"Studenti se približili moru", NL, 6. 6. 2012.

RIJEČKA REGATA •  SPORTSKA ZABAVA POMORSKOG FAKULTETA
Studenti se približili moru
 
U Hrvatskoj se proklamira pomorska orijentacija, ali stvarnost je drugačija i mi to nastojimo izmijeniti, rekao je dekan Serđo Kos
 
 
RIJEKA Kada ovih dana u Rijeci čujete glazbu na otvorenom, onda je to sigurno studentska zabava. Kada uz to vidite i veslače u čamcima, onda je to zabava Pomorskog fakulteta. Tradicionalno, 14. put u nizu, svoj dan »pomorski« je proslavio Riječkom regatom u kojoj je veslanje u jednom od najvažnijih, ali ne nužno prvom planu. Malo »žive muzike«, puno dobrih vibracija i ponešto alkohola upotpunilo je program »veslačke Fiumanke« na Rivi Boduli.
    – Nekad smo dan fakulteta obilježavali sportskim igrama na brodovima, a već 14 godina regatom, cilj koje je da se ljudi približe moru i veslanju kao najstarijoj aktivnosti na njemu. U Hrvatskoj se proklamira pomorska orijentacija, ali stvarnost je drugačija i mi to nastojimo izmijeniti, koliko možemo, rekao je dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos, naglasivši da je regatno polje postavljeno ispred Orlandovog gata, s kojeg je prije 100 godina za NewVeslali i »tehničari«
   
    Svoju mušku ekipu imao je i Tehnički fakultet Rijeka, predvođenu profesorom brodogradnje Rokom Dejhalom, koji je kormilario. Otkud »tehničari« na veslačkoj fešti?
    – Zašto ne? Organizator je Pomorski fakultet i zašto ne bismo uljepšali njima ovu regatu. Na kraju krajeva, mi imamo studij brodogradnje, da ne radimo brodove, oni ne bi imali na čemu ploviti i veslati. Kad bismo više trenirali bili bismo bolji, ali ovako je teško, pogotovo u usporedbi s pomorcima koji veslanje upražnjavaju u okviru svoje nastave. Mi smo im došli čestitati rođendan, naglasio je Dejhala.
York isplovila Carpathija, brod spasitelj utopljenika s Titanika.
   

Gošće s Hotelijerskog

Predsjednik Organizacijskog odbora Axel Luttenberger istaknuo je veliki broj veslačica koje ove godine nastupaju na regati, među kojima ne samo djevojke s Pomorskog fakulteta. Zanimljivo je bilo vidjeti da su veslale i »hotelijerke«.
    - Ovo je prvi put da nastupamo. Ne znam kojim povodom smo se priključili, ali mi je drago da jesmo. Prijavio se tko je htio, bez obzira na godinu studija i oformili smo jednu žensku i jednu mušku ekipu. Ja sam se prijavila jer volim sudjelovati na studentskim događajima, posebno utrkama, volim pobjeđivati... Nismo pobijedili, ali s obzirom koliko smo imali treninga i posebno stručne pomoći, posao smo dobro odradili, rekla je Tamara Mihić, studentica četvrtke godine Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
   

Četiri kategorije

Natjecanje je bilo podijeljeno u četiri kategorije od kojih je, barem sportski, najvažnija bila Međunarodna regata na kojoj su nastupili veslači PFRI-ja, Pomorske škole Bakar i gosti iz Splita, Bara, Podgorice... U Studentskoj regati nastupale su ekipe s imenima poput Starteri, Berekini ili Latinosi, u revijalnoj uglavnom profesori različitih fakulteta ili pak članovi riječkih karnevalskih grupa, a u ženskoj, naravno, studentice.
    - Želim da vam ovaj dan ostane u ugodnom sjećanju, rekao je dekan Kos na otvaranju, a okupljeni su se potrudili da tako i bude.
Ivor BALEN
 
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk