"Studenti i znanje inovacijski potencijal", NL, 4. 5. 2012.
EUROPSKI TJEDAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU PREDSTAVLJENI PROGRAMI
 
Javna uprava ne može uspješno odraditi posao povlačenja sredstava iz EU fondova. Potreban je inovacijski potencijal, koji treba potražiti među studentima i na sveučilištima, smatra rektor prof. dr. Pero Lučin
 
Predstavljeni programi za cjeloživotno učenje, Erasmus i Mladi na djeluRIJEKA Europski tjedan na Sveučilištu u Rijeci otvoren je jučer na Ekonomskom fakultetu predstavljanjem Programa za cjeloživotno učenje, te programa Erasmus i Mladi na djelu. Rektor prof. dr. Pero Lučin poručio je kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju traži bitnu promjenu strateških planova, ponašanja i načina rada.
    – Riječko Sveučilište formiralo je Centar za EU projekte koji odlično radi te je i nositelj organizacije brojnih aktivnosti u sklopu Europskog tjedna. Stvorili smo solidan administrativni kapacitet koji ćemo nastaviti jačati, a želja nam je ujediniti kapacitete Sveučilišta s onima u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kako bi još spremnije dočekali ulazak u EU, rekao je Lučin.
   
Put razvoja

On smatra da javna uprava ne može uspješno odraditi posao povlačenja sreds

Nastavak EU tjedna u ponedjeljak

Europski tjedan na Sveučilištu nastavlja se u ponedjeljak, kad će biti predstavljene mogućnosti za povećanje konkurentnosti poduzetnika, razvojne mogućnosti Strukturnih fondova, mogućnosti suradnje u prekograničnim i transnacionalnim programima, te kako pripremiti natječajnu dokumentaciju za dobivanje bespovratnih sredstava EU. Utorak je dan namijenjen najkompetitivnijim istraživačkim programima, dok u srijedu, 9. svibnja, na sam Dan Europe Sveučilište ugošćuje šefa Delegacije EU u Hrvatskoj Paula Vandorena, koji će opisati što nas očekuje nakon pristupanja EU. Više informacija dostupno je na internetskim stranicama www.uniri.hr.

tava iz europskih strukturnih fondova.
    – Potreban je inovacijski potencijal, a smatram da taj potencijal treba potražiti među studentima i na sveučilištima, kaže rektor.
    Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Heri Bezić smatra da hrvatski gospodarstvenici nedovoljno razmišljaju o EU i ulasku u veliko zajedničko tržište, a put razvoja vidi u studentima, znanstvenicima i poduzećima koja će se temeljiti na znanju koje nastaje na sveučilištima.
    – Premali smo da bi se bavili masovnom proizvodnjom, ali specifična znanja koja nastaju na sveučilištima mogu sutra biti naša konkurentska prednost, smatra Bezić.
   
Erasmus iskustvo

Paola Baričević iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva predstavila je Program za cjeloživotno učenje, koji omogućuje financiranje stručnih usavršavanja, partnerstva, razmjena, uspostavljanja suradnje sa stranim partnerima i mnogih drugih aktivnosti. Taj program obuhvaća i potprogram Erasmus, namijenjen mobilnosti studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja visokoobrazovnih institucija, koji je predstavila Služba za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci. Erasmus iskustvo s prisutnima je podijelila studentica Jelena Simić, koja je predstavila i inicijativu Erasmus Student Network Rijeka. Prezentiran je i program Mladi na djelu, namijenjen mladima od 13 do 30 godina, te organizacijama aktivnim u radu mladima, a omogućuje financiranje raznih vrsta projekata, razmjena, osposobljavanja i uspostavljanja suradnje sa stranim partnerima.

Andrej PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk