Razmjena iskustava s portugalskim sveučilištem
Utorak, 12.06.2012.
Delegacija Sveučilišta u Rijeci predvođena rektorom prof. dr. sc. Perom Lučinom te Harisom Pavletićem, predsjednikom Riječkog športskog sveučilišnog saveza i Markom Žunićem, voditeljem Ureda za sport, u razdoblju od 4. do 7. lipnja 2012. godine bila je u stručnom posjetu Sveučilištu u Minhou iz Portugala.

Sveučilište u Minhou nosi ime po regiji Minho koja je smještena na sjeveru Portugala, a nalazi se u gradu Bragi. Također, osim u Bragi, Sveučilište u Minhou nastavu izvodi i u obližnjem Guimaraesu, gdje su smješteni kampus i pojedini fakulteti. Svrha navedenog posjeta bila je razmjena iskustava i upoznavanje s načinom funkcioniranja sustava sveučilišnog sporta na sveučilištu koje već godinama slovi kao jedno od najistaknutijih na tom području. Naime, na Sveučilištu osnovanom 1974. godine koje po osnovnim parametrima ima velike sličnosti s riječkim, od 18.000 studenata 42 % studenata sudjeluje u sportskim aktivnostima, dok broj sportskih ekipa Sveučilišta koje sudjeluju na europskim sveučilišnim prvenstvima pod okriljem EUSA-e prelazi ukupan broj ekipa s područja cijele Hrvatske.
 
 
Domaćin je tijekom cijelog posjeta bio gospodin Fernando Parente, voditelj i idejni začetnik studentskog sporta na Sveučilištu u Minhou. Prvog dana delegaciju je primio prorektor za istraživanje i nastavu Sveučilišta u Minhou, prof. dr. sc Rui Vieira Castro, prezentiravši strukturu, resurse i ciljeve razvoja Sveučilišta u Minhou. Kao izuzetnu komparativnu prednost Sveučilišta u Minhou naspram ostalih sveučilišta u Portugalu, prof. dr. sc Rui Vieira Castro istaknuo je njegovu integraciju, proces koji je u tijeku i na Svečilištu u Rijeci.
 
Drugog dana organiziran je posjet objektima sportske infrastrukture, koji su raspoređeni u dva kampusa, u Bragi i u Guimaraesu, pod zajedničkom upravom Ureda za sport. Sportska infrastruktura sastoji se od dvije polivalentne dvorane te terena za futsal, tenis, golf, odbojku na pijesku, squash i stijene za penjanje. Također, organiziran je posjet Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Minhou te 3B istraživačkom centru Sveučilišta u Minhou, zaduženom za istraživanja na području biomedicine.
 
Zadnjeg dana posjeta održani su tematski sastanci o pitanjima osnovnih odrednica i uvjeta razvoja sveučilišnog sporta te se riječka delegacija detaljno upoznala sa samoodrživim modelom sveučilišnog sporta koji, brinući o sportskim potrebama svojih studenata, ujedno aktivno promovira vlastito sveučilište. Na samom kraju trodnevnog druženja, rektor Sveučilišta u Rijeci imao je prigodu dodijeliti odličja najuspješnijim ekipama na Rektorovom trofeju, tradicionalnom studentskom multisportskom turniru Sveučilišta u Minhou.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk