Povijesna promocija na UfRi
Ponedjeljak, 29.10.2012.
Akademske 2010./11. na Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci upisana je prva generacija studenata sveučilišnog diplomskog studija. Protekli tjedan promovirani su u magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, prve u povijesti, čime je Učiteljski fakultet u Rijeci još jednom dokazao da u obrazovanju odgajatelja zauzima u nacionalnim razmjerima veoma značajno mjesto. Tim povodom 26. listopada 2012. Održana je i znanstvena konferencija o temi „Perspektive obrazovnih politika u visokom obrazovanju
-pogled na europsku dimenziju ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“.
 
Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci svečano obilježava završetak  prve generacije studenata sveučilišnog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Radi se o novom studiju koji se do sada nije izvodio u Republici Hrvatskoj te predstavlja značajan iskorak za cjelokupni hrvatski odgojno-obrazovni sustav. Kraj je to jednog dugog putovanja na koji smo krenuli  daleke 1969. godine kada se započelo s visokoškolskim obrazovanjem odgajatelja predškolske djece u Hrvatskoj. Sveučilišni studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja odgovor je na promijenjenu ulogu odgajatelja u uvjetima suvremenog određenja izvanobiteljskog institucionalnog konteksta. Pripadnost studijskih programa akademskom, znanstvenom „miljeu“ veoma je značajna jer se time prepoznaje odgajatelj kao intelektualac široke provinijencije i prihvaća cijela  profesija kao  «al pari» ostalima kojih se obrazovanje bez ikakvih dvojbi određuje kao sveučilišno. “Novi” odgajatelj nedvojbeno je intelektualac čiji obrazovni habitus implicira akademičnost u ekstenzivno-pozitivnoj konotaciji tog pojma. Kao takav on će prije svega biti subjekt širokog spektra interesa, osjetljiv na promjene koje se oko njega događaju, aktivni sudionik u njima te nerijetko i njihov inicijator. Takav stručnjak odgovor je na izazove  suvremenog djetinjstva na pragu 21. Stoljeća, kazala je prof. dr. Jasna Krstović, dekanica Učiteljskog fakulteta.
Treba kazati da su cjelodnevnoj znanstvenoj konferenciji uz brojne prosvjetne djelatnike i studente prisustvovali  i ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović te rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr.  Pero Lučin.
 Pozvano uvodno izlaganje gosta predavača „ Europske perspektive obrazovnih politika u obrazovanju odgajatelja, učitelja i nastavnika“ održao je prof. dr. sc. Pavel Zgaga, Sveučilište u Ljubljani, Centar za studij obrazovnih politika CEPS, Slovenija.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk