"Čačić: Rijeka je SF za ostatak Hrvatske", NL, 9. 11. 2012.
STUDENTSKI GRAD ZA PRIMJER PRVI POTPREDSJEDNIK VLADE I MINISTAR GOSPODARSTVA JUČER OBIŠAO RIJEČKI KAMPUS
Čačić: Rijeka je SF za ostatak Hrvatske
Ovo što radite vi ovdje, nešto Varaždin i još neki, to je SF za ostatak Hrvatske. Tako treba raditi, izjavio je Radimir Čačić. Rektor Pero Lučin rekao je kako žele da ovo bude centar proizvodnje i transfera znanja, mjesto gdje promjene uspijevaju
 
Radimir Čačić i Pero Lučin sa suradnicima obišli su Kampus (Foto: D. ŠKOMRLJ)RIJEKA » Rijeka je sa svojim Kampusom vrh izvrsnosti u Hrvatskoj. Ovo što radite vi ovdje, nešto Varaždin i još neki, to je SF za ostatak Hrvatske. Tako treba raditi – izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić jučer u Kampusu na Trsatu, koji je obišao zajedno s rektorom Sveučilišta u Rijeci Perom Lučinom i suradnicima.
    Čačić je istaknuo upravo primjer Rijeke jer će se ovdje u perspektivi do 2020. godine studentski grad protezati na ukupno 200.000 četvornih metara, uz novi Znanstveno-tehnologijski park koji bi trebao biti deseterostruko veći od današnjega, te okupljati oko 25.000 studenata iz Rijeke, Hrvatske i cijelog svijeta.
   
Svi u Kampusu do 2020.

»Klaster koncept okupljanja i povezivanja raznih fakulteta na jednom mjestu je dobar i moderan koncept«, rekao je Čačić nakon obilaska dijela objekata u Kampusu. Potvrdio je da smatra da je riječki model financiranja kroz JPP i EU fondove najprihvatljiviji model, mada će naravno i država nastaviti financirati riječko Sveučilište. 
     Prema riječima rektora Pere Lučina, dosad je u gradnju Kampusa na Trsatu utrošeno oko 600 milijuna kuna državnog novca, ne računajući vrijednost zemljišta i infrastrukture koju je osigurao Grad Rijeka, a zasad je na Trsat preseljena otprilike jedna trećina fakulteta i institucija.
    – Do 2020. godine svi fakulteti će biti na jednom mjestu – najavio je Lučin. Slijedi gradnja studentskih smještajnih paviljona sa 750 kreveta, za što je projekt već dovršen, a iz EU planira se dobiti oko 32 milijuna eura. Jedan od većih projekata je i Centar za translacijsku medicinu s pet odjela, potom će se graditi i nova energana, sveučilišna knjižnica, društveno-kulturni centar, sporski tereni itd, a onda slijedi i seljenje Tehničkog, Ekonomskog i Medicinskog fakulteta, vezanog uz buduću Sveučilišnu bolnicu. »Aplicirat ćemo na europske strukturne fondove – uostalom, oni zato i postoje, i treba ih iskoristiti. Ma koliko to nekima smetalo, dio objekata i dio opreme već početkom 2014. godine financirat ćemo uz pomoć EU fondova. To mora biti i dio nacionalne politike«, rekao je Lučin, potvrđujući time da postoji određeni rivalitet sa zagrebačkim sveučilištem. Od EU se očekuje čak 18,9 milijuna eura već početkom 2014. godine, najavio je rektor.
    – Želimo biti centar proizvodnje i transfera znanja. Želimo biti baza za učenje i razvoj, i kao takvi baza za razvoj gospodarstva i poduzetništva u svom okruženju. Želimo dovesti ljude iz svijeta, želimo biti kompleks za izvoz znanja. Želimo da Rijeka bude mjesto gdje promjene uspijevaju – izjavio je rektor Lučin.
   
Postati konkurentni

Prema njegovim najavama, Rijeka će postati centar zdravstvene industrije i zdravstvenog servisa ovog dijela Europe sa svojim Centrom za translacijsku medicinu, te općenitim razvojem biomedicine i farmakologije. Stoga je Medicinski fakultet nedavno povezan kao nastavna baza sa Dubaijem te se planira transfer najmodernijih svjetskih znanja iz područja medicine. Lučin ističe da će Rijeka ovim projektom postati konkurentna velikim univerzitetima u okruženju, u Trstu i Ljubljani, a siguran je da će se time dio stručnjaka iz svijeta vratiti u Hrvatsku, te istodobno pokrenuti i lokalna privreda.

T. TOMIČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk