"MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP NA TEMU "VIZIJE""
MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP NA TEMU "VIZIJE"
 
 
RIJEKA Centar za ikonografske studije, Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, organizira Šesti međunarodni znanstveni skup ikonografskih studija, koji se održava 31. svibnja i 1. lipnja u Rijeci. Tema ovogodišnjeg skupa su Vizije.
    »Vizije su, nesumnjivo, snažno utjecale na likovne umjetnosti i postale bitna tema povijesti umjetnosti, no bez dijaloga s teološkom misli i povijesti književnosti, teško je razumjeti i interpretirati djela vezana uz vizije i mistike. Stoga je jedan od preduvjeta rada na navedenoj temi interdisciplinarni pristup kako bi se mogla spoznati želja da se kroz vizualne umjetnosti pokuša prikazati ono što je u svojoj biti oku nedostupno. Polje istraživanja vizija je veliko; ovdje nas zanima odnos vizija prema vizualnim umjetnostima. Ako je tekst mistika pokušaj da se kaže neizrecivo, tako je slika vizija pokušaj da se pokaže i vidi nevidljivo. »Slike« vizija i »slike« umjetnosti povezane su kroz povijesne periode, najsnažnije u srednjovjekovnom razdoblju, ali prisutne su i u modernoj umjetnosti kako to pokazuje slikarstvo Salvadora Dalia, Marka Rothka ili umjetnost cijelog pokreta novih mistika (New Mystics)« – navodi se u najavi organizatora.
    Na ovogodišnjem skupu bit će prezentiran niz tema vezanih uz odnos umjetnosti i mističnih vizija: koncept i semantika vizija, vizije u Starom Zavjetu i knjizi Otkrivenja, iskustva mistika i njihova vizualizacija, teme mističnih vizija, uloga 'slika' u poučavanju i moralnom nauku, vizije u umjetnosti Istoka i Zapada te pregled dosadašnjih istraživanja. Večeras u 18 sati na Filozofskom fakultetu bit će predstavljen i Zbornik/Časopis IKON 5, s radovima prethodnog Skupa. (N. V. O.)

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk