REGPOT ERA Chairs natječaj

Pilot natječaj ERA Chairs imat će indikativni sveukupni proračun u iznosu od 12 mil.€ (oko 2,4 mil. EUR po projektu) sa svrhom što bolje pripremljenosti za korištenje sredstava iz budućeg višegodišnjeg okvira za financiranje koji naglašava povećanu sinergiju između Horizon-a 2020 i Strukturnih fondova.

Cilj ERA Chairs natječaja je podizanje istraživačke učinkovitosti znanstvenih institucija s dokazanim potencijalom za istraživačku izvrsnost  na međunarodni nivo.

Natječaj  će pružiti potporu aktivnostima koje omogućuju strukturne promjene u institucijama. Te promjene trebaju osigurati razvoj kompetitivnog istraživačkog okružja i povoljne uvjete za vrhunske istraživače sukladno Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu novačenja istraživača. Uspješne institucije će dobiti financijska sredstva za pokrivanje troškova ERA chairs holder-a i njegovog istraživačkog tima, troškove istraživanja, kao i troškove vezane za aktivnosti koje su u funkciji implementacije ERA načela.

Odabrani ERA Chair holder treba biti izniman, prepoznati stručnjak/stručnjakinja u svom znanstvenom polju s liderskim potencijalom koji će uspostaviti tim znanstvenika za izvođenje strukturnih promjena u instituciji. Odabrane institucije će se obvezati na provođenje mjera koje će osigurati strukturne promjene i kroz mobilizaciju drugih financijskih sredstava, bilo nacionalnih / regionalnih ili sredstava iz Strukturnih/Predpristupnih  fondova.

Pilot Natječaj bit će objavljen krajem 2012. godine. Financirat će se 5 ERA Chairs projekata, od toga najviše jedan po državi.

U prijašnjim natječajima specifičnog programa Kapaciteti – Istraživački potencijali, jedan od očekivanih učinaka (expected impact) bila bolja integracija istraživačko-razvojnih i znanstvenih institucija u europski istraživački prostor (ERA).

Europsko vijeće je pozvalo na dovršenje izgradnje ERA-e do 2014. godine, kao ujedinjenog i otvorenog istraživačkog prostora utemeljenog na unutrašnjem tržištu u kojem istraživači, znanstvena znanja i tehnologije slobodno cirkuliraju i kroz koje Unija i njene članice jačaju svoje znanstvene i tehnologijske temelje, svoju konkurentnost i kapacitet za kolektivno rješavanje velikih izazova.

U zadnjem priopćenju Europske komisije istaknuto je pet prioriteta ERA-e:

  • djelotvorniji nacionalni istraživački sustavi,
  • optimalna transnacionalna suradnja i natjecanje,
  • otvoreno tržište rada za istraživače,
  • spolna jednakost i optimalna cirkulacija,
  • pristup i transfer znanstvenog znanja putem digital ERA.
Nakon sastanka nadležnog Programskog odbora, bit će poznato više detalja. Detaljnije informacije o natječaju objavit ćemo čim postanu dostupne.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk