''Zagreb i Rijeka za EUROPSKU UNIVERZIJADU'', NL, 8. lipnja 2012.
DVA GRADA - POVELJA ZA SVEUČILIŠNE IGRE
Riječ je o Europskim sveučilišnim igrama koje će se, po drugi puta, održati 2016. godine. Organizacija bi bila sjajan poticaj za turizam i gospodarstvo, rekao je ministar Željko Jovanović

Pero Lučin, Vojko Obersnel, Milan Bandić i Željko Jovanović na potpisivanju poveljeZAGREB
Svečano potpisivanje Povelje o zajedničkoj kandidaturi Zagreba i Rijeke za organizaciju drugih po redu Europskih sveučilišnih igara 2016. godine ovog je četvrtka u zagrebačkoj Palači Dverce okupilo Željka Jovanovića, ministra obrazovanja, znanosti i sporta, Milana Bandića i Vojka Obersnela, gradonačelnike Zagreba i Rijeke, Peru Lučina, rektora Sveučilišta u Rijeci, Bojana Baletića, prorektora Sveučilišta u Zagrebu, i Zrinka Čustonju, predsjednika Hrvatskog sveučilišnog sportskog saveza.
    – Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje, jer smatram da je ovo vrlo bitan događaj za sve nas. Resorno ministarstvo daje punu podršku ovoj sjajnoj ideji kojom se potiče razvoj sveučilišnog sporta u Hrvatskoj. Dobijemo li organizaciju Europske Univerzijade, bit će to sjajan poticaj za naš turizam i gospodarstvo. Cilj našeg ministarstva je poticanje razvoja školskog i sveučilišnog sporta, i zato maksimalno podržavamo pripremu ove kandidature – rekao je Jovanović prije potpisivanja Povelje.
    Zagrebački gradonačelnik napomenuo je da cijela Hrvatska ima razloga za slavlje.
    – Ovim potpisom pokazali smo solidarnost i zajedništvo naša dva grada. Podsjetit ću da je za Univerzijadu 1987. godine u Zagrebu i bližoj okolici izgrađeno 58 raznih sportskih objekata. Zahvaljujući tome, Zagreb je postao grad sporta. Siguran sam da i isti učinak možemo očekivati i od ove Univerzijade na razini Europe, ako dobijemo organizaciju – objasnio je Bandić. 

Razvoj sveučilišta

Prema Obersnelovim riječima, uspjeh zajedničke kandidature predstavljao bi važan korak naprijed u razvoju sveučilišta u oba grada. 
To bi bila fantastična prilika za igradnju modernih objekata. Prije svega, tu mislim na infrastrukturu za sveučilišta u Rijeci i Zagrebu. Svaki od naša dva grada ima svoje prednosti i kvalitete za organizaciju na vrhunskoj razini. Kada uzmemo u obzir sjajnu prometnu povezanost, odnosno samo sat i pol vožnje auotputom od Zagreba do Rijeke, jasno je da i tu imamo jedan veliki plus – istaknuo je Obersnel. 
Svečano potpisivanje povelje o zajedničkoj kandidaturi iskorišteno je i za prigodno obilježavanje četvrt stoljeća od održavanja Univerzijade u Zagrebu 1987. godine, kroz izlaganja izravnih aktera iz tadašnjeg Organizacijskog odbora, Vladimira Peze i Mirka Novosela. Uz napomenu da je u to doba Zagreb dobio sportsku infrastrukturu, dva moderna studentska naselja te nove zgrade za tri fakulteta, Pezo je podsjetio da je sve skupa koštalo 185 milijuna američkih dolara. Prema njegovim riječima, u današnje vrijeme ta cifra bi iznosila oko 1,1 milijardi eura. 

Prijateljstva i interesi
Novosel je, pak, evocirao uspomene na lobiranje i metode skupljanja glasova članova Međunarodne sveučilišne sportske federacije (FISU). Istaknuvši da je Zagreb tada pobijedio u konkurenciji Indianapolisa, Brisbanea i New Delhija, Novosel je objasnio da se ništa ne smije prepustiti slučaju.
    – Tada je odluku donosio 21 član FISU-a, a mi smo se temeljito raspitali o svakome od njih, stavljajući naglasak na njihove sportske afinitete. Kod kandidatura za takva natjecanja važna su samo prijateljstva i interesi. Zbog toga sam nekoliko puta pokušavao nagovoriti bivšeg riječkog gradonačelnika Slavka Linića da odustane od Mediteranskih igara i pokuša dobiti Univerzijadu, zato što mi dosta dobro stojimo u FISU-u. Na žalost, nije htio poslušati moj savjet – zaključio je Novosel.

Davor PETROVIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk