"Za Sveučilišnu bolnicu nije učinjeno ništa", NL, 5. 12. 2012.
SVEČANA SJEDNICA FAKULTETSKOG VIJEĆA DEKAN ALAN ŠUSTIĆ POZVAO SVE RAZINE NA PRUŽANJE PODRŠKE MEDICINSKOM FAKULTETU
Za Sveučilišnu bolnicu nije učinjeno ništa
Raspolažemo sa sto milijuna kuna godišnjeg budžeta, imamo pet stotina zaposlenih, a povukli smo više od dva milijuna eura iz europskih fondova za financiranje znanstvenih projekata, za što veliku zahvalnost valja iskazati prof. Stipanu Jonjiću i njegovoj grupi

Andrej PETRAK
 
Neophodne radikalne promjene još uvijek nisu učinjene – sa svečane sjednice Fakultetskog vijeća (Foto: L.ČERNJUL )RIJEKA » Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Alan Šustić na svečanoj sjednici u povodu 57. godišnjice ove visokoškolske ustanove upozorio je da za realizaciju ključnog projekta riječke Sveučilišne bolnice u proteklih godinu dana nije učinjeno gotovo pa ništa ni na lokalnoj, niti na državnoj razini. Ustanovljavanje Sveučilišne bolnice najvažniji je cilj fakultetske strategije, definirane prije dvije godine, a ovaj projekt dekan Šustić nazvao je jedinim mogućim izborom u vremenu koje dolazi, jer se inače riskira da i riječka Medicina i riječka bolnica postanu ustanove drugog reda.
   
    – Sveučilišna bolnica trebala bi biti ustanova pod zajedničkom kapom ministarstava zdravlja i znanosti, a vidimo je kao zdravstvenu, znanstvenu i obrazovnu instituciju. Naš je cilj također ukidanje postojećeg modela kliničkih bolničkih centara, jer ti centri ni po legislativi niti po praksi nisu sveučilišne bolnice. Valja jasno reći da Europa i cijeli razvijeni svijet ne poznaju model kliničkih bolničkih centara, kaže prof. dr. Šustić, napominjući da se institucija Sveučilišne bolnice ne spominje ni na jednom mjestu u nacionalnoj strategiji razvoja zdravstva, iako je na taj propust više puta upozoravano.
 
Najbolje mlade znanstvenice
   
    Prodekan za znanost prof. dr. Bojan Polić uručio je nagrade za najbolje mlade znanstvenike, koje se dodjeljuju u dvije kategorije: temeljnim i kliničkim medicinskim znanostima. U kategoriji kliničkih medicinskih znanosti nagradu za najbolju mladu znanstvenicu zaslužila je dr. sc. Tamara Turk Wensveen, a u kategoriji temeljnih medicinskih znanosti nagrađena je Vanda Juranić Lisnić.
    Potpredsjednik fakultetskog odbora svih studenata Sven Pal proglasio je dobitnika nagrade za najboljeg profesora, a to je, već drugi put u tri godine u izboru studenata šeste godine medicine, profesor Ivica Pavić.
   Dekan Šustić Medicinski fakultet vidi esencijalnim za osiguravanje razvoja Rijeke i Primorsko-goranske županije.
    – Medicinski fakultet nije samo obrazovna institucija, već ima velik značaj u zdravstvu, zdravstvenoj i socijalnoj politici, znanosti, turizmu, inovativnosti i ekonomiji. Raspolažemo sa sto milijuna kuna godišnjeg budžeta, imamo pet stotina zaposlenih, a povukli smo više od dva milijuna eura iz europskih fondova za financiranje znanstvenih projekata, za što veliku zahvalnost valja iskazati prof. Stipanu Jonjiću i njegovoj grupi. Ekonomski značaj Medicinskog fakulteta ogleda se i u tome što imamo oko tisuću studenata koji su na studij u Rijeku došli izvan Primorsko–goranske županije, a zajedno godišnje u lokalnu privredu ostave višemilijunske iznose. Kad sagledamo sve ove brojke, lako je shvatiti što za ovu regiju znači projekt Sveučilišne bolnice, napominje dekan Medicinskog fakulteta. 
    Dodaje da je tijekom ove godine izdana lokacijska dozvola za izgradnju Centra za translacijsku medicinu u sveučilišnom Kampusu na Trsatu, za što se zahvaljuje Sveučilištu i Gradu na podršci.
    – Zbog ograničenih prostornih kapaciteta u kojima djelujemo, odlučili smo dijelom iskoristiti resurse Kampusa koji nam stoje na raspolaganju, a dijelom izdvojiti određene studijske programe, osnivanjem Fakulteta za zdravstvene studije, ili sveučilišnog Odjela za zdravstvene studije. Senat Sveučilišta prepoznao je ovu našu inicijativu i u zgradi u Vukovarskoj ulici sljedećeg semestra moći će početi nastava. Ostaje nam definiranje zahtjevnih zakonskih aspekata nove ustanove koja će se baviti obrazovanjem zdravstvenih radnika, neliječničkog medicinskog kadra, dodaje prof. dr. Šustić.
    Dekan Medicinskog fakulteta zaključio je da ne može biti suviše zadovoljan učinjenim u proteklih godinu dana, jer neophodne radikalne promjene još uvijek nisu učinjene, te je stoga pozvao lokalnu, regionalnu i državnu vlast da fakultetu pruže puno jaču podršku nego dosad.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk