"Prijateljstvo dvaju naroda se nastavlja", NL, 23. 2. 2012.
DVADESETA OBLJETNICA DIPLOMATSKIH ODNOSA HRVATSKE I UKRAJINE
Prijateljstvo dvaju naroda se nastavlja
Priznanje pogodovalo obostranom jačanju državnog suvereniteta i prijateljstva dvaju vrlo sličnih naroda koji su politička pitanja rješavali na visokoj razini, istaknuto na jučerašnjoj svečanosti
 
Brojni uzvanici na jučerašnjoj svečanosti u FilodrammaticiRIJEKA Dva desetljeća uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Ukrajine obilježeno je jučerašnjom svečanom akademijom u dvorani Filodrammatice na kojoj su nazočili ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Oleksandar Levchenko, nekadašnji i sadašnji veleposlanici Hrvatske u Ukrajini, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predstavnici ukrajinskih kulturnih udruga i nacionalne manjine, obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić, zamjenik riječkoga gradonačelnika Miroslav Matešić te drugi visoki gosti. Svečanu akademiju organizirali su Veleposlanstvo Ukrajine u RH, Hrvatsko-ukrajinsko društvo, Ukrajinska zajednica RH i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo »Dnjipro« Rijeka.
    Prema riječima nekadašnjih veleposlanika Hrvatske u Ukrajini Marijana Kombola i Đure Vidmarovića, ovo priznanje pogodovalo je obostranom jačanju državnog suvereniteta i prijateljstva dvaju vrlo sličnih naroda koji su politička pitanja rješavali na visokoj razini, što se ne može reći i za razvitak gospodarske suradnje.
    – Hvala vam, ukrajinski prijatelji

Veleposlanik Levchenko na Ekonomskom fakultetu

Povodom ove visoke obljetnice jučer je veleposlanik Levchenko posjetio Ekonomski fakultet, gdje je s dekanom prof. dr. sc. Herijem Bezićem razgovarao o uspostavi i razvijanju tješnje suradnje s visokoškolskim ustanovama iz Ukrajine. Naime, zahvaljujući postojećem sporazumu između vlada obje države o suradnji na području kulture, obrazovanja, znanosti i tehnologije, postoji izražena potreba za jačanjem kulturne i obrazovne suradnje, kao i za intenziviranjem razmjene profesora i studenata u okviru međuinstitucionalnih kontakata.

, na priznanju i potpori, što isto očekujemo u trenucima dok se Hrvatska nalazi opet pred svojevrsnim međunarodnim priznanjem od strane Europske unije, kazao je Kombol, dok je bivši predsjednik Mesić dodao kako je temelj hrvatsko-ukrajinske suradnje na razini njihovih stanovnika, čemu uvelike pomaže djelovanje kulturnih udruženja, a što bi onda trebalo suradnju na gospodarskoj razini dignuti na višu razinu.
    Inače, Ukrajina je treća država u svijetu i prva od zemalja EU koja je priznala Hrvatsku, i to 11. prosinca 1991. godine, a 18. veljače 1992. uspostavljeni su diplomatski odnosi. Ukrajinsko-hrvatsko društvo prijateljstva osnovano je najprije u Kijevu 1992., a tri godine poslije i u Zagrebu, s ciljem jačanja političke, gospodarske, kulturno-znanstvene i sportske suradnje. Trenutno na širem riječkom području djeluju čak tri kulturna društva s ukrajinskim predznakom, a koja okupljaju brojne članove Ukrajinaca i Rusina kojima je Hrvatska druga domovina.

Siniša PUCIĆ

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk