"Perić: Fakultet se neće preseliti iz Ike", Nl, 30. 4. 2012.
FMTU OSTAJE NAGAĐANJA SE POKAZALA NEUTEMELJENA I BEZ OSNOVA
Perić: Fakultet se neće preseliti iz Ike
S obzirom na nedostatak prostora, proširile su se glasine da se bivši hotelijerski fakultet seli u Rijeku, no razvojni planovi su ipak drugačiji

Marina KIRIGIN
 
Postojeća zgrada FMTU-a u Iki nema dovoljno prostora za sve razvijenije programe koji se ovdje provodeIKA Govori se da fakultet u Iki nema dovoljno prostorija za održavanje nastave, da zato koristi prostorije nekih objekata u sastavu LRH-a, da su naknade tih prostorija značajne i da se razmišlja o tome da bi studenti, odnosno dio nastavnog programa preselio u Rijeku. Time bi izgubili studente u Lovranu, a najviše bi izgubili iznajmljivači koji veliki dio godine od najma soba i stanova imaju značajan prihod – moglo se čuti na posljednjoj sjednici lovranskoga Vijeća, kada je iz redova vijećnika potegnuto i pitanje postoji li kakva alternativa, odnosno prostor koji bi se mogao ponuditi ex hotelijerskom fakultetu unutar njihove Općine.
    Ipak, prema informacijama dobivenim iz dekanata, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu ne seli dio svog programa u Rijeku, niti razmišlja o izmještanju ustanove sa sadašnje pozicije u Iki.
    – Opcija preseljenja Fakulteta nikada nije bila aktualna. Preciznije, još 2002. godine, kada se smišljao koncept kampusa Sveučilišta u Rijeci prihvaćeno je kako sadašnja lokacija čini optimalno rješenje – odgovor je dekana fakulteta Jože Perića, koji ističe da će se dio nastavnog programa i dalje odvijati u Liburnia Riviera Hotelima.
   
Manje studenata

– Od najma opatijskih hotela, odnosno njihovog prostora nismo odustali. U prirodi je programa našeg Fakulteta da dio nastavnog procesa realizira u hotelima i drugim ugostiteljskim objektima. U tom kontekstu već godinama lijepo surađujemo s Liburnia Riviera Hotelima, a nadam se istoj, ili još boljoj suradnji i u narednom razdoblju. Činjenica je, međutim, da, prema planu LRH-a, hotel Excelsior ide u adaptaciju naredne jeseni. To će nama, zbog specifičnog prostora, stvarati određene, privremene teškoće s raspoloživim prostorom u neposrednoj blizini. Ne dvojim da ćemo pronaći odgovarajuće rješenje – govori dekan te napominje kako je broj studenata posljednjih godina smanjen sa pet tisuća na 3.770 i kako je broj zaposlenih porasao sa 80 na 108.
    – Ključno je, po ovom pitanju, da želimo ubrzano optimalizirati odnos od jednog nastavnika na trideset studenata. I u tom procesu, neovisno od korištenja ugostiteljskih objekata, strašno nam nedostaje prostor – tvrdi Perić te napominje kako se iz svih tih razloga razmišlja i o gradnji kampusa u Iki.
   
Mini kampus

– Ne da se razmišlja, već smo, relativno, daleko odmaknuli s programom »Mini kampusa«, odnosno programom izgradnje Međunarodnog centra za turizam i održivi razvoj. Kada kažemo daleko odmaknuli, prvenstveno mislimo na pripremu dokumentacije. Zgotovljen je glavni projekt nove ceste i dobivena lokacijska dozvola. U tijeku je ishodovanje lokacijske dozvole za anex postojeće zgrade, 7.500 kvadrata, 14-16 predavaonica, biblioteka, 40 kabineta i drugo. Zbog različitog pristupa u odnosu na okruženje, odustali smo od koncepta Akademskog nautičkog centra (napravili smo idejni projekt) i fokusiramo se na društveni centar s restoranom društvene prehrane i prostorom za zajedničke sadržaje s lokalnom zajednicom. Napravili smo idejno rješenje hostela s 250 ležajeva i svim pratećim sadržajima. Do ljeta ćemo pokrenuti postupak uređivanja vlasničkih odnosa. I dalje je aktualan edukacijski hotel sa 40 smještajnih jedinica, u suradnji s LRH, a razgovori predstoje. U cjelini gledano, kroz dvije do tri godine želimo realizirati projekt koji je i više od sadržaja mini kampusa. Naravno, sve što radimo je na korist lokalne zajednice jer se očekuje dodatno zapošljavanje 40-50 djelatnika, na različitim poslovima – zaključuje dekan FMTU u Iki

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk