"Otvorena Sveučilišna knjižnica u Kampusu", NL, 15. 11. 2012.
TROGODIŠNJI PROJEKT U ZGRADI SVEUČILIŠNIH ODJELA SVEČANO POČELA RADOM BIBLIOTEKA
Otvorena Sveučilišna knjižnica u Kampusu
Najveće mjesečno povećanje zabilježili smo upravo u listopadu, kad je s radom krenula podružnica u Kampusu. Samo u tom mjesecu realizirano je gotovo 700 usluga, a uobičajeni mjesečni prosjek je između 200 i 300 usluga < Andrej PETRAK

Andrej PETRAK
 
Sveučilišni djelatnici i uzvanici razgledali su novi prostor knjižnice na Trsatu (Foto: V.KARUZA)RIJEKA » Podružnica Kampus Sveučilišne knjižnice Rijeka svečano je otvorena u zgradi Sveučilišnih odjela u Kampusu na Trsatu, a riječ je ujedno o prvoj podružnici jedne sveučilišne knjižnice u sustavu visokoškolskih knjižnica u Hrvatskoj. Ravnateljica Sveučilišne knjižnice Senka Tomljanović ocijenila je ovo velikim danom za cijeli kolektiv knjižnice, jer nakon tri i pol godine rada njihov san postao je stvarnost.
    – Veliki projekt konačno je završen, a ova promjena u našem razmišljanju o knjižničnom sustavu trebala bi biti poduprta od svih. Zahvaljujem se na pomoći cijelom Rektoratu, koji nam često zadaje »nemoguće« zadatke, koji govore o njihovoj viziji budućnosti visokog obrazovanja.
   
Sveučilišno izdavaštvo

Prorektor Tonči Mikac pratio nas je i davao nam potporu, a cijeli projekt krenuo je još u ljeto 2009. godine, kad sam dobila zadatak osmisliti projekt objedinjene knjižnice u Kampusu na Trsatu, koja bi služila svim ondje smještenim sastavnicama. Na Senatu Sveučilišta 2010. godine odlučeno je da knjižnica mora biti namijenjena studentima i nastavnicima svih sastavnica. Danas prije svega služimo kao servis Učiteljskom fakultetu, sveučilišnim odjelima, Akademiji primijenjenih umjetnosti, svim sveučilišnim centrima i Znanstveno-tehnologijskom parku, koji nemaju svojih knjižnica. No, naši korisnici su i svi oni ostali koji traže našu podršku, kaže Tomljanović.
    Izvršna voditeljica projekta i buduća pročelnica podružnice Sveučilišne knjižnice Rijeka u Kampusu Lea Lazzarich objasnila je kako podružnica na sadašnjoj lokaciji djeluje već od 1. listopada, pružajući usluge velikom broju korisnika.
    – U zgradi sveučilišnih odjela dobili smo puno prostora za sve usluge koje moramo kvalitetno odraditi. U 2011. godini realizirali smo 1.605 usluga, što se odnosi na posudbe knjiga, korištenje čitaonice i računala, a do 31. listopada ove godine taj se broj popeo na već 2.258 usluga. Najveće mjesečno povećanje zabilježili smo upravo u listopadu, kad je s radom krenula podružnica na Kampusu. Samo u tom mjesecu realizirano je gotovo 700 usluga, a uobičajeni mjesečni prosjek je između 200 i 300 usluga. Pretpostavljam da je to dijelom i zato što studenti vole velike, nove, lijepe prostore, a mi im na ovoj lokaciji zaista možemo pružiti kvalitetnu uslugu, kaže Lazzarich.
    Rektor r
Dani otvorenih vrata
   
    Sveučilišna knjižnica Rijeka do 16. studenog obilježava Dane otvorenih vrata. Korisnici koji nisu vratili knjige u za to previđenom roku, mogu to učiniti u ovom tjednu bez plaćanja zakasnine, a ujedno vrijedi akcija od 50 posto popusta za upis studenata u knjižnicu. U sklopu Dana otvorenih vrata danas između 9 i 13 sati u prostoru Znanstveno-istraživačke čitaonice bit će održano predavanja Matka Hrvatina i Davora Vidića na temu »Open Access u znanstvenom izdavaštvu«.
iječkog Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin najavio je da će knjižnični sustav i sveučilišno izdavaštvo imati veliku ulogu i u sljedećoj Strategiji Sveučilišta što se priprema za razdoblje od 2014. do 2020. godine.
    – Očekujem da ćemo u segmentu knjižničnog sustava i izdavaštva ostvariti možda i najveće iskorake u razdoblju koje je pred nama. Bitno će se promijeniti naš odnos prema sadržaju, knjigama i procesu učenja. Velik znak da su promjene počele je i to što je enciklopedija Britannica u travnju potpuno prešla na digitalno izdanje, a ugledne svjetske novine najavljuju istu namjeru. Spremni smo za te promjene. Imamo jako dobre uvjete. Vjerujem da će studenti i nastavnici uživati u novom prostoru podružnice Sveučilišne knjižnice u Kampusu, rekao je rektor.
   
Miris starih knjiga

Gradonačelnik Vojko Obersnel otvorenje podružnice doživio je kao međufazu do izgradnje sveukupne Sveučilišne knjižnice u okviru Kampusa.
    – Oživotvorenje Sveučilišne knjižnice u Kampusu na Trsatu naš je zajednički cilj. Knjižnice moraju odgovoriti uvjetima vremena i razvoja. Sa sjetom se sjećam mirisa starih knjiga, a smatram da nove tehnologije to ipak neće moći u potpunosti nadomjestiti, kaže gradonačelnik.
    Pozdravne riječi uputila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dunja Seiter Šverko, koja je Lei Lazzarich darovala knjigu dr. sc. Danka Plevnika »Tolle lege«. Djelo »Tolle lege – Za slobodu čitanja« danas će biti predstavljeno u NSK, a na sveobuhvatan način preispituje fenomen čitanja u današnje vrijeme.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk