Kako bi Inteligent Energy Europe III trebao izgledati?
Prijedlog Europske Komisije za sljedeći višegodišnji financijski okvir odražava potrebu da se povećaju ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije u sljedećem proračunskom razdoblju 2014-2020.

Dok su proračunska izdvajanja još uvijek u pregovorima, sredstva namijenjena za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije će biti znatno viša nego u prethodnom obračunskom razdoblju, nudeći jasnu priliku za rješavanje financiranja izazova u području sektora energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Osim namjenskih izdvajanja za nisko-ugljična ulaganja u Europskom fondu za regionalni razvoj, Komisija predlaže dodijeliti 6,5 milijardi eura na ime izazova sigurne, čiste i učinkovite energije, uključujući tržište eneretskih inovacija.

Ova prioritetna os je osnova za nasljednika IEE II, nadopunje i podupire druge EU programe i nacionalne inicijative održive energije.
Misao vodilja prijedloga Komisije za IEE III može se sažeti kako slijedi: osim implementacije politika, zakonodavstva, namjenskih investicijskih fondova, fondovi EU bi trebao biti korišten za sufinanciranje kolaborativnih aktivnosti na razini EU-a.

To bi se trebalo odnositi na održivu provedbu energetske politike, mobilizaciju financiranja za ulaganja u ključnim područjima koja nisu pokrivena drugim programima i inicijativama Europske unije, gdje je dodana vrijednost veća i troškovno učinkovitija ​​od akcija samih pojedinih država članica.

Komperativna analiza naručena od Directorate General Energy je identificirala probleme koje tek treba riješiti procjenjujući utjecaje različitih akcija budućih programa.

Analiza je pokazala da nastavljanje programa u svom sadašnjem obliku nudi više netto koristi nego njegovo ne nastavljanje. Međutim, najbolja opcija će zahtijevati neke prilagodbe. Konkretno, istraživanje je pokazalo da granični povrati od akcija podizanja svijesti (awerness raising) vjerojatno nisu tako visoki kao na početku programa, iako još uvijek može biti područja gdje su takve aktivnosti relevantne.

Nadovezujući se na analize i iskustva s IEE II, Komisija predlaže da se IEE III treba baviti sa sljedeća tri glavna područja:

a) Potpore za implementaciju održivih politika upravljanja energijom, s naglaskom na tehničku podršku za određene aktivnosti promicanja učinkovitog razvoja i provedba politike i zakonodavstva Fa razini EU, nacionalne i lokalne razine, u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije;

b) Izgradnja kapaciweta, adresirajući javno prihvaćanje, prijenos znanja i pobolkšanje vještina,

c) Financiranje sa ciljem mobiliziranja ulaganja u energetsku učinkovitost i pretvorbom distributivnih projekata obnovljivih izvora energije u tržišno prihvatljive sa pristojnim stopama povrata na ulaganje čineći ih prihvatljivim za kreditiranje od strane bankarskog sektora,

Ove aktivnosti će nadopuniti druge Horizon 2020 aktivnosti, ali se usredotočuju na tržišno prihvaćanje inovativnih održivih energetskih proizvoda, procesa i rješenja.

Glavni cilj IEE III treba i dalje biti uklanjanje tržišnih barijera i mobilizacija održivih energetskih investicija.

Program IEE III također treba nastaviti pokrivati ​​energetske učinkovitosti u prometu.

Ove informacije su temelj za javnu raspravu kojoj se možete pridružiti i Vi.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk