"Ako školarina bude 16.500 kuna, branit će studente", NL, 7. 9. 2012.
EKONOMSKI FAKULTET SUDENTSKI ZBOR SVEUČILIŠTA U RIJECI PROTIV DRASTIČNOG POVEĆANJA NAKNADA ZA UPIS GODINE
Ako školarina bude 16.500 kuna, branit ćće studente
 
 
Ne smiruje se priča o poskupljenju školarina na Ekonomskom fakultetuRIJEKA » Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci na sjednici Senata Sveučilišta nije podržao odluku kojom je uvedeno drastično poskupljenje naknada studentima Ekonomskog fakulteta koji šesti put upisuju godinu. Senat Sveučilišta na spomenutoj sjednici prihvatio je prijedlog Ekonomskog fakulteta po kojem se određenim kategorijama studenata za upis godine naplaćuju penali. Redoviti i izvanredni studenti preddiplomskog studija koji u četiri godine nisu stekli dovoljan broj ECTS bodova za završetak trogodišnjeg preddiplomskog studija u narednoj godini plaćaju naknadu u visini pune participacije, odnosno 5.500 kuna, a oni koji studij nisu uspjeli završiti u pet godina, plaćaju dvostruku participaciju – ukupno 11.000 kuna.     
    – Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci nije podržao navedenu odluku prilikom izglasavanja iste na Senatu Sveučilišta u Rijeci. Smatramo kako su studenti Ekonomskog fakulteta prekasno obaviješteni o spomenutoj Odluci te da bi ista trebala stupiti na snagu od iduće akademske godine, kaže predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Andrea Mešanović.
    Prije nego se sporna odluka uopće našla kao točka dnevnog reda na sjednici Senata Sveučilišta, jednoglasno ju je usvojilo Fakultetsko vijeće, u
Dovedeni pred zid
   
    Studenti koji su se javili redakciji Novog lista zgroženi su izjavama dekana kako se ponavljači nalaze na grbači poreznih obveznika.
    – Svatko od nas sam plaća fakultet, a odlukom je pogođeno između 500 i 700 studenata. Zbog raznih razloga, obiteljskih i poslovnih, prisiljeni smo studirati pet ili šest godina, a tijekom tog vremena svatko od nas fakultetu je ostavio oko tri tisuće eura. Jasno je kolike je prihode fakultet dosad ostvario na naš račun, što govori da su dekanove otpužbe čista demagogija. Odluka je uvedena samo da bi se čim prije ispunili zahtjevi Agencije za znanost i visoko obrazovanje i srezao broj studenata. Radi se o čistom čišćenju ljudi. Razumjeli bi da odluka stupa na snagu tek za godinu dana. Svi bi se imali vremena pripremiti. No, objavljena je u srpnju i sad smo svi dovedeni pred zid. Ili iskeširaj peteroznamenkastu cifru ili napusti fakultet, poručuju studenti.
koje su uključeni predstavnici studenata. Odluku je konsenzusom podržao i Studentski zbor Ekonomskog fakulteta, koji je autonoman u odlučivanju u odnosu na matični Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci.
    Studenti koji su se, pod uvjetom anonimnosti, javili našoj redakciji tvrde kako su im u referadi Ekonomskog fakulteta iznijeli da će uz participaciju morati platiti i iznos školarine od 5.500 kuna. Time bi oni koji peti put upisuju godinu za upis platili 11.000 kuna, a studenti koji je upisuju šesti put čak 16.500 kuna. Dodatno naplaćivanje iznosa školarina od 5.500 kuna nema nikakvog temelja u odluci prihvaćenoj u lipnju na Senatu punog naziva »Odluka o naplati naknada za osiguranje kvalitete studiranja i studentskog standarda na Ekonomskom fakultetu u Rijeci«.     
    Dekan Ekonomskog fakuleta prof. dr. Heri Bezić u izjavi Novom listu demantirao je da će studenti koji upisuju šesti put godinu studiranja morati iskeširati 16.500 kuna i tvrdi da plaćaju dvostruki iznos školarine, odnosno 11.000 kuna.
    – U Odluci o naplati naknada za osiguranje kvalitete studiranja i studentskog standarda na Ekonomskom fakultetu u Rijeci nigdje se ne spominje iznos od 16.500 kuna te nismo zaprimili nikakvo službeno očitovanje od strane Ekonomskog fakulteta u kojem se navodi da će se toliki iznos naplaćivati prilikom upisa. U slučaju da Ekonomski fakultet odluči naplatiti školarinu u iznosu od 16.500 kuna, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci branit će interese i prava studenata Ekonomije, kaže Mešanović. Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci namjerava ponovo potegnuti pitanje ove odluke na predstojećoj rujanskoj sjednici Senata Sveučilišta.

A. PETRAK

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk