"Studenti na ispite u jaknama, kapama i rukavicama", NL, 8. 2. 2012.
NA FAKULTETU KAO U SIBIRU NA FILOZOFSKOM FAKULTETU HLADNOĆA ZAMRZNULA CIJEVI, A GRIJANJE SLABO RADI
Studenti na ispite u jaknama, kapama i rukavicama
Nije nimalo ugodno kad vam dođu studenti i kažu: nama je hladno, a vi im ne možete pomoći. Situacija je tim gora jer je zgrada ostala bez vode, kaže prof. dr. Predrag Šustar
 
Zgrada Filozofskog fakulteta očigledno nije građena za zimske uvjeteRIJEKA Nakon Građevinskog fakulteta, još jedan reprezentativan objekt u sveučilišnom Kampusu na trsatskom vjetrovitom »brdu znanja« ostao je bez vode zbog zaleđenih odvodnih cijevi u garaži, a riječ je o Filozofskom fakultetu, zgradi vrijednoj čak 160 milijuna kuna. Osim najnovijih akutnih problema s vodom i zaleđenim cijevima, ono što studente i profesore riječke Filozofije muči praktički od useljenja, nedovoljno je grijanje objekta. Situacija je kulminirala u proteklih tjedan dana, zbog temperaturnih minusa koji su »zaledili« cijelo riječko područje, pa su se studenti, profesori i svi ostali djelatnici fakulteta, osim studeni koja vlada Kampusom morali naviknuti i na ledene temperature u većem dijelu objekta. Kape, rukavice i tople jakne obvezna su oprema svih koji proteklih tjedan dana rješavaju svoje ispitne i druge obveze na Filozofskom fakultetu. Službena je preporuka Uprave fakulteta svim profesorima da ispitne rokove s tornja i sjevernog dijela objekta presele na južno krilo, gdje su smješteni jedine koliko-toliko zagrijane učionice i kabineti.
   
Opravdanja ne drže vodu

– Sustav grijanja radi, ali ne dovoljno da bi se ravnomjerno zagrijali svi prostori u zgradi. Drugi problem s kojim se suočavamo je onaj s bravarijom, budući da kroz prozore stalno puše vjetar pa boravak u prostorijama nije nimalo ugodan. Tu je i problem s garažom, gdje su se, jednako kao i na susjednom objektu Građevinskog fakulteta, na niskim temperaturama smrznule i puknule odvodne cijevi, zbog čega je cijeli objekt ostao bez vode, kaže dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar.
    Dodaje kako je Uprava kontaktirala izvođača radova, splitski Lavčević, te kako im je poručeno da bi njihove ekipe trebale istoga dana izaći na teren, ovisno o tome kad će se uspjeti probiti iz Zagreba.
    – Što se tiče problema s vodom, kontaktirali smo jednu tvrtku i nadamo se da ćemo do kraja dana osposobiti sustav i da će problem biti riješen. Iz tog razloga nismo postavljali kemijske »Toi Toi« WC-e, kao što su to bile prisiljene učiniti kolege na Građevinskom fakultetu. U svakom slučaju, osim vode, koja je hitni problem, dugoročno moramo riješiti sustav automatizacije grijanja kako bi se osiguralo ravnomjerno zagrijavanje svih prostorija. Kontaktirali smo Siemens, čije se softversko rješenje koristi u automatskom sustavu grijanja. S obzirom na sredstva uložena u objekt smatramo da se problemi i uočeni nedostaci moraju hitno riješiti. Smatramo da moguća opravdanja zbog ekstremnih uvjeta nimalo ne drže vodu, kaže dekan Šustar.
   
Cijevi nisu izolirane

I dekan, jednako kao i svi ostali profesori, djelatnici i studenti fakulteta s kojima smo razgovarali, smatraju nevjerojatnim i nedopustivim da se problemi sa zgradom iznova ponavljaju.
    – Nije nimalo ugodno kad vam dođu studenti i kažu, nama je hladno, moramo na ispite u jaknama, kapama i rukavicama, a vi im ne možete pomoći. Situacija je sada tim gora s obzirom na to da je zgrada ostala bez vode. Zg

Na Građevinskom otkazana nastava i ispiti

Sa Sveučilišta poručuju da su jučer otklonjeni veći kvarovi uzrokovani vremenskim neprilikama na objektu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta. Uprava Građevinskog fakulteta zbog loših vremenskih uvjeta odlučila je otkazati nastavu, ispite i kolokvije planirane od 7. do 10. veljače nakon 16 sati. Obavijesti o nadoknadi tijekom sljedećeg tjedna bit će objavljene na mrežnoj stranici fakulteta www.gradri.uniri.hr. Sa Sveučilišta poručuju da se intenzivno radi na otklanjanju svih kvarova uzrokovanih nevremenom, uključujući smrznute vodovodne cijevi, kvarove na hidrantskoj mreži te sprinkler uređajima.

Zatvoren restoran Kampus

S problemom zaleđenih cijevi suočio se i Studentski centar Rijeka, koji je jučer bio prisiljen zatvoriti studentski restoran Kampus. Restoran će zbog zamrznutih vodovodnih cijevi ostati zatvoren sve do 11. veljače. Ostali objekti u sastavu Studentskog centra Rijeka, a riječ je o restoranu Index, restoranu Mini u Studentskom naselju, te kantini Medicinar, nastavljaju s radom u redovnom radnom vremenu.

Bura otvorila krov na Akademiji

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika aktivnosti u Kampusu svedene su na minimum, a Sveučilište je ustrojilo interventnu skupinu koja obilazi cijelo područje i intenzivno radi na otklanjanju kvarova. Na objektu Akademije primijenjenih umjetnosti bura je u subotu otvorila dio krova, a zahvaćeno je oko dvadeset četvornih metara krova. Angažirani su izvođači koji bi u što kraćem roku trebali ukloniti štetu i omogućiti normalno odvijanje aktivnosti na Akademiji.

rada je pod jamstvenim rokom do 20. prosinca i u interesu je svih uključenih, kako izvođača Lavčevića, tako nas kao korisnika, i na koncu Sveučilišta kao vlasnika objekta, da se problemi što prije riješe, napominje dekan Šustar.
    Studenti su unatoč problemima zadržali dobar duh pa poručuju: »Kao da bi se išta promijenilo da se počnemo žaliti«.
    – Nisu baš pripremili zgradu za zimske uvjete. Kao da su je gradili na Maldivima, za tropsku klimu. Dobro da nisu koristili bambus pri gradnji. Riječki studenti ispite pišu u skafanderima, kapama i rukavicama. Nemamo grijanja, a sad smo još ostali bez vode, poručuju studenti.
    Pojedini djelatnici upozoravaju da automobile u garaži parkiraju na svoju odgovornost.
    – Em nam je hladno kao u Sibiru, em je pola garaže okovano ledom. Pogledajte, voda još uvijek šiklja iz pojedinih cijevi, upozorava jedna djelatnica.
    Najodgovorniji za održavanje objekata u Kampusu svakako su vlasnici, Sveučilište u Rijeci, a rektor prof. dr. Pero Lučin slaže se kako je najpotrebnije riješiti tri hitna problema.
   
Odgovornost izvođača radova

– Jedan je problem zamrzavanje odvodnih kanalizacijskih cijevi u garaži, koje nisu izolirane, a trebaju li biti odgovorit će struka. Ono što odmah moramo učiniti, i što će, vjerujemo, riješiti velik dio problema, jest spriječiti preveliko ventiliranje garaže, zatvaranjem prolaza i prozora. Na tome već sad radimo, a nabavili smo i toplinske topove kako bi se kanalizacijske cijevi otopile. Ne očekujemo veliku štetu, ali svakako će biti potrebno sanirati oštećene spojeve na cijevima. Nadalje, izvođač radova, splitski Lavčević, mora u garantnom roku u potpunosti osposobiti grijanje. Distribucija topline još uvijek nije riješena na zadovoljavajući način i to je ono što treba pod hitno napraviti. Zgrada Filozofskog fakulteta, kao i ostali u objekti u Kampusu, zahtjevna je i komplicirana za upravljanje i održavanje. Moramo poraditi na automatizaciji cijelog sustava grijanja. Već šest mjeseci radimo na potrebnom projektu i nadamo se da ćemo time riješiti pitanje investicijskog održavanja za cijeli Kampus, jer trenutno je automatiziran samo sustav temperature, ali ne i sustav nadzora distribucije topline. Radi se o ozbiljnom projektu, koji namjeravamo realizirati tijekom ove godine, kaže rektor prof. dr. Lučin.     
    Što se tiče eventualne odgovornosti izvođača radova za nastalu situaciju i probleme s kojima se suočavaju studenti i profesori Filozofskog fakulteta, Lučin napominje kako je Sveučilište dobilo potvrdu da je Lavčević izveo radove po projektu.
    – Problem u sustavu grijanja vjerojatno je uzrokovan time što neki dijelovi nisu dovoljno otlačeni i to treba doraditi. Naravno, neki problemi mogli su biti otkriveni tek nakon što smo zgradu stavili u funkciju. No, sad smo došli u ekstremnu situaciju, što se tiče vremenskih uvjeta. Uostalom, nemali broj Riječana trenutno ima problema sa zagrijavanjem i podizanjem temperature u svojim stanovima, mišljenje je rektora.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk