"Na Trsatu najbolji matematičari", NL, 19. 6. 2012.
SVEUČILIŠNI KAMPUS PETI HRVATSKI MATEMATIČKI KONGRES
Na Trsatu najbolji matematičari
Koristi od Kongresa ne očituju se samo u razvoju matematike kao znanosti nego i u svim stručnim aspektima, ističu organizatori
 
Sudionici značajnog skupa u organizaciji Odjela za matematiku Sveučilišta u RijeciRIJEKA » Dvjestotinjak matematičara iz Hrvatske i inozemstva sudjeluje na petom Hrvatskom matematičkom kongresu, otvorenom jučer na Filozofskom fakultetu u organizaciji Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Trodnevni kongres održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Primorsko-goranske županije, a suorganizator je Hrvatsko matematičko društvo. Program kongresa otvoren je za sve grane matematike, a uključuje plenarna i pozvana predavanja, kratka priopćenja, prezentaciju postera, kao i okrugle stolove s aktualnim temama iz matematike i nastave matematike u Hrvatskoj.
    Prisutne su na otvaranju skupa pozdravili rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin i pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Jasna Blažević, a ocijenjeno je kako je održavanje kongresa od
Predavači
   
    Plenarna predavanja održat će Pavao Mardešić s Université de Bourgogne, Goran Muić sa Sveučilišta u Zagrebu, Goran Peškir s University of Manchester, Rudolf Scitovski sa Sveučilišta u Osijeku, Endre Süli s Oxford University, Vladimir Tonchev s Michigan Technological University, a kao predavači pozvani su još: Jean-Pierre Françoise, Clemens Fuchs, Marcus Greferath, Lajos Molnar, Petar Pavešić, Tibor Pogány, Sonja Štimac i Tonghai Yang.
iznimne važnosti za razvoj matematike u Hrvatskoj, jer uspostavlja i produbljuje veze između matematičara iz Hrvatske i inozemstva. Znanstveni i Organizacijski odbor Petog hrvatskog matematičkog kongresa čine istaknuti matematičari iz Hrvatske, a plenarni i pozvani predavači su istaknuti hrvatski i svjetski matematičari.
    – Koristi od održavanja matematičkih Kongresa ne očituju se samo u razvoju matematike kao znanosti nego i u svim stručnim aspektima. Organizacijom okruglih stolova s aktualnom tematikom vezanom uz primjenu matematike u drugim strukama te organizaciju nastave matematike omogućena je razmjena iskustava i donošenje visokostručnih zaključaka temeljenih na međunarodnim iskustvima i potrebama u Hrvatskoj. Ovakvi zaključci predstavljaju temelj i daju smjernice za razvoj matematike u Hrvatskoj te usklađivanje nastave matematike s međunarodnim standardima, poruka je čelnih ljudi Znanstvenog i Organizacijskog odbora Sanje Rukavine i Deana Crnkovića sa sveučilišnog Odjela za matematiku.
    Sudionici će sudjelovati na cijelom nizu okruglih stolova, na teme stanja i perspektiva matematičkog obrazovanja u Hrvatskoj, unapređenja uloge matematike u obrazovanju i istraživanju na nematematičkim studijima te znanstvenih časopisa.
    Hrvatski matematički kongresi održavaju se svake četiri godine. Prvi i drugi održani su u Zagrebu 1996. i 2000. godine, treći u Splitu 2004. godine, a četvrti u Osijeku 2008. godine. Dodatne informacije o skupu dostupne su na internetskoj stranici www.math.uniri.hr/CroMC2012.

Andrej PETRAK


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk