"Od talijanskog filma do izložbe Ottavija Missonija", NL, 2. 10. 2012.
RIJEČKI DANI TALIJANSKE KULTURE I JEZIKA OD 9. DO 22. LISTOPADA PREGRŠT RAZLIČITIH DOGAĐANJA
Od talijanskog filma do izložbe Ottavija Missonija
Ovogodišnja manifestacija, prema riječima generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Renata Cianfaranija, neće biti posvećena samo jeziku, već i brojnim aspektima talijanske kulture
 
Detalj s pulske izložbe Ottavija MissonijaRIJEKA » Bogata baština talijanske kulture i jezika bit će predstavljena Riječanima na Danima talijanske kulture i jezika što će se odvijati od 9. do 22. listopada, a ponudit će smotru talijanskog filma, izložbe, susrete s poznatim imenima iz svijeta kulture i umjetnosti te znanstvene konferencije i predavanja na temu arhitekture, dizajna i mode. Nastalo u sklopu inicijative talijanskog Ministarstva vanjskih poslova, Tjedan talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo), ovogodišnje, 12. izdanje riječkih Dana, prema riječima generalnog konzula Republike italije u Rijeci Renata Cianfaranija, neće biti posvećeno samo jeziku, već i bronnim&aspektima talijanske kulture.
– Želimo uključiti što veći broj Riječana, što je bio razlog značajnog programskog širenja cijele manifestacije, kaže Cianfarani, dok je gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio dugogodišnju suradnju Hrvatske i Italije, te činjenicu da se u Rijeci velika pažnja pridaje pripadnicima talijanske manjine.
Dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci prof. dr. Predrag Šustar podsjetio je na izuzetno dobru suradnju sveučilišta u Rijeci i Padovi, te najavio da će u sklopu Dana na Filozofskom fakultetu gostovati više znanstvenika s Padove. Nova akademska godina na riječkom Filozofskom fakultetu bit će svečano inaugurirana 18. listopada predavanjem prof. Guida Baldassarija, docenta pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Padovi, o temi »Od Dantea do dvadesetog stoljeća. Odisejevo posljednje putovanje u talijanskoj književnoj tradiciji«. Dan ranije na Filozofskom fakultetu znanstveni kolokvij vodit će prof. Margherita Hack koja će govoriti o najnovijim dostignućima astrofizike i povezanoj tehnologiji. Slijedi znanstveno predavanje dr. sc. Martina Margonija o fizici čestica i talijanskoj suradnji na Velikom hadronskom sudaraču u CERN-u, te izlaganje prof. Sabina Matarresea o talijanskim istraživanjima tamne materije i kozmičkog pozadinskog značenja.
Manifestacija kreće 9. listopada otvorenjem izložbe Ottavija Missonija »II genio del colore/ Genij boje« u Galeriji Kortil, a program Dana najavila je Irene Sanna iz Generalnog konzulata Italije u Rijeci. Ulaz je besplatan, a svako događanja imat će osiguran prijevod na hrvatski jezik. U Zajednici Talijana od 10. do 13. listopada odvijat će se Smotra talijanskog filma, a 11. listopada u HKD-u na Sušaku otvara se izložba »Slikar Ugo Maffi – 16 umjetnina za Hrvatsku«. Arhitekt Marco Marzini 15. listopada u Gradskoj vijećnci izlagat će na temu »Obruč i kotač (Cerchione ed il Battistrada)«, a njegovo izlaganje vezano je uz izložbu dizajna »Disegno Italia« u Malom salonu, što će biti otvorena istog dana. Drugi dio izložbe Disegno Italia bit će postavljen u izložbenom prostoru riječkog Konzervatorskog odjela.
Punih 60 godina djelovanja izdavačke kuće EDMT i#časopisa Panorama bit će svečano obilježeno 16. listopada u Gradskoj vijećnici, a na istom mjestu 18. listopada arhitektica Barbara Fornasir i Vittorio Sgarbi, pisac, umjetnički kritičar, političar i televizijska ličnost, povest će razgovor o talijanskoj umjetnosti i dizajnu. Učenicima Srednje talijanske škole 19. listopada bit će uručene nagrade u okviru literarnog natječaja, a istoga dana arhitekt Italo Lupi u Gradskoj vijećnici izlagat će na temu »Un sedicesimo 2«.

A. PETRAK


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk