"Dragan Primorac o genetskom podrijetlu Hrvata", NL, 24. veljače 2012.
DRAGAN PRIMORAC O GENETSKOM PODRIJETLU HRVATA
 
 
 
altRIJEKA »Analizom DNA do istine« naziv je predavanja prof. dr. sc. Dragana Primorca održanog u predavaonici riječkog Filozofskog fakulteta na sveučilišnom kampusu na Trsatu. Moglo bi se reći kako se svjetski priznati genetičar, pedijatar, sveučilišni profesor i forenzičar vratio na mjesto »zločina«. Upravo se Primorac, naime, za vrijeme obnašanja dužnosti ministra znanosti, obrazovanja i sporta RH zalagao za izgradnju velebnog sveučilišnog kampusa kakav danas postoji na Trsatu. Godine 2007. položio je temeljni kamen današnjeg kampusa, da bi jučer na istom mjestu u jednosatnom predavanju, što su ga organizirali Sveučilište u Rijeci i ISABS (International society for applied Biological Sciences), autor izvornih rezultata o podrijetlu Hrvata pred dvjestotinjak prisutnih obznanio kako je više od tri četvrtine današnjih muškaraca s hrvatskog područja potomstvo Starih Europljana koji su na ove prostore stigli nakon ledenog doba. Ostatak populacije, prema istraživanju koje je dosad objavljeno u nizu renomiranih svjetskih znanstvenih časopisa, predstavlja potomke naroda koji su pristizali u ovaj dio Europe južno-istočnim pravcem tijekom procesa neolitizacije, u posljednjih deset tisuća godina. Upravo takvi rezultati istraživanja sugeriraju da pitanja velikih seoba naroda koje su dovele do istrebljenja starosjedilaca i autohtonog stanovništva nemaju znanstvenog utemeljenja, barem ako je suditi prema molekularno-genetskoj razini.
    – Kao što je i inače slučaj u znanosti, rješenje jednog pitanja otvara mnogo novih. Mnogi se stoga s razlogom pitaju kako sada Hrvati tako malo toga mogu povezati s potpunošću slavenskog jezika i kulture i koji je odnos genetike, kulture i jezika u definiranju nacionalne pripadnosti. Druge struke će morati nadopunjavati ono što smo mi kao genetičari egzaktno prikazali – rekao je Primorac. (S. V.)
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk