"Na riječkim fakultetima ove godine 3.526 mjesta", NL, 5. 6. 2012.
NOVA GENERACIJA BRUCOŠA • SVEUČILIŠTE U RIJECI RASPISALO NATJEČAJ ZA UPIS STUDENATA NA PRVU GODINU STUDIJA
Na riječkim fakultetima 3.526 mjesta
UPISAT ĆE SE ČAK 640 BRUCOŠA manje nego lani. Na smanjenje ukupne upisne kvote najviše je utjecalo rezanje upisnih mjesta na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki
 
Neki fakulteti ove su godine znatno smanjili upisne kvoteRIJEKA Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za upis studenata u prvu godinu stručnih, sveučilišnih preddiplomskih i integriranih preddiplomskih i diplomskih studija za sljedeću akademsku godinu, a fakulteti će ove godine upisati čak 640 brucoša manje nego lani, jer nudi se ukupno 3.526 upisnih mjesta. Na smanjenje ukupne upisne kvote najviše je utjecalo drastično »rezanje« upisnih mjesta na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, što je logična posljedica pisama očekivanja koje su svi hrvatski ekonomski fakulteti dobili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Oni u roku od tri godine moraju ispuniti uvjet omjera studenata i nastavnika u odnosu od trideset prema jedan.
   
Prijave putem NISpVU

Ekonomski fakultet tako je ukupne upisne kvote u odnosu na prošlu godinu srezao za 360 mjesta na njih 350, dok je fakultet u Iki kvotu srezao za 280 mjesta te će se budući brucoši boriti za 506 raspoloživih mjesta. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu unatoč rezanju i dalje kao i ranijih godina predvodi listu po broju upisnih mjesta, ali sad ga umjesto Ekonomskog fakulteta slijede Pomorski, Tehnički i Filozofski fakultet 481, 475 i 472 mjesta. Medicinski fakultet ove je godine osigurao 418 mjesta, što je 40 više nego lani, dok Pravni fakultet i na ovogodišnjem roku očekuje 350 brucoša. Građevinski fakultet spreman je upisati 135 studenata, a slijedi ga Odjel za informatiku s 90 mjesta i Učiteljski fakultet s 80 upisnih mjesta. Odjel za biotehnologiju raspolagat će s 48 upisnih mjesta, a Akademija primijenjenih umjetnosti
Kvote 
   
Fakultet za menadžment u turizmu 506
Pomorski fakultet 481
Tehnički fakultet 475
Filozofski fakultet 472
Medicinski fakultet 418
Ekonomski fakultet 350
Pravni fakultet 350
Građevinski fakultet 135
Odjel za informatiku 90
Učiteljski fakultet 80
Odjel za biotehnologiju 48
Akademija primijenjenih umjetnosti 46
Odjel za matematiku 5
Odjel za fiziku 30
s njih 46. Odjel za matematiku spreman je upisati 45 brucoša, a Odjel za fiziku raspolagat će s 30 slobodnih mjesta.
    Iako će većina budućih brucoša svoje prijave poslati putem Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU), pojedini riječki fakulteti provodit će i dodatne provjere sposobnosti i znanja. Prijave za dodatne provjere sposobnosti, znanja i vještina kandidata već su prošle za Akademiju primijenjenih umjetnosti i Medicinski fakultet sa zadnjim danom svibnja. Filozofski fakultet dodatnu provjeru provodi za studij psihologije, te dvopredmetne studije njemačkog, engleskog i talijanskog jezika i književnosti, sa zadnjim datumom prijave do 11. lipnja. Odjel za biotehnologiju provodit će motivacijski razgovor za preddiplomski studij biotehnologije i istraživanja lijekova za koji je zadnji dan prijave 8. lipnja.
   
Razredbeni postupak

Prijave za upise na studijske programe u sustavu NISpVU-a u pravilu traju do 16. srpnja. Na Građevinskom i Pomorskom fakultetu provodit će se razredbeni postupak za pristupnike starije od 24 godine (koji su do 31. siječnja navršili 24 godine), a prijave za taj razredbeni postupak podnosit će se osobno na Građevinskom fakultetu još danas te na Pomorskom fakultetu od 11. do 13. lipnja. Za pristupnike koji su u NISpVU sustavu, upisi će se provoditi u pravilu od 17. srpnja do 25. srpnja, a od ukupnog broja upisnih mjesta 879 indeksa bit će namijenjeno izvanrednim studentima.

Andrej PETRAK


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk