"O jeziku medicine i etici komunikacije", NL, 11. 5. 2012.
ZNANOST OTVORENI 14. DANI BIOETIKE NA MEDICINSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U RIJECI
O jeziku medicine i etici komunikacije
Slavenski jezici, kad je riječ o planiranju i razvoju, imaju nedostatak, jer različita značenja riječi »politics« i »policy« pokrivaju samo riječju – politika, rekao je Pero Lučin
 
Prof. dr. Amir Muzur za govornicom ovogodišnjih 14. Dana bioetikeRIJEKA Koliko je značajan doprinos riječkih znanstvenika bioetici, dolazalo je i jučerašnje otvaranje 14. Dana bioetike na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Tako se na dvodnevni znanstveni skup koji je ove godine posvećen jeziku medicine, od njegove geneze pa do kulture i etike komunikacije, prijavilo više od 130 sudionika iz više od dvadeset zemalja.
    Znanstveni skup otvorio je rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin koji je posebno pozdravio temu jezika na ovakvim skupovima jer jezik, kako je kazao, znači komunikaciju i ekspanziju znanja i tehnologija. Lučin je posebno pohvalio brojne aktivnosti koje se događaju unutar riječkog Sveučilišta, a jedna od njih su i 14. Dani bioetike.
   
Primjer multidisciplinarnosti

– Ovih dana nije jednostavno biti rektor riječkog Sveučilišta jer je doista mnogo aktivnosti – istaknuo je Lučin koji je obraćajući se skupu na engleskom jeziku ustvrdio da slavenski jezici, kad je riječ o planiranju i razvoju, imaju jedan veliki nedostatak s obzirom da različita značenja riječi »politics« i »policy« pokrivaju samo jednom riječju – politika.
    Na otvaranju 14. Dana bioetike okupljeni su se prisjetili i utemeljitelja riječke bioetike prof. dr. Ivice Šegote. Prodekan za poslovne odnose prof. dr. Tomislav Rukavina u ime dekana riječkoc Medicinskog fakulteta istaknuo je da sadašnji pročelnik Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini prof. dr. Amir Muzur s jednakim uspjehom nastavlja Šegotin put, a sama katedra sa svojom šarolikom strukturom formalnog obrazovanja pravi je primjer interdisciplinarnosti.
   
Riječi za nadu i bol

Sudionici ovog znanstvenog skupa imat će prilike poslušati izlaganja koja se odnose na ulogu engleskog jezika u hrvatskom znanstvenom izričaju bioemedicine i zdravstva, posredništvu masovnih medija između medicine i suvremnog društva, ali i komunikaciji s terminalno bolesnim pacijentima te pacijentima na psihijatrijskim odjelima. Radovi će se dotaknuti i iskazivanja boli u jeziku, kao i jezika nade u roditelja koji su izgubili svoju djecu.
    Izlagači nisu zaobišli ni znakovni jezik gluhih te njihovu komunikaciju u bolnicama, a tijekom dvodnevnog skupa bit će predstavljene i publikacije prof. dr. Mirka Štifanića i prof. dr. Amira Muzura te dva broja časopisa Jahr koji izdaje Katedra za društvene i humanističke znanosti u$medicini.

Barbara ČALUŠIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk