"Merlićev spektakl s kriterijem najavio novi studij izdavaštva", NL, 6. 6. 2012.
NOVOST NA FILOZOFSKOM • INICIRANO UVOĐENJE SPECIJALISTIČKOG STUDIJSKOG PROGRAMA 
 
Namjera je da se predavanja ne svedu samo na teoretiziranje. Želimo da studenti vide da se produkcijski, izdavački posao u praksi može napraviti na jedan zanimljiv način, kaže Dubravko Merlić
 
 
RIJEKA Filozofski fakultet u Rijeci u suradnji s Dubravkom Merlićem pokrenuo je inicijativu uvođenja specijalističkog studijskog programa »Studiji izdavaštva: knjiga, novine i elektronički mediji« pri Odsjeku za kroatistiku, a tim povodom ovaj uspješni televizijski producent jučer je na fakultetu održao razgovor sa studentima naslovljen »Spektakl s kriterijem«. Objašnjavajući pojam »spektakl s kriterijem«, Merlić kaže kako smatra da taj naziv pokriva njegov način rada na televiziji.
    – Sve čime sam se dosad bavio radio sam sa slojevitošću i malo ozbiljnijim pristupom. To se podjednako odnosi na »Piramidu« koju sam radio zajedno sa Željkom Ogrestom, ali i na Supertalent, koji je zabavna forma u sklopu koje se mogu napraviti određeni elementi ozbiljnosti. Naravno, vjerujem da se taj pojam dobro odnosi i na političke emisije, koje sam uvijek radio na način da budu zanimljive i brze, s nekim elementima spektakla, objašnjava Merlić.
    U planu je da se upravo takvim i drugim načinima produkcije uče i studenti na budućem na specijalističkom studiju izdavaštva.
    – Možda sam staromodan, ali još uvijek vjerujem u televiziju kao medij. Vjerujem u sve medije i mislim da je u svim medijima kralj sadržaj. Televizija može naučiti ljude kako da proizvedu sadržaj i za druge medije, a posebno za nove medije, kao što je internet. Mislim da smo osmislJedinstveni u Hrvatskoj
   
    Prof. dr. Marina Biti s Odsjeka za kroatistiku Filohofskog fakulteta u Rijeci kaže da će studij biti prvi takvog tipa u Hrvatskoj.
    – Koncepciju studija osmislili smo po uzoru na »publishing studies« programe na inozemnim sveučilištima, što znači da ne uključuje samo stare oblike nakladništva, već i moderne digitalne medije. Pored teorije studij će uključivati i puno prakse, najavljuje prof. dr. Biti.
ili zanimljiv modul i volio bih da ga pohađa velik broj ljudi, uključujući i one kojima takav smjer možda u početku i nije bio prvi izbor, kaže Merlić.
    Namjera je pokretača ovog specijalističkog studija da se, napominje Merlić, predavanja ne svedu samo na teoretiziranje, već da se teoriju približi praksi.
    – Želimo da studenti vide da se produkcijski, izdavački posao u praksi može napraviti na jedan zanimljiv način. Primjerice, televizija je u zadnje vrijeme dosta posvećena reality programima. No, i reality programi mogu biti ozbiljno socijalno angažirani. Takvim i još brojnim temama bit će posvećen ovaj budući specijalistički studij. U svakom slučaju, obećajem da će biti zanimljivo, kaže Merlić.
Andrej PETRAK
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk