"Davidson: Vaša regija ima veliki potencijal", NL, 16. 5. 2012.
DOKTORI ZA KONGRESE ROB DAVIDSON I MADY KEUP VODILI RADIONICU NA FAKULTETU U IKI
Davidson: Vaša regija ima veliki potencijal
Strani predavači utvrdili da je Opatiji potrebna značajna podrška kako bi napredovala u kongresnoj industriji, jer u sve većoj konkurenciji lako se može izgubiti utrku

Marina KIRIGIN
 
Rob Davidson i Mady Keup na jučerašnjoj radionici u Iki za koju se tražilo »mjesto više«IKA Rob Davidson i Mady Keup, eminentni svjetski stručnjaci i iskusni predavači iz područja kongresne industrije u Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama, pokretači radionica za profesionalce u kongresnom turizmu, jučer su posjetili i studente i profesore Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. U predavaonici na fakultetu održali su radionicu na temu »Budućnost kongresnog turizma Hrvatske« u sklopu koje su prezentirali nove, praktične tehnike i ponudili inovativne ideje koje bi budućim turističkim djelatnicima mogli pomoći za učinkovitije i efikasnije poslovanje. Dotakli su se tema razvoja i marketinga kongresne destinacije, kongresnih trendova, važnosti statistike kongresne industrije, osvrnuli su se na potrebitost političke potpore unapređenja kongresne industrije, značaj profesionalnih DMC i PCO agencija te umreženje istih u nacionalne međunarodne asocijacije.
   
Pad broja kongresa

– Vaša regija ima veliki potencijal da kongresni turizam digne na višu razinu i da bude uspješna u organizaciji još većeg broja međunarodnih kongresa. Ovaj kraj izuzetno je siguran, postoji infrastruktura, hotelski kapaciteti, a trebalo bi poraditi i na još boljoj prometnoj povezanosti. Uvidjeli smo da imate i niz kvalitetnih turističkih stručnjaka koji na vrlo dobar način promoviraju destinaciju i u svom su poslu vrlo profesionalni. Istina je da Opatija ima sve veću konkurenciju i da možda gubi utrku s nekim drugim krajevima, a za napredovanje ovakve industrije potrebna je velika podrška svih. Potreban je novac, javni novac za reklamu, unapređenje, dovođenje kongresnih planera. Nisam iznenađen podacima da Opatija broji manji broj kongresa posljednjih godina, a moje je mišljenje da se mora više raditi na što boljoj i kvalitetnijoj promociji destinacije – rekao je Davidson mišljenje o Opatijskoj rivijeri i budućnosti ovdašnjeg kongresnog turizma, a na pitanje smatra li da je Opatiji potreban velik kongresni centar kako bi napravila korak naprijed u kongresnom turizmu dodao:
   
Dvorana dupkom puna

– Treba ići korak po korak. Smatram da bi prvo trebali biti dobro popunjeni svi postojeći kongresni kapaciteti. Tek se nakon toga može razgovarati o kongresnom centru. Znate, u Europi ima nekoliko kongresnih centara koji zjape prazni, a koji se ne uspijevaju puniti niti svakog vikenda. Infrastruktura koju imate je dobra, radite na dobroj promociji i prvo popunite postojeće prostore, a potom krenite u gradnju većeg kongresnog kapaciteta – savjet je Davidsona iz Velike Britanije kojem je ovo bio treći posjet Hrvatskoj, a koji je svoju obuku provodio i u Dubrovniku i Zagrebu, koji se uz Opatiju smatraju hrvatskim kongresnim destinacijama.
    Daniela Gračan, pročelnica Katedre za turizam pri opatijskom fakultetu istaknula je kako kongresni turizam produžuje turističku sezonu, kako kongresni gosti bilježe povećanu potrošnju u destinaciji i kako su gostovanja ovakvih eminentnih stručnjaka vrlo bitna u obrazovanju mladih kadrova koji će se uskoro naći na tržištu rada.
    – Hrvatska se određuje kao kongresna destinacija, ali da bi kongresni turizam zaživio, odnosno da bi Hrvatska bila domaćin pravih velikih međunarodnih kongresa, još uvijek nedostaju višenamjenski centri. Danas je nezamisliv razvoj i unapređenje usluga kongresnog turizma bez razmjene znanja, implementacije standarda, pozitivnih primjera iz prakse, ali i suvremenih trendova u potražnji – zaključila je Gračan uoči jučerašnjeg predavanja u dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk