"Problemi povijesni pristup epistemologiji", 26. 5. 2012.
U RIJECI PREDSTAVLJENA KNJIGA »ANTIČKA I NOVOVJEKOVNA EPISTEMOLOGIJA«
Problemski i povijesni pristup epistemologiji
 
 
altRIJEKA Knjiga »Antička i novovjekovna epistemologija« autorica Snježane Prijić-Samaržije i Ane Gavran Miloš predstavljena je u knjižari »Ribook«. Ovo opsežno djelo objavio je zagrebački »Jesenski i Turk«, a promociju su organizirali Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju. Predstavljanje je bilo posebno po tome što su o knjizi govorili studenti s Odsjeka za filozofiju i kulturologiju, dakle oni kojima je ovo izdanje udžbeničkog karaktera u prvom redu i namijenjeno.
    Na knjigu se osvrnuo i Ognjen Strpić, urednik u »Jesenskom i Turku«, istaknuvši da je riječ o iznimno korisnom djelu koje vodi kroz povijest epistemologije – grane filozofije koja se bavi prirodom i dosegom znanja. Kako su kazale autorice knjige, njihova antologija sastavljena je tako da kombinira s jedne strane problemski i povijesni pristup, a s druge suvremeni i klasični. Pritom su ključna stajališta najistaknutijih antičkih i novovjekovnih filozofa predstavljena na razumljiv način i uvijek iz perspektive suvremenosti.
    Prema riječima dr. sc. Snježane Prijić-Samaržije, cilj je bio dati »ključ« za čitanje izvornih djela antičkih i novovjekovnih filozofa, što naravno ne znači da studenti ne moraju čitati izvornike. Jasnim izlaganjem problema, analizama i interpretacijama, ovaj im udžbenik samo pomaže u tome da se lakše snalaze u opsežnoj građi.
    Marko Luka Zubčić, student na Odsjeku za filozofiju, kazao je da knjiga zahvaća ogromna vremenska razdoblja, a njena je struktura takva da se unutar problemskih cjelina razrađuje povijesni pregled. O korisnosti ove knjige u studiranju filozofije govorili su i studenti Iva Magaš te Marin Ćuk Vurnek.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk