"Politika treba koristiti sveučilišne resurse", 26. 5. 2012.
OKRUGLI STOL SVEUČILIŠTE I GOSPODARSTVO – ODGOVOR NA KRIZU
Politika treba koristiti sveučilišne resurse
 
 
Sudionici okruglog stola u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u RijeciRIJEKA Politika treba koristiti resurse i mogućnosti koja sveučilišta nude, poruka je s jučerašnjeg okruglog stola »Sveučilište i gospodarstvo – odgovor na krizu«, održanog u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci. Okrugli stol održan je u okviru projekta »Razvoj inovacijskog sustava na Institutu »Ruđer Bošković« i Sveučilištu u Rijeci«, financiranog u sklopu IPA programa Europske unije za Hrvatsku.
    Sve poruke s okruglog stola sljedećeg će tjedna biti objedinjene u zajedničku izjavu, koju će potpisati svi sudionici, a bit će upućena relevantnim institucijama.
    Uvodnu riječ na okruglom stolu pod moderiranjem Elvire Marinković Škomrlj održali su pomoćnik rektora Sveučilišta u Rijeci za projekte i inovacije prof. dr. Zdravko Lenac, voditelj tima SIIF projekta dr. sc. Rein Ruubel te voditelj projekta »Fond za ulaganje u znanost i inovacije« iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Marić.
    O inovacijskim kapacitetima Sveučilišta u Rijeci govorio je rektor prof. dr. Pero Lučin, a o problemima hrvatskih poduzetnika s osvrtom na farmaceutsku industriju, pozicioniranje na svjetskom tržištu i povezanosti sa Sveučilištem govorio je direktor Jadran Galenskih laboratorija Ivo Usmiani, dok je izvršni direktor Jadran d. d. u stečaju Kristjan Staničić ponudio moguće odgovore na pitanja može li turizam spašavati posrnulo gospodarstvo i prate li ga u razvoju sveučilišni projekti?
    Gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović iznio je kastavski primjer dobre prakse o ulozi tercijarnih djelatnosti u razvoju gospodarstva. Prema Lukanovićevim riječima, kastavske manifestacije bile su temelj za razvoj ugostiteljskih i turističkih kapaciteta.
    – Kastav je još 1993. godine bio gotovo mrtav grad, no zahvaljujući uspješnom razvoju manifestacija danas ostvarujemo 6.000 noćenja godišnje i raspolažemo sa 160 kreveta te 950 stolica u restoranima. Na temelju povijesnog naslijeđa grada stvorili smo pretpostavke za razvoj turizma i od Kastva napravili mjesto ugodnog življenja – objasnio je Lukanović.
    O problemima inovatora i vlastitim iskustvima s projektom Servus sustav za upravljanje domom pomoću govora pričao je doc. dr. Miroslav Vrankić, dok je direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci Boris Golob predstavio okvir za transfer tehnologije između inovatora, sveučilišta i gospodarstva.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk