"Vječite studente želimo prisiliti da završe ili da napuste fakultet", NL, 3. 9. 2012.
POSKUPLJENJE ŠKOLARINE PROF. DR. HERI BEZIĆ O TVRDNJAMA IZ PISMA NEZADOVOLJNIH STUDENTA
DEKAN UZVRAĆA UDARAC
vječite studente želimo prisiliti da završe ili da napuste fakultet
Naknada se primjenjuje samo na studente koji upisuju godinu šesti put. Student koji upisuje peti put godinu studija, plaća uobičajen iznos školarine koji iznosi 5.500 kuna. Samo oni koji upisuju šesti put godinu studiranja, plaćaju dvostruki iznos školarine, odnosno, 11.000 kuna, kaže prof. dr. Heri Bezić

Andrej PETRAK
 
Vječiti studenti smanjuju kvotu marljivima i savjesnima – prof. dr. Heri BezićRIJEKA » Dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Heri Bezić kaže kako je drastično poskupljenje naknada dijelu studenata za ponovni upis godine motivirano time da se »vječne studente« natjera da završe fakultet ili da ga napuste. Senat Sveučilišta u Rijeci u lipnju je prihvatio prijedlog Ekonomskog fakulteta po kojem se određenim kategorijama studenata za upis godine naplaćuju penali. Redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog studija koji u četiri godine nisu stekli dovoljan broj ECTS bodova za završetak trogodišnjeg preddiplomskog studija u narednoj godini plaćaju naknadu u visini pune participacije, a oni koji studij nisu uspjeli završiti u pet godina, plaćaju dvostruku participaciju. Studenti koji su se obratili Novom listu smatraju da se Uprava »domišljato« dosjetila od starih studenata naplatiti trostruko povećane školarine, kako bi pokrila manjak novca nastalog zbog drastičnog rezanja ovogodišnjih upisnih kvota. Upozoravaju kako odluka krši pravilnike po kojima su se upisali na studij, a problematičnim smatraju i to što im je odluka objavljena tek kad su već istekli rokovi za prelazak na druge fakultete i sveučilišta.
   
Pismo očekivanja

Riječki Ekonomski fakultet, jednako kao i drugi hrvatski ekonomski fakulteti, na rezanje kvota bio je prisiljen zbog »pisma očekivanja« Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Zahtjev Agencije je da ekonomski fakulteti u roku od tri godine moraju postići omjer između ukupnog broja upisanih studenata i ukupnog broja zaposlenih nastavnika, koji ne smije biti veći od trideset prema jedan. Pismom očekivanja ekonomski fakulteti dobili su prijelazno razdoblje da riješe situaciju na svojim studijima, jer im je zbog postupka reakreditacije Agencije u jednom trenutku prijetilo da u potpunosti izgube pravo upisa novih studenata na sljedeće dvije ili tri godine. Iz Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta upozoravaju kako je minimalni uvjet omjera studenata i nastavnika uveden jer neki fakulteti trenutačno čak i dvostruko premašuju dopušteni omjer studenata i profesora.
    Dekan Bezić priznaje da je sporna odluka jedna od mjera koje je Uprava Fakulteta bila prisiljena poduzeti kako bi osigurala ispunjavanje uvjeta Agencije iz »pisma očekivanja«, ali tvrdi da je netočna informacija da će pojedini studenti za ponovni upis godine morati platiti i do 16.500 kuna. Do ove brojke studenti, koji su poslali pismo medijima, došli su zbrajajući školarine i participacije u slučaju studenta koji studira šest godina. Taj student treba platiti 5.500 kuna školarine plus dvostruku participaciju od 11.000 kuna što ukupno daje 16.500 kuna, navodi se u pismu.
   
Netočni podaci

– Vjerojatno ste opet dobili pismo od nepostojećih osoba koje barataju netočnim podacima. Naknada u biti predstavlja oblik »penaliziranja« studenata koji predugo studiraju. Ona se primjenjuje samo na studente koji upisuju godinu šesti put. Student koji upisuje peti put godinu studija, plaća uobičajen iznos školarine za izvanredni studij koji iznosi 5.500 kuna. Samo oni studenti koji upisuju šesti put godinu studiranja, plaćaju dvostruki iznos školarine, odnosno, 11.000 kuna. Ističemo da je isk
Zašto smanjiti broj ekonomista?
   
    Dekan smatra da ti, kako ih on naziva, »vječiti«, studenti značajno ruše kvalitetu studiranja na Sveučilištu zbog neispunjavanja redovitih obveza, a ujedno tjeraju mlade ljude na upis privatnih fakulteta.
    – Tragično je da su, zbog navedenih razloga, mlade generacije koje žele nešto naučiti i pripremiti se za sve teže uvjete na tržištu rada prisiljene, zbog smanjenih kvota, upisivati se na privatne fakultete i privatne visoke škole. Na privatnim fakultetima i školama školarine su i do četiri puta više od uvedenih naknada. Dolazimo do zbilja žalosne situacije da mladi i vrijedni ljudi moraju skupo plaćati svoje obrazovanje za razliku od onih koji su ranije upisali fakultet, te se sada neodgovorno ponašaju i »vječno« studiraju na teret poreznih obveznika. Iznimno je važno ne zaboraviti da smo prije ljeta imali snažne reakcije i roditelja i budućih studenata na drastično smanjenje kvota za upis na Ekonomski fakultet. Još uvijek roditeljima i studentima nije jasno iz kojeg razloga i na temelju kojeg istraživanja ili studije je ocijenjeno da u Hrvatskoj treba drastično smanjiti broj visokoobrazovanih ekonomista, kaže dekan Bezić. 
   
Agencija diktira ritam
   
    Riječki Ekonomski fakultet, zbog zahtjeva Agencije, mora u tri godine smanjiti broj studenata s približno četiri tisuće na samo 1.600 do 1.700 studenata.
    – U protivnom Ministarstvo će uskratiti dopusnicu Ekonomskom fakultetu u Rijeci. To bi značilo gašenje fakulteta. Da bi se traženi omjer postigao u predviđenom roku i spriječila uskrata dopusnice fakultet je dosad značajno smanjio upisnu kvotu, zatvorio nastavne centre u Bjelovaru i Karlovcu i uveo dodatni ispitni rok. No, unatoč provedenim mjerama jasno je da će se ciljani broj studenata teško postići bez adekvatnog broja studenata koji završavaju studij, kaže Bezić.
ljučivi cilj uvođenja ove naknade pokušaj da »vječite« studente na neki način »prisilimo« da konačno završe fakultet ili da ga napuste. Time bi se oslobodio priličan broj upisnih mjesta na fakultet za marljive i savjesne studente kojima »vječiti« studenti direktno smanjuju upisnu kvotu. I drugo, ali ne manje važno, poreznim obveznicima naše države sigurno nije u interesu plaćati nečije »vječno« studiranje, kaže Bezić.
    Dekan dodaje da je fakultet dijelu studenata, s namjerom da im se olakša završetak studija omogućio prelazak na izvanredni studij.
    – Studij traje tri godine plus jednu dodatnu godinu, kad studenti imaju mogućnost besplatnog studiranja kao redovni studenti. Dio studenata ni nakon četiri godine nije u stanju savladati predviđeno gradivo i položiti propisane ispite. Fakultet je tim studentima omogućio da kao izvanredni studenti dovrše studij. No, kao izvanredni studenti, oni sada mogu studirati dvostruko duže od predviđenog roka trajanja studija, odnosno šest godina. Nesmetano korištenje ove »privilegije« omogućeno je bez izmjene Pravilnika o studiranju. Posebno ističemo da ni u jednom trenutku nismo doveli u pitanje ili pokušali uvesti naknade studentima koji iz opravdanih razloga, zdravstvenih, socijalnih, obiteljskih i drugih kasnije završavaju studij, napominje dekan Bezić.
   
Privremena mjera

Što se tiče upozorenja studenata da odluka krši pravilnike po kojima su upisali studij, dekan Bezić navodi da su pravne službe Ekonomskog fakulteta i riječkog Sveučilišta prije lipanjske sjednice Senata utvrdile da su mjere pravno utemeljene i u skladu s ugovorima o studiranju, koje studenti potpisuju s fakultetom.
    – Praksa je da Senat svake godine donosi Odluku o kriterijima i uvjetima participacije u troškovima studija. Na temelju te odluke Ekonomski fakultet je predložio Senatu, a Senat je usvojio prijedlog Fakulteta da naknada za upis šeste godine za studij koji inače traje tri godine iznosi dvostruki iznos participacije, odnosno, 11.000 kuna. Prije Senata, Fakultetsko vijeće u kojem su uključeni i predstavnici studenata jednoglasno je prihvatilo odluku. Studentski zbor Ekonomskog fakulteta također je konsensusom podržao ovu odluku, kaže Bezić.
    Dekan ističe kako je ova mjera privremena te će biti ukinuta u trenutku kad Ekonomski fakultet postigne zadovoljavajući omjer nastavnika i broja studenata.
    – Sredstva će se koristiti strogo namjenski, odnosno koristit će se isključivo za unapređenje kvalitete studiranja i podizanje studentskog standarda. Na ovaj će se način financirati opremanje učionica informatičkom opremom, studentski projekti, troškovi studenata koji sudjeluju u međunarodnoj razmjeni studenata, troškovi angažiranja vodećih stručnjaka iz prakse kao predavača i drugo. Na Senatu je dogovoreno da će o načinu trošenja sredstava, Fakultet redovito podnositi izvješća Senatu Sveučilišta, kaže Bezić.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk