"Dokaz da je Rijeka grad znanja i istraživanja", NL, 24. 4. 2012.
DESETI FESTIVAL ZNANOSTI SVEČANO OTVORENO JUBILARNO IZDANJE MANIFESTACIJE
Dokaz da je Rijeka grad znanja i istraživanja
Ovogodišnje izdanje festivala nudi najviše sadržaja dosad, čak 111 različitih programa, naglasila predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. Rajka Jurdana Šepić
 
Udruga Zlatni rez  iz godine u godinu Festival znanosti čini sve uspješnijimRIJEKA Jubilarni, deseti, Festival znanosti svečano je otvoren jučer u Gradskoj vijećnici, a predsjednica organizacijskog odbora prof. dr. Rajka Jurdana Šepić naglasila je kako ovogodišnje izdanje Festivala nudi najviše sadržaja dosad pa će Riječani do petka moći uživati u čak 111 različitih programa.
    – Krenuli smo s 25 programa, a Festival je tijekom proteklog desetljeća rastao sa svakim novim izdanjem. U prvih deset godina riječkog Festivala znanosti Udruga Zlatni rez u suradnji s brojnim suorganizatorima pripremila je ukupno 651 program, sa svrhom promoviranja i populariziranja znanosti kod Riječana svih generacija, kaže prof. dr. Jurdana Šepić.
    Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin čestitao je udruzi Zlatni rez na cjelodesetljetnom radu na promociji znanosti.
   
Knjiga i izložba

– Riječki festival svakako ima najintenzivniji program od svih Festivala znanosti koji se održavaju diljem Hrvatske, a brojni program ne samo da promoviraju znanost, već promoviraju i Rijeku kao grad znanja i istraživanja. Posebno mi je drago što u organizaciji Festivala sudjeluju brojni profesori i studenti sa Sveučilišta u Rijeci. Vjerujem da će se Festival znanosti na neki način u Rijeci nastaviti tijekom cijele godine, zahvaljujući brojnim programima i događanjima koji će se odvijati u Kampusu, kaže rektor Lučin.
    Čast otvaranja Festivala znanosti imao je gradonačelnik Vojko Obersnel, ističući da je kao bivši znanstvenik na riječkom Medicinskom fakultetu itekako svjestan potrebe populariziranja i predstavljanja znanosti.
    – Mladim ljudima znanost je potrebno predstaviti na jednostavan, zabavan i kreativan način, a Udruga Zlatni rez to iz godine u godinu sve uspješnije čini na Festivalu znanosti. Grad Rijeka prepoznao je njihove napore i nagradio ih godišnjom gradskom nagradom 2007. godine, rekao je Obersnel.
    Na jučerašnjoj svečanosti predstavljena je knjiga »10 riječkih Festivala znanosti«, a u Sveučilišnoj knjižnici otvorena je istoimena izložba koja na jednom mjestu prezentira sve ono što je tijekom proteklih deset godina učinjeno na riječkom Festivalu znanosti.
    Rektor Pero Lučin zajedno sa svojim prorektorima na tribini u Gradskoj vijećnici predstavio je uspjehe Sveučilišta u protekloj godini, a u sklopu svečanosti otvaranja predstavljen je četvrti i peti CD Baltazar, sa snimkama istoimene znanstveno-popularne emisije na Radio Rijeci.
   
Brojna događanja

Deseto izdanje Festivala znanosti sadrži brojna događanja, predavanja, radionice, izložbe, tribine i projekcije filmova, što će biti održane na mnogim riječkim lokacijama, uključujući i neke nove programe. U sklopu »Znanosti na Korzu« francuski medijator znanosti Didier Achille Laval danas će na popularnoj riječkoj šetnici u 10 i 12 sati održati program »Francuska salata«, na kojem će Riječanima na zabavan način predstaviti emulzije u kemiji i fizici. Zdenek Sabatka s Karlovog sveučilišta u Pragu danas će na Korzu u 11 i 13 sati održati program »Od elektrostatike do elektromagnetizma«. U suradnji s British Councilom Alex Bellos s Oxforda u srijedu u Gradskoj vijećnici održat će predavanje »Avanture u zemlji brojeva«. Jedna od novosti je program »Drugo lice znanstvenika«, na kojem će šira javnost moći upoznati drugo lice Jasne Horvat, Nives Tomašević i Mihe Kosa, znanstvenika koji se ne bave samo znanošću. Posebno atraktivan bit će finalni dan festivala, kad će u suradnji sa slovenskim Centrom znanosti Hiža eksperimentov na Korzu između 10 i 18 sati svim Riječanima biti omogućeno da hodaju po tekućini.
    Ulaz na sve manifestacije je slobodan, a festivalske događaje iz Gradske vijećnice uživo će streamingom prenositi portal mojarijeka.hr. Infoštand Festivala znanosti bit će postavljen na Korzu sve do 27. travnja. Generalni pokrovitelj Festivala znanosti je Sveučilište u Rijeci, a pokrovitelji su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, dok je generalni pokrovitelj Festivala znanosti na razini Hrvatske Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Andrej PETRAK


 
 

alt


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk