Zanimljiva predavanja u sklopu znanstvenog kolokvija
Četvrtak, 18.10.2012.
Na Sveučilištu u Rijeci nastavlja se ciklus znanstvenih kolokvija. U srijedu, 17. listopada 2012. godine na Tehničkom fakultetu gostovao je dr. Franck Baetke, dok je na Filozofskom fakultetu svoje predavanje održala Margherita Hack.

Gost predavač bila je astrofizičarka Margherita Hack, profesor emeritus Sveučilišta u Trstu, Italija. Predavanje profesorice Hack pod naslovom „Razgovor o najnovijim dostignućima astrofizike i povezanoj tehnologiji“ održano je na talijanskom jeziku uz simultano prevođenje pred prepunom predavaonicom Filozofskog fakulteta. Temom održanog kolokvija poznata se astrofizičarka usredotočila na pitanja utjecaja modernih tehnologija na rast naših saznanja o svemiru, prvih kozmološki značajnih promatranja širenja svemira, te posljedica koje ono ima za evoluciju svemira.
Profesorica Margherita Hack je rođena u Firenci 1922. godine. Astrofiziku predaje od 1954., a redoviti je profesor astronomije na Sveučilištu u Trstu od 1964. i direktorica Astronomskog opservatorija u Trstu od 1964. do 1987. Članica je Nacionalne akademije Lincei. Glavna područja njenih istraživanja su spektroskopska analiza zvijezda s neobičnim karakteristikama i međusobno djelujućih binarnih zvijezda. Objavila je više od 250 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima i dvadeset knjiga.
Predavanje profesorice Hack je održano u okviru Dana talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci (9. – 22. listopada 2012.). Znanstveni kolokvij je moderirala prorektorica za znanost i razvoj, prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, a nazočnima su se obratili i Nj.E. Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci, te rektor riječkog Sveučilišta, prof. dr. sc. Pero Lučin.
 
U srijedu, 17. listopada 2012. godine, u zgradi Tehničkog fakulteta održan je III. znanstveni kolokvij Sveučilišta u Rijeci.
Gost predavač bio je Dr. Frank Baetke, član Hewlett-Packardova tima HPC i Hyperscale odjela. Predavanje Dr. Baetkea pod naslovom „Trendovi u visoko učinkovitom računarstvu: Prema Exa-scale evoluciji ili revoluciji?“ održano je na engleskom jeziku pred mnogobrojnim studentima i profesorima Tehničkog fakulteta. Predavanje Dr. Baetkea se dotaklo mnogobrojnih pitanja vezanih uz značajne promjene u razvoju infrastrukture i softvera imanentnih HPC okruženju u akademiji, znanstvenom istraživanju i industriji.
Dr. Frank Baetke je doktorirao na Tehničkom Sveučilištu u Minhenu iz područja primjenjene fizike. Objavio je brojne članke vezane uz dio računalstva koje se bavi umreženim računalima. Član je GI-a (German Society of Informatics) i udruge Max Planck.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk