"Riječkim studentima ponudili 5.600 stipendija", NL, 19. 10. 2012.
SAJAM STIPENDIJA NAJVEĆI DOGAĐAJ U VISOKOM OBRAZOVANJU U REGIJI PRVI PUT U RIJECI
Riječkim studentima ponudili 5.600 stipendija
Predstavljene su mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Singapuru, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Andrej PETRAK
 
Mnoštvo studenata zanimalo se jučer za uvjete stipendiranja na prestižnim sveučilištima u 12 zemljaRIJEKA – Više od 5.600 stipendija u ponudi 45 institucija iz 12 zemalja, ponuđeno je riječkim studentima na Sajmu stipendija i prateće obrazovne ponude, održanom u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja na riječkom Filozofskom fakultetu, a najveći i najznačajniji događaj u visokom obrazovanju u regiji u osmom izdanju prvi je put gostovao na Sveučilištu u Rijeci. Predstavljene su mogućnosti studiranja i stipendiranja u Hrvatskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Njemačkoj, SAD-u, Singapuru, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zahvaljujući izlagačima s hrvatskih i inozemnih visokih učilišta, te iz ministarstava, jedinica lokalne samouprave, veleposlanstava te stranih kulturnih centara, tvrtki, zaklada i udruga.
    Među izlagačima predstavila se i Američka visoka škola za menadžment i tehnologiju, čiji je program usklađen s Rochester Institute of Technology, ujedno matične institucije koledža. Fond stipendija za upise u 2013./2014. godinu ove visoke škole iznosi više od dva i pol milijuna kuna, a jedna od kandidatkinja za ovu stipendiju je studentica ekonomije Bojana Mišić.
    – U procesu sam selekcije na Rochester Insitut u Zagrebu. Master studij upravljanja ljudskim potencijalima kreće u ožujku i nadam se da ću upasti na studij. No, na sajam sam došla jer ga vidim dobrom prilikom za razgledavanje i ostalih raspoloživih ponuda za stipendiranje. Prvenstveno me zanima nastavak školovanja u Hrvatskoj, kaže Mišić.
    Petra Hanza također je studentica ekonomije, a na sajam je došla kako bi razgledala ponudu stipendija na inozemnim učilištima.
    – Htjela bih otići u Italiju. Vidjet ću što mi u tom pogledu nude na sajmu, kaže Hanza.
   
SAD zemlja partner

Zemlja partner ovogodišnjeg sajma su Sjedinjene Američke Države pa su ovom prilikom predstavljena renomirana američka visoka učiliš
Inicijativa u visokom obrazovanju za JI Europu
   
    Na sajmu je predstavljena Inicijativa u visokom obrazovanju za Jugoistočnu Europu, čiji je dugoročni cilj pokretanje prvog međunarodnog znanstvenog instituta za visoko obrazovanje u ovom dijelu Europe, što ima strateški značaj za daljnji razvoj visokog obrazovanja u regiji. O inicijativi su govorili njezini pokretači: predsjednik emeritus Sveučilišta Georgia Charles Knapp, direktorica Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta Georgia Libby V. Morris, predstojnica Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Vlasta Vizek Vidović, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek i izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja Ninoslav Šćukanec. 
   
PAR pokriva pola školarine
   
    Stipendije nudi i Visoka poslovna škola PAR iz Rijeke, a voditelj studije Nenad Antolović kaže kako je do 6. studenog otvoren natječaj za pokrivanje polovice školarine, u iznosu od 12.500 kuna.
    – Zainteresirani mogu ispuniti prijavnice, a mi ćemo odabrati najbolje kandidate za stručni studij poslovnog upravljanja i specijalistički studij menadžmenta u turizmu, koji su usklađeni s bolonjskim procesom. Nudimo mentorski pristup, rad u malim grupama, te skupljanje radnog iskustva tijekom studija, jer u sklopu PAR-a pokrenut je poduzetnički inkubator. Studenti tako kroz praktičnu nastavu mogu naučiti kako se rješavaju realni problemi poduzeća, kaže Antolović.
ta i ugledni znanstvenici. Doktorandica na Sveučilištu Georgia Lindsay Coco predstavila je njihove diplomske, master i doktorske programe.
    – Nudimo širok raspon zanimljivih programa, a na listi Princeton Reviewa među 25 kampusa, Sveučilište Georgia našlo se na visokom desetom mjestu. Jednogodišnja školarina iznosi oko 41 tisuću dolara, a nudimo različite mogućnosti stipendiranja studenata, iako su uvjeti vrlo kompetitivni, s obzirom na to da imamo studente iz cijelog svijeta, među njima i one iz Hrvatske. U mojoj grupi je kolegica iz Zagreba koja je na masteru iz politika visokog obrazovanja, kaže Coco.
    Ponudu kanadskih sveučilišta predstavila je Ivana Bradarić iz Veleposlanstva Kanade u Zagrebu.
    – Pune i djelomične stipendije kanadskih sveučilišta ciljaju na već profilirane studente diplomskih i postdiplomskih studija i to prvenstveno za programe tehničkih znanosti. Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo pomaže hrvatskim studentima odlazak u Kanadu, a nudi se i stipendija u iznosu od 3.500 do 4.000 kanadskih dolara, koja pokriva troškove pisanja rada u Kanadi, s time da barem pedeset posto rada mora biti vezano uz Kanadu, kaže Bradarić.
    Stipendiju iz tehničkih znanosti na sajmu je odlučio potražiti student građevine Martin Zidarić.
    – Nemam nikakvu stipendiju, gradsku, županijsku ni državnu i došao sam vidjeti mogu li aplicirati za kakvu od stipendija u ponudi na sajmu. Zanima me podjednako ponuda naših i inozemnih stipendija, sve su mi opcije još otvorene, kaže Zidarić.     
   
Akademski kapitalizam

Na sajmu studenti i učenici imali su priliku kroz razgovore s bivšim stipendistima saznati informacije o studijskim programima, stipendijama, standardiziranim ispitima za studij u inozemstvu i tečajevima stranih jezika. S druge strane, profesionalci u obrazovanju i studenti zainteresirani za obrazovnu politiku mogli su sudjelovati u bogatom popratnom programu, koji je uključivao gostovanja međunarodnih stručnjaka sa Sveučilišta Georgia u SAD-u. Prof. dr. Sheila Slaughter govorila je o »akademskom kapitalizmu«, kontroverznoj temi koja propituje do koje mjere su sveučilišta postala poduzeća, profesori poduzetnici, a studenti kupci obrazovnih usluga, dok je prof. dr. Robert Toutkoushian vodio radionicu o tome kako upravljati reformom financiranja visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Na okruglom stolu »Strateški pristup mobilnosti studenata i internacionalizacija visokog obrazovanja« sudjelovali su predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za mobilnost i programe Europske unije te Sveučilišta u Zagrebu.
    Organizaciju ovogodišnjeg sajma mogućile su potpore brojnih partnera, ujedno izlagača na sajmu stipendija. To su Veleposlanstvo SAD-a, zemlje partnera, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Sveučilište u Rijeci kao glavni partneri, Institute of Higher Education na Sveučilištu Georgia iz SAD-a, kao strateški partner, Kelley School of Business sa Sveučilišta Indiana iz SAD-a u suradnji s Međunarodnom diplomskom školom za poslovno upravljanje Zagreb (IGBS Zagreb), kao zlatni partner, uz brojne sponzore, donatore i pokrovitelje.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk