Premijera predstave „Ptice“
Srijeda, 20.06.2012.
Predstava „Ptice“ nastala na predlošku Aristofanovog teksta iz 5. st pr.n.e. studentska je produkcija prve generacije poslijediplomskog specijalističkog studija "Gluma, mediji, kultura" Sveučilišta u Rijeci. Premijerno će biti prikazana 23. lipnja 2012. u Skladištu 41 u Luci Sušak (Porto Baroš). Reprize 24. i 25. lipnja.

Uokvirujući dijelove Aristofanove komedije istinitom pričom o nesretnom stradanju jedne studentice, prema tekstu Nikole Petkovića, predstava propituje uvijek aktualne probleme nemoći pojedinca nasuprot moći države i vlasti te posljedice uspostave utopijskog društva. Iako više tisućljeća udaljena od društvene problematike Aristofanovog vremena, već i samom dramaturgijom brišući kategorije prošlosti i sadašnjosti, predstava svjedoči o neprestanom ponavljanju opće ljudske povijesti, gluposti, nepravdi i naivnosti, ali i pitanjem o vječnoj nadi i nekom boljem sutra. Kao što na vremenskoj razini preslikava prošlost u sadašnjost, predstava na kulturalnoj razini isprepliće i približava temelje azijske i europske tradicije s elementima popularne kulture, posebice vidljive u koreografskim i glazbenim elementima predstave. Ovdje gdje sekunda opisuje vječnost, hijerarhija olimpskih bogova poistovjećena je s hijerahijom suvremene političke scene, i dok ptičja krila postaju jednaka tromosti ljudskih nogu, tragedija i komedija još jednom pokazuju svoju bliskost. Aristofan nas podsjeća kako „od rođenja je čovjek nepostojani stvor, sav himbe pun...“ .

Predstava je kreirana u suradnji sa studentima Akademije  primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom prof. Žarka Violića, te studentima poslijediplomskog studija Glazba u zajednici Sveučilišta u Edinburghu, na čelu s profesorom Nigelom Osborneom, koji je uz Damira Urbana ujedno i skladao glazbu za predstavu.
Dramaturgiju i režiju potpisuje prof. Rade Šerbedžija, u čemu su mu pomogli Aleksandar Cvjetković i Lenka Udovički. Prof. dr. Nikola Petković i studentice "Glume, medija, kulture" Valentina Lončarić i Jelena Graovac napisali su dodatne tekstove. Za koreografiju predstave su zaslužni Staša Zurovac i Svebor Zgurić, a dio tima je i gost iz Belgije Gert Terny, učitelj Lessacove metode.

Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij “Gluma, mediji, kultura” pokrenut je ujesen 2011. godine pod vodstvom prof. Rade Šerbedžije. Studentima su, među ostalim, predavali prof. Nigel Osborne (Sveučilište u Edinburghu), doc. dr. Sanja Bojanić (Institut za humanističke znanosti u Beču), prof. emeritus Karpo Godina (Sveučilište u Ljubljani), prof. dr. Nikola Petković (Sveučilište u Rijeci), doc. Robin Carr (Sveučilište Južnog Mississippija), doc. Deborah Kinghorn (Sveučilište u New Hampshireu).

Posebno smo ponosni na činjenicu da je Deborah Kinghorn dobila Fulbrightovu stipendiju za predavanje na Sveučilištu u Rijeci i da će boraviti u Rijeci u ljetnom semestru akademske godine 2012/2013.

Sveučilište u Rijeci
Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij “Gluma, mediji, kultura”, ak. god. 2011/2012.

Aristofan: PTICE

prijevod: Mladen Škiljan
dramaturška obrada: Rade Šerbedžija
dodatni tekstovi Nikola Petković, Valentina Lončarić, Jelena Graovac.

Sudjeluju: Martina Biljan, Dina Dehni Sow, Jelena Graovac, Denis Kirinčić, Valentina Lončarić, Jelena Mesar, Nina Sabo, Marina Stanger, Damir Urban, Nebojša Zelić i drugi

Nastavnici i asistenti:
prof. Rade Šerbedžija, Aleksandar Cvjetković, Lenka Udovički, doc. Robin Carr, prof. Deborah Kinghorn, Gert Terny, prof. Nigel Osborne, Svebor Zgurić i Staša Zurovac

Scenografija: prof. Žarko Violić, Boris Sekulić, Dino Topolnjak, Marko Burić, Ana-Aleksandra Buković, Jana Franušić
Kostimografija: Bjanka Adžić Ursulov i Matea Pasarić
Organizacija: Marin Lukanović i Milica Czerny Urban

Premijera 23. lipnja 2012. godine.
Reprizne izvedbe 24. i 25. lipnja.
Predstava počinje u 20 sati.
Ulaz iz Demetrove ulice (na dnu Mrtvog kanala).
Ulaznice 40 kuna, za studente besplatno uz predočenje indeksa ili iksice.
Predstava traje oko 75 minuta.

Ova predstava ne bi mogla biti realizirana bez dobre volje i velike pomoći Luke Rijeka d.d.
Medijski pokrovitelj: Novi list.
Zahvaljujemo na pomoći Gradu Rijeci, Lučkoj upravi Rijeka, Carinarnici Rijeka i Cyclorami d.o.o.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk