"U petak sto godina od potonuća Titanica", NL, 11. 4. 2012.
OBLJETNICA POMORSKI I MEDICINSKI FAKULTET TE MUZEJI PRIPREMILI PROGRAM
U petak sto godina od potonuća Titanica
Program će početi u 17.30 sati otvaranjem izložbe posvećene Titanicu i Carpathiji u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta
 
Pressica na kojoj je najavljen program obilježavanja sjećanja na TitanicRIJEKA Sto godina od potonuća »Titanica« bit će obilježeno u Rijeci u petak otvorenjem dviju izložbi na Pomorskom fakultetu u Rijeci te u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, gdje će biti održana i prigodna izlaganja studenata Pomorskog i Medicinskog fakulteta. Brojna događanja krenut će u 17.30 sati otvaranjem izložbe posvećene »Titanicu« i »Carpathiji« u Velikoj vijećnici Pomorskog fakulteta.
    – Kao nautička ustanova smatramo se dužnim s posebnim pijetetom obilježiti stotu obljetnicu potonuća »Titanica«, ali jednako tako s ponosom se prisjetiti spasilačkih napora posade »Carpathije«, prvog broda koji je putnicima s »Titanica« pritekao u pomoć, među čijim je članovima bilo i hrvatskih pomoraca. Na posebnoj izložbi koju organiziramo bit će ponuđena stručna analiza potonuća »Titanica« s nautičkog, brodostrojarskog i aspekta pomorskih komunikacija. Tehnička obilježja »Titanica«, jednog od najvećih putničkih brodova iz 1912. godine detaljno ćemo usporediti sa suvremenim brodovima koji se koriste za iste namjene, kaže dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. Serđo Kos.
   
Mitovi i zablude

Dodaje da se izložba osvrće i na najvažniju posljedicu udesa, a to je stupanje na snagu Međunarodne konvencije o zaštiti života na moru, čime je okrenuta nova stranica u pomorskoj povijesti čitavog svijeta. Autor izložbe prof. dr. Robert Mohović s Pomorskog fakult
Carpathia 1912
   
    Na brodu »Arca Fiumana« jučer je započeo multidisciplinarni program »Carpathia 1912«. Pod vodstvom riječke maketarske udruge Zeppelin i pokroviteljstvom njemačke tvrtke Revell započela je škola modeliranja u kojoj će najmlađi sklapati modele »Titanica«. U drugom dijelu broda za roditelje je organizirana besplatna projekcija dokumentarnog filma »Titanic«, virtualna plovidba i navigacija »Titanicom« uz pomoć Virtual Sailora te turnir u potapanju brodova. Danas u 18 sati nastavlja se škola modeliranja, turnir u potapanju brodova, a tu je i još jedna projekcija filma te simulator plovidbe. Sutra u 18 sati bit će otvorena izložba rijetkih fotografija, održano predavanje o povijesnom značenju »Carpathije« za Rijeku i Primorje, a posjetitelje očekuje i projekcija filma i simulator plovidbe. U petak u 18 sati bit će prikazan dokumentarni film »Titanic: The Ship That Never Sank«, dok će u subotu u 14 sati u Peek&Pokeu biti održano predavanje Slobodana Novkovića. Program se nastavlja na »Arci Fiumani« gdje od 20.30 na gornjoj palubi nastupa gudački kvartet Veljak, a posjetitelje u obaveznim večernjim toaletama i smokinzima očekuje i meni jednak onom na »Titanicu«. Za »posljednju večeru« putnici će morati izdvojiti 190 kuna. Od 22 sata na donjoj je palubi na rasporedu »sirotinjska« zabava uz »meni« i nastup riječke grupe »Kantridersi«. Karta za »putnike« trećeg razreda iznosi 15 kuna. (I. Ko.)
eta napominje da će izložba srušiti i brojne mitove i zablude koje su o potonuću »Titanica« opstale sve do danas, kao što su tvrdnje da je kapetan »Titanica« želio osvojiti »plavu vrpcu« za najbrži prelazak Atlantika ili da je s »Titanica« emitiran prvi SOS signal. Izložba obuhvaća i umjetničke slike »Titanica« i »Carpathije«, novinske izreske te artefakte s »Titanica«, a bit će otvorena mjesec dana, dok će kasnije biti uređen njen stalni postav na Pomorskom fakultetu.
    Specifičnu priču o »Titanicu« i »Carpathiji« ponudit će i izložba, što će biti otvorena u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju, uz gostovanje Slobodana Novakovića, autora knjiga o »Titanicu«, koji se ovom temom bavi već trideset godina. Autor izložbe Nikša Mendeš navodi da će biti izloženi eksponati poput spasilačkog prsluka, medalja dodijeljenih članovima posade »Carpathije«, te razglednica iz New Yorka.
   
Glazba s broda

Prof. dr. Miljenko Kapović najavio je kako će nakon otvaranja izložbe u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja biti održan zajednički program Pomorskog i Medicinskog fakulteta, uključujući i klasične skladbe koje su se izvodile i na »Titanicu«. Svećenik iz Omišlja dr. sc. Anton Bozanić, koji je tijekom službe u SAD-u imao prilike razgovarati s putnicima s »Carpathije«, ispričat će sjećanja i doživljaje tih ljudi. Bit će pročitan i literarni osvrt prof. dr. Amira Muzura na tragediju »Titanica«, te otvorena i izložba djela slikara Claudija Franka. Popratni program čine izložbe likovnih radova djece riječkih vrtića Mirta i Pčelice, što će biti postavljene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Izložba »Titanic-Carpathia« ostaje otvorena do 15. prosinca.

Andrej PETRAK


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk