"Va_doren: Spremite se iskoristiti što EU nudi", NL, 10. 5. 2012.
PORUKA IZ BRUXELLESA ŠEF DELEGACIJE EU S RIJEČANIMA I OPATIJCIMA OBILJEŽIO DAN EUROPE
Vandoren: Spremite se iskoristiti što EU nudi
Studentima građevine Paul Vandoren je kazao da će u EU moći upisivati fakultete koje žele, a učenicima u Opatiji da budu spremni iskoristiti sve povlastice koje im EU nudi
 
Paul Vandoren je na Građevinskom fakultetu predavao o tome što očekuje Hrvatsku nakon ratifikacije pristupnog ugovoraRIJEKA/OPATIJA Oslonite se sami na sebe! Loptica je u vašem dvorištu, poručio je šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je jučer na završetku EU tjedna na Sveučilištu u Rijeci kao gost 10. znanstvenog kolokvija na Građevinskom fakultetu održao predavanje o tome što očekuje Hrvatsku nakon ratifikacije pristupnog ugovora. Tri osnovne poruke Vandorenova predavanja se građani moraju sami nkstauiti informirati i pripremati za puno članstvo, te da očekuje da hrvatska strana sudjeluje u stvaraju europskih politika, jer one će odrediti život i posao hrvatskih građana za sljedećih deset godina i više, a posebnu važnost dao je i tome da se Hrvatska mora držati onoga što je utvrđeno u pregovorima. To se, rekao je Vandoren, pogotovo tiče »delikatnih kompromisa« dogovorenih u samom finišu pretpristupnih pregovora, među kojima je izdvojio privatizaciju brodogradnje, reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije. Vandoren je studentima Građevinskog fakulteta u Rijeci kao jednu od najvećih direktnih koristi po njih od ulaska Hrvatske u EU istaknuo mogućnost upisa na europske visokoškolske institucije pod jednakim uvjetima koji vrijede za sve državljane članica EU.
   
Bud
Do članstva s 51 mjerom
   
    U ime ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić nazočnima se obratio njezin pomoćnik Hrvoje Marušić. Na na pitanje je li Hrvatska spremna za Europu kazao je da smo do 24. travnja u većoj mjeri ispunili obaveze, no ostalo je još dosta posla.
    – Zato je razrađen detaljan plan sa 51 mjerom, koji bi ovog tjedna trebao biti usvojen na Vladi. Kritične točke su tri poglavlja, poglavlje osam – slobodno tržište, i poglavlja 23. i 24. – pravosuđe i temeljna prava. Ipak, bez obzira na složenost situacije, uvjeren sam da ćemo sve obaveze ispuniti u roku, zaključio je pomoćnik ministrice.
žetska ograničenja


    On je napomenuo kako je Vladu poticao na to da osigura još više stipendija za školarine, kako bi hrvatski studenti mogli upisati studije o EU pitanjima na eruopskim sveučilištima, jer procjenjuje kako će sljedeće godine za hrvatske građane biti otvoreno više od dvije stotine radnih mjesta u europskim institucijama.
    – Uvjeti za dobivanje takvog radnog mjesta vrlo su kompetitivni. Za dobivanje posla u eurospkim institucijama nije važno koga poznajete, već morate uspješno riješiti sve testove koji se pred vas stave. Nažalost, hrvatska Vlada zbog budžetskih ograničenja nije uspjela ove godine osigurati veći broj stipendija za hrvatske studente, ali razumijem situaciju u kojoj se nalaze, kaže šef EU delegacije. Ponovio je kako je hrvatski građani, poduzetnici, javna uprava i civilno društvo moraju sami pripremati za 1. srpnja 2013. godine i ulazak hrvatske u EU.
   
   
Zajedno jači

Paul Vandoren i njegov domaćin u Opatiji, gradonačelnik Ivo Dujmić, te brojni drugi gosti jučer su se okupili i na Europskom doručku u opatijskoj Ugostiteljskoj školi. Dio je to projekta škole »(U)gosti na doručku« koji je postao poznat kao mjesto okupljanja uz ugodno druženje i kvalitetnu promociju zanimanja kuhar, konobar i slastičar. Dobrodošlicu uzvanicima iz svijeta politike uputio je ravnatelj škole Damjan Miletić a učenici su pripremili obilan doručak. Na meniju su se našla jela iz svih krajeva Europe od makedonskog napitka taratora, preko carpaccia od govedine, grčke salate, do fritaje sa šparugama. Paul Vandoren uputio je niz pohvala opatijskoj ustanovi i prenio poruku EU.
    – Ovogodišnji slogan svih zemalja EU je »Rastimo jači zajedno«. Hrvatskoj predstoji još 14 mjeseci do ulaska u EU, a moja glavna poruka vama je – spremite se, informirajte, kako bi iskoristili sve povlastice koje vam Europa nudi, rekao je šef europske delegacije u Hrvatskoj u opatijskoj školi a Vidoje Vujić dodao kako je ova regija oduvijek predstavljala vrata Europe.

Andrej PETRAK, Marina KIRIGIN


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk