"Brže komunicirati i još više naučiti", NL, 13. 11. 2012.
KAMPUS SVEUČILIŠTA OTVORENA 14. CARNETOVA KORISNIČKA KONFERENCIJA CUC 2012
Brže komunicirati i još više naučiti
U sklopu konferencije bit će obilježeno i 20 godina od uspostave prve hrvatske internetske veze prema svijetu
 
Sudionici CARNetove korisničke konferencije CUC 2012 (Foto: I.TOMIĆ)RIJEKA » »Brže (komunicirati), više »naučiti«, jače (se povezati)«, moto je 14. CARNetove korisničke konferencije CUC 2012, jučer otvorene na Građevinskom fakultetu u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, u sklopu koje će biti obilježeno i 20 godina od uspostave prve hrvatske internetske veze prema svijetu. Pod domaćinstvom Sveučilišta u Rijeci, konferencija traje sve do 14. studenoga, a sudionici mogu pratiti niz predavanja o aktualnim temama, vezanim uz upravljanje tehnologijom na obrazovnim ustanovama, obrazovanjem za globalno tržište rada, digitalnim sadržajem te etičkim i zakonodavnim pitanjima i internetom. Konferencijski program podijeljen je u pet tematskih cjelina, u sklopu kojih će biti održano sedam plenarnih predavanja sa šest pozvanih predavača, uz još jedanaest radionica, 51 rad, 23 prezentacije te jedan okrugli stol. Systrack cjelina programa ove godine donosi 20 prezentacija i četiri radionice. Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić istaknuo je upravo 20 godina interneta u Hrvatskoj, kao jednu od važnih tema CUC-a 2012.
    – Uz niz radionica, predavanja i prezentacija što će biti održane tijekom ova tri dana, bitan dio konferencije čine i neslužbeni sastanci na kojima se dogovaraju novi poslovi i razrađuju ideje. Nadam se da će se i ove godine na CUC-u roditi mnoge dobre ideje, kaže Stanić, zahvaljujući se Sveučilištu u Rijeci na domaćinstvu već četvrtu godinu zaredom.
    Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin ocijenio je važnim što je fokus konferencije na proizvodnji sadržaja.
    – Hrvatska zaostaje u stvaranju sadržaja. Želimo biti dijelom svijeta, a to nije moguće ako najprije akademska, a onda i šira zajednica ne počne proizvoditi sadržaje. U ovoj državi nedostaje nam i »povezivanja mozgova«. Ne znamo to raditi. Nadam se da ćemo se uz pomoć IT tehnologije najprije izvući iz krize pa napraviti iskorake. Mislim da mi to možemo, a vi, sudionici CUC-a, svake godine i pokazujete da možemo. Samo čekamo da krenemo. Dajte vi pomaknite malo, poručio je rektor.
    Zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić ocijenio je da je Rijeka grad koji je otišao vrlo daleko u primjeni IT tehnologija za poboljšavanje kvaliteta usluga koje se pružaju građanima. Član uprave VIPneta Adrian Ježina, kao predstavnik glavnog sponzora CUC-a, poručio je kako će Hrvatskoj u budućnosti trebati jako velika ulaganja u poboljšanje brzina pristupa internetu.
    Predsjednica Organizacijskog odbora CUC-a Jasna Tingle najavila je brojne popratne programe CARNetove korisničke konferencije.
    – Drugog dana konferencije na Filozofskom fakultetu između 14 i 15.30 sati bit će održan TeachMeet susret u zajedničkoj organizaciji s udrugom Samo jedan klik. TeachMeet je opušteni i neformalni susret obrazovnih stručnjaka koji u obliku mikroprezentacija u trajanju od 3 minute razmjenjuju iskustva dobre prakse, inovacije iz vlastite nastave te inspiraciju i strast prema poučavanju. I ove godine će se u sklopu konferencije održati natjecanje »Skockajte web! 2012« za izbor najboljeg školskog weba izrađenog u CARNetovom CMS sustavu. Ovogodišnji susret alumna E-learning akademije bit će posvećen aktualnostima u području izrade, korištenja i licenciranja otvorenih obrazovnih sadržaja, najavila je Tingle.
    Prvog dana uvodno plenarno predavanje održao je savjetnik Međunarodnog olimpijskog odbora za informacijsku tehnologiju Boris Sakač na temu »Pravednije, pouzdanije, pristupačnije!«, dok je »Informacijska tehnologija u javnoj upravi: stanje i strategija razvoja« bila tema predavanja pomoćnika ministra uprave Darka Parića. Posjetitelje očekuju i brojne prezentacije CARNeta i njegovih partnera, a prvi dan CUC-a završio je konferencijskom večerom u Centru Zamet.

A. PETRAK

Prilagođeno za ispis

 
KOMENTIRAJ ČLANAK POŠALJI LINK ISPIS

alt


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk