Konačni dogovor oko Horizon 2020 programa, nove europske platforme za financiranje istraživanja i inovacija
Ministri svih zemalja EU, zaduženi za resore istraživanja i inovacija, postigli su dogovor o cjelokupnoj strukturi novog okvirnog programa za financiranje istraživanja i inovacija, Horizon - 2020, za koji je predložen proračun od 80 milijarda eura.

"Europa se nalazi u teškoj situaciji. Uz tešku ekonomsku krizu i visoku nezaposlenost mladih, jedini način da se stvara novi rast i radna mjesta je intenzivno ulaganje u znanje i inovacije. Sporazum o ukupnoj strukturi Horizon 2020 programa, koji je postignut od strane država članica danas, važan je i odličan rezultat koji dodatno promovira istraživanje i inovacije kao motor rasta Europe ", kaže Danski ministar za znanost, inovacije i visoko obrazovanje, g. Morten Østergaard.

Uz daljnje jačanje temeljnih istraživanja, Horizon 2020 označava novi pristup prema strateškom istraživanju EU, s naglaskom na sedam velikih izazova, poput sigurnosti hrane, klimatskih promjena, starenja stanovništva i na potrebu za inteligentnim prijevozom.

Izvrsnost u istraživanju koju postignemo danas rezultirat će stvaranju novih radnih mjesta sutra.

U usporedbi s prijedlogaom Komisije, sporazum ima još jači naglasak na interdisciplinarnost.

"Naša usredotočenost na veliki niz društvenih izazova zahtijeva interdisciplinarni pristup, uključujući posebice
društvene i humanističke znanosti."

Nadalje, naglasak je stavljen na pojednostavljenje birokratske procedure, što će pomoći malim i srednjim poduzećima da se prijave za EU financiranje.

Sporazum o ukupnoj strukturi je prvi važan korak prema postizanju konačnog političkog dogovora o Horizon 2020 programu. Vrlo brzo, pregovori o raspodjeli proračuna na različite komponente Horizon 2020 će početi, nakon čega će se dalje raspravljati u Europskom parlamentu.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk