrada koja je u vlasništvu Građevinskog fakulteta prema nekim planovima trebala bi biti prodana kako bi se pokrili troškovi izgradnje studentskog paviljona na Kampusu. Već je poznato da se dekan Šustić toj ideji protivi dok rektor Lučin novi riječki fakultet u budućnosti vidi na Kampusu, jednako kao i Medicinski fakultet.
    – Pitanje stare zgrade treba riješiti, a njezina prodaja potrebna je za financijsku konstrukciju izgradnje Kampusa. Ako se iznađu sredstva, smještanje zdravstvenog fakulteta u bivšu zgradu Građevinskog fakulteta može biti mogućnost, no dugoročno gledano zdravstveni studij kao i Medicinski fakultet trebali bi biti smješteni na Kampusu – zaključuje Lučin.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk