"Poplavljena zgrada Rektorata, grom zapalio krov na Pećinama", NL, 14. 9. 2012.
DAN POSLIJE ZBRAJAJU SE ŠTETE OD REKORDNE KOLIČINE KIŠE NA RIJEČKOM PODRUČJU
Poplavljena zgrada Rektorata, grom zapalio krov na Pećinama
Poplavljeni brojni poslovni prostori, podrumi i ulazni prostori stambenih zgrada posebice u središtu grada, automobili, barke...

Marinko GLAVAN, snimili Livio ČERNJUL, Damir ŠKOMRLJ i Ivica TOMIĆ
 
Vatrogasci su imali najviše poslaRIJEKA » Poplavljeni podrumi, poslovni prostori i automobili, požari od udara groma, potopljene barke i brojne druge štete epilog su potopa u noći između srijede i četvrtka, kada je na riječkom području palo preko 200 litara kiše po kvadratnom metru. Najveću štetu, barem na prvi pogled, pretrpjela je zgrada Rektorata riječkog Sveučilišta gdje je voda prodrla u veći dio prostorija na sjevernoj strani, sve do suterena, oštetivši stropove, podove te dio instalacija, inventara i dokumentacije. U više prostorija zbog curenja vode urušavaju se dijelovi stropova, sa zidova otpada žbuka i boja, a voda je uništila i podne obloge. Djelatnici Rektorata tijekom cijelog su dana spašavali što se spasiti da, prenašajući kompjutore, namještaj i spise u dijelove zgrade koji su ostali pošteđeni.
    Na zgradi je prije otprilike tjedan dana započela obnova fasade, no u Rektoratu jučer nisu znali reći jesu li upravo radovi uzrok prodoru vode. Prema riječima rukovoditeljice službe za odnose s javnošću Sveučilišta Elvire Marinković Škomrlj, točan uzrok poplave tek treba utvrditi, zbog čega su pozvani i predstavnici izvođača, tvrtke Neir d.o.o. iz Splita, kao i visinu štete, koja je, ističe, sigurno golema.
   
Najgore u centru

– Da stvar bude gora, voda i dalje prodire kroz stropove i zidove, tako da prijeti opasnost od novih šteta. Kada smo ujutro došli, ostali smo šokirani zatečenim prizorom. Voda je na sjevernoj strani zgrade prodrla praktički od vrha do dna, šireći se kroz zidove i stropne konstrukcije. Sala Senata posve je uništena, baš kao i ured glavne tajnice, više drugih ureda, soba za sastanke i niz drugih prostorija. Strahujemo i od oštećenja električnih instalacija. Nadamo se da neće biti nove kiše koja bi dodatno pogoršala situaciju, kaže Marinković Škomrlj.
    Štete od poplave pogodile su i brojne poslovne prostore, podrume i ulazne prostore stambenih zgrada posebice u centru grada. Među najteže stradalima su prostori u zgradama na Šetalištu Andrije Kačića Miošića uz Rječinu, gdje sustav odvodnje, kao i na brojnim drugim lokacijama u gradu, nije mogao progutati silnu količinu vode. Neke od poslovnih prostora smještenih ispod razine kolnika voda je preplavila gotovo do vrha.
   
Potopljene barke

Dvostruki peh

    Prvo mi je auto stao zbog poplave, a onda sam ujutro još na njemu našao i zataknutu kaznu od 300 kuna zbog – nepropisnog parkiranja, priča o svojoj dvostrukoj nevolji Riječanin Zoran Zatezalo. Automobil u kvaru bio je, kaže, za nevremena prisiljen ostaviti na raskrižju Manzonijeve i Krešimirove, gdje je razina vode dosezala gotovo do koljena, da bi ujutro doživio novo neugodno iznenađenje.
    – Vraćao sam se iz grada nešto prije ponoći, kiša je lijevala kao iz kabla, a cesta je bila posve potopljena. Na skretanju u Manzonijevu auto je stao i više ga nisam mogao upaliti. Nije bilo druge nego izići iz auta. Razina vode na cesti već je bila tolika da se ulijevala u unutrašnjost auta kada smo otvorili vrata. Pokušali smo gurnuti auto na pločnik, no zbog vode nismo uspjeli, pa smo zaklon potražili na Željezničkom kolodvoru. Oko jedan sat ujutro nazvali su me iz policije da dođem maknuti automobil s kolnika pa smo krenuli prema Manzonijevoj. Do tada je gotovo sva voda već bila otekla s ceste pa smo auto ipak uspjeli gurnuti na pločnik, budući da i dalje nije htio upaliti. Stavio sam trokut na stražnje staklo i uputio se kući, računajući da ću ga ujutro odvesti na popravak, kaže   Zatezalo koji se ujutro vratio do auta gdje ga je dočekala »čestitka« Prometne policije.
    – Nisam mogao vjerovati kada sam vidio da sam još zaradio i kaznu. Objasnio sam policiji da je auto u kvaru, a stavio sam i trokut, no očito ništa od toga nije pomoglo, kaže Zatezalo.

Procurilo i u Toweru

    Nakon šest godina otkako je otvoren, uslijed prekjučerašnjeg nevrena prvi put je procurilo i u Tower centru.
    – Provjerili smo naše tlačne pumpe, sve je kod nas u redu, problem je gradska kanalizacija koja nije mogla upiti svu tu silnu kišu. Nije bilo puno vode u našem centru osim u trgovini Peko na trećem katu, jer se tamo nalazi dvorište i požarno stubiše. Na tom dvorištu je bilo jako puno vode koju gradska kanalizacija nije mogla upiti, pa je Peko danas otvorio nešto kasnije, rekla nam je Maja Baković, direktorica Tower centra.

Voda dobra za piće

     Iako je Rijeku zahvatilo pravo nevrijeme, vodocrpilišta se ipak nisu zamutila i za sada nije potrebno prokuhavati vodu za piće.
    – Trenutačno se za potrebe javne vodoopskrbe voda uzima s izvora Rječine na kojem je izmjerena mutnoća od 2 stupnja NTU-a (stupanj nefelometrijske jedinice), a Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće propisana je maksimalno dopuštena mutnoća od 4 stupnjeva NTU-a, naglasili su u ViK-u.
    – Ukoliko će se uvjeti u vodoopskrbi promijeniti, korisnike ćemo o tome pravovremeno obavijestiti. Nema potrebe za preventivnim prokuhavanjem vode za piće. (LJ. H.)


– Bio sam tu oko ponoći, sluteći da bi se ovako nešto moglo dogoditi, ali nisam ništa mogao učiniti jer je voda iz šahte točno pred vratima trgovine izlazila tolikom silinom da se napravio pravi vodoskok, visok preko metar i pol, a sve to slijevalo se niza stube ravno u naš prostor, ispričao nam je Robert Đuđa, vlasnik tvrtke za veleprodaju nakita, bespomoćno promatrajući kako vatrogasci ispumpavaju blatnjavu vodu iz prostorija njegove tvrtke.
    Nevrijeme je potopilo i nekoliko barki na Mrtvom kanalu, a šteta od poplave bilo je i u prostorima uz Fiumaru, kao i oko Tržnice, na Brajdi, zapravo gotovo da i nije bilo dijela grada gdje nije zabilježen prodor vode u zgrade. Uz toliku količinu kiše gotovo nevjerojatno se čini da je krov kuće na Pećinama stradao od – požara. No i taj požar bio je uzrokovan nevremenom, točnije udarom groma koji je zapalio dio drvene krovne konstrukcije. Jučer ujutro na djelomično izgorjelom krovu već su bili započeli radovi na privremenoj sanaciji, kako bi se spriječilo daljnje prodiranje vode u stanove, a stanari su još bili u šoku nakon neprospavane noći.
    – Ne znam više koliko je sati bilo, ali udar je bio strahovit. Moram priznati da smo se zaista prestrašili. Srećom su iz susjedne zgrade odmah primijetili da gori i obavijestili nas pa smo pozvali vatrogasce. Svi smo, nas tri obitelji, napustili stanove i izišli van na kišu. Moram pohvaliti vatrogasce, došli su praktički prije nego što smo mi svi uspjeli izići iz stanova. Požar su ugasili vrlo brzo, a ostali su i dežurati do jutra da vatra ne bi opet buknula. U stanove smo se vratili tek oko pet i pol ujutro. Bila je to strašna noć, vani na buri, kiši, susjeda s malom djecom, ali na kraju je sve ipak relativno dobro završilo, kaže Radmila Tijan, stanarka s prvog kata kuće.
    Štete od kiše u Rijeci će se vjerojatno zbrajati još danima, posebno u Rektoratu, a mnogi su se Riječani s pravom zapitali kako se održava sustav odvodnje i zašto se pri svakoj jačoj kiši ponavljaju poplave i izlijetanja šahti na pojedinim prometnicama poput Krešimirove, Manzonijeve, Vukovarske, Osječke ili u užem centru grada.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk