"Veliki uspjeh: Stipan Jonjic prvi hrvatski znanstvenik koji je dobio novac od ERC-a", JL, 28. 11. 2012.

PROJEKT TEŽAK 1,8 MILIJUNA EURA

Veliki uspjeh: Stipan Jonjić prvi hrvatski znanstvenik koji je dobio novac od ERC-a

  •  

     

ERC-ove grantove dosad su dobili svjetski poznati hrvatski znanstvenici koji žive u dijaspori: prof. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu i prof. Nenad Ban s ETH u Zurichu. Također, mlada hrvatska znanstevnica dr. Aleksandra Radenović iz EPFL u Lausanne prije dvije godine dobila je ERC-ov grant za znanstvenike početnike.

alt

- Činjenica da je prof. Jonjić, kao prvi znanstvenik iz domovine, dobio ERC-ov projekt vrijedan 1,8 milijuna eura u konkurenciji najistaknutijih znanstvenika svijeta, pokazuje se da Hrvatska ima izuzetno kvalitetne stručnjake. Nadam se da to neće biti i posljednji put - rekao je ministar znanosti Željko Jovanović.

Stipan Jonjić (59) rođen je u blizini Kupresa, u Sarajevu je završio srednju školu, a u Rijeci Medicinski fakultet. Najbolje znanstvene rezultate Jonjić je postigao je na području imunologije, no njegov je veliki uspjeh i odgoj mladih stručnjaka na Sveučilištu u Rijeci. U rujnu ove godine, prof. Jonjić postao je i prvi hrvatski znanstvenik iz domovine koji je primljen u Leopoldinu, Njemačku akademiju znanosti čiji su članovi i Ban i Đikić. Stoga je paradoksalno da Jonjić dva puta nije prošao na izborima za HAZU.

- Očekujemo da će i HAZU konačno primiti prof. Jonjića za redovnog člana - istaknuo je ministar Jovanović.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk