Okrugli stol o kvalifikacijskom okviru
Utorak, 03.07.2012.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priredilo je Nacrt prijedloga zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru te pokrenulo javnu raspravu koja će biti  otvorena do 6. kolovoza 2012. godine.  U okviru javne rasprave sutra, s početkom u 10,00 sati, na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (soba G003)  bit će održan Okrugli stol o navedenom dokumentu. U radu okruglog stola s prezentacijama sudjeluju Marija Lugarić, zamjenica ministra znanosti obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Mile Dželalija, mr. sc. Mislav Balković i mr. sc. Ana Tecilazić Goršić, a u raspravi će sudjelovati i prof. dr. sc. Ankica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta.

Cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o Nacrtu prijedloga zakona o HKO-u. Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru (HKO) uvodi HKO kao reformski instrument kojim se uređuje cjelokupan sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj kroz standarde kvalifikacija temeljene na ishodima učenja i usklađene s potrebama tržiáta8rada, pojedinca i društva u cjelini. Kao instrument uređenja sustava kvalifikacija u Republici Hrvatskoj, HKO osigurava povezivanje razina kvalifikacija u Republici Hrvatskoj s razinama kvalifikacija Europskoga kvalifikacijskog okvira (EKO) i Kvalifikacijskog okvira Europskoga prostora visokog obrazovanja (QF-EHEA) te, posredno, s razinama kvalifikacija kvalifikacijskih okvira u drugim zemljama. Konačno, HKO razvija i unaprjeđuje sustav osiguravanja kvalitete na svim razinama, uspostavlja osnove za vrjednovanje neformalnog i informalnog učenja te omogućava prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u Republici Hrvatskoj na hrvatskom i europskom tržištu rada.

 

Stoga će donošenje Zakona o HKO-u neminovno utjecati na postojeće zakone i propise u području obrazovanja i osposobljavanja na način da se osigura njihova međusobna usklađenost, i to: Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakon o strukovnom obrazovanju, Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Zakon o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju i Zakon o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk