"Do 2015. omjer studenata i profesora 30:1", NL, 16. 3. 2012.
PRIJELAZNI ROK DEKANI EKONOMSKIH FAKULTETA PRIHVATILI ZAHTJEVE
Do 2015. omjer studenata i profesora 30:1
Oni fakulteti koji ne ispune taj uvjet neće dobiti dopusnicu za rad
 
Turistička godina u Rijeci odlično počela – članovi Skupštine TZ-aRIJEKA Dekani svih hrvatskih ekonomskih fakulteta i pročelnici sveučilišnih odjela za ekonomiju na sastanku u Rijeci prihvatili su pisma očekivanja pristigla po obavljenoj reakreditaciji Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Svi ekonomski fakulteti dobili su pismo očekivanja prema kojemu u roku od tri godine moraju ispuniti minimalni uvjet omjera studenata i nastavnika u odnosu od trideset prema jedan. Prema objašnjenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, fakulteti to mogu učiniti na način da smanje broj novoupisanih studenata ili da povećaju broj nastavnika. Međutim, plaće novih nastavnika neće pokrivati državni proračun, već će to morati učiniti sami fakulteti iz vlastitih prihoda. Oni fakulteti koji ne ispune taj uvjet do 2015. godine neće dobiti dopusnicu za rad.
    No, čelni ljudi hrvatskih ekonomskih fakulteta i sveučilišnih odjela jučer su u Rijeci poručili kako će u suradnji s nadležnim Ministarstvom, ispuniti zahtjeve u skladu s pismima, a u cilju postizanja očekivane kvalitete. Jedan je to od zaključaka sa sastanka na riječkom Ekonomskom fakultetu kojem su prisustvovali dekani ekonomskih fakulteta u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, prof. dr. Tonći Lazibat, prof. dr. Željko Turkalj, prof. dr. Željko Garača i prof. dr. Heri Bezić te zamjenica pročelnika Odjela za ekonomiju Sveučilišta u Zadru doc. dr. Aleksandra Krajinović.
    – Tražit će se rješenje, u suradnji s nadležnim ministarstvom, za razvojna radna mjesta, problematiku financiranja materijalnih troškova, kao i dinamiku napredovanja znanstveno-nastavnog kadra. Ekonomski fakulteti i sveučilišni odjeli za ekonomiju organizirat će zajednički znanstveni skup »Ekonomsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj jučer, danas, sutra« i zatražit će se pokroviteljstvo ministra znanosti, obrazovanja i sporta, zaključci su sa sastanka.
    Pismom očekivanja ekonomski fakulteti dobili su prijelazno razdoblje da riješe situaciju na svojim studijima, jer im je zbog postupka reakreditacije Agencije u jednom trenutku prijetilo da u potpunosti izgube pravo upisa novih studenata na sljedeće dvije ili tri godine. Iz Ministarstva objašnjavaju kako je minimalni uvjet omjera studenata i nastavnika uveden jer neki fakulteti trenutačno čak i dvostruko premašuju dopušteni omjer studenata i profesora.

Andrej PETRAK


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk