"Prva generacija magistara ranog i predškolskog odgoja", NL, 29. 10. 2012.
POVIJESNI POČETAK RIJEČKI UČITELJSKI FAKULTET
Prva generacija magistara ranog i predškolskog odgoja
 
 
U Kampusu je priređena znanstvena konferencija (Foto: I. TOMIĆ)RIJEKA » Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je promovirana povijesna, prva generacija magistara ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj uopće. Tim povodom u Kampusu je priređena cjelodnevna znanstvena konferencija kojoj su uz brojne prosvjetne djelatnike i studente nazočili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović te rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.
    U proslovu se okupljenima u ime organizatora konferencije obratila Jasna Krstović, dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci koja je apostrofirala kako je rezultatima britanske studije utvrđeno da je kvaliteta budućnosti djece usko povezana s kvalitetom prvih odgojno-obrazovnih ustanova. U tom se smislu zapitala kakva je aktualna obrazovna politika u Hrvatskoj, odnosno Europi te da li je po mjeri djelatnika ranog i predškolskog odgoja koji u svome radu primjenjuju emotivnost, kulturu brige, njege, odgoja i obrazovanja.
    Ministar je pak istaknuo kako je promocija prvih magistara velik doprinos Riječkog sveučilišta cijeloj obrazovnoj vertikali u Hrvatskoj te perspektivi unapređenja ranog i predškolskog odgoja.
    – Dobro obrazovani stručnjaci preduvjet su visokokvalitetnog ranog i predškolskog odgoja kao temelja cjeloživotnog učenja, društvene integracije i osobnog razvoja. I jedan od zaključaka Europske komisije je kako djeci treba osigurati najbolji početak za budućnost, a u Rijeci se radi upravo to, obrazovanjem visokih kadrova, rekao je ministar osvrnuvši se na smjer u kojem vodi hrvatsko obrazovanje. Proteklog su tjedna na sjedinici Vlade oformljena dva tijela, Nacionalno koordinacijsko strateško tijelo i Nacionalno operativno tijelo sa zadatkom da u najkraćem roku pripreme potpuno novu strategiju razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti u tehnologije u RH.
   
    Osim Željka Jovanovića, u svojstvu gostiju predavača našli su se i Pavel Zgaga iz Sveučilišta u Ljubljani, Centar za studij obrazovnih politika CEPS, Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, Tatjana Vonta s Pedagoškog instututa Sveučilišta u Ljubljani, Pedagoškog fakulteta iz Kopra, te Željko Boneta, Jasna Krstović i Lidija Vujičić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

S. VIGNJEVIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk