"Povijest moderne Turske": Od Osmanskog Carstva do današnjih dana, NL, 10. 12. 2012.
Autor: Kim Cuculić

alt

RIJEKA  Knjiga »Povijest moderne Turske« talijanskog povjesničara Antonella Biaginija, u izdanju »Srednje Europe« iz Zagreba, predstavljena je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Promociju je organiziralo Hrvatsko-tursko društvo Rijeka u suradnji s Odsjekom za povijest riječkog Filozofskog fakulteta.

Kako je kazala Esma Halepović Đečević, predsjednica Hrvatsko-turskog društva Rijeka, riječ je o prvom prijevodu na hrvatski ovog važnog izdanja. Prevoditelji su politolog i novinar Šenol Selimović te Riječanka Nella Popović, talijanistica, anglistica i magistrica europskih studija. 

  Knjigu i autora predstavio je Alberto Becherelli s rimskog Sveučilišta Sapienza, Biaginijev suradnik i učenik. Becherelli je podsjetio da je Antonello Biagini jedan od najvažnijih povjesničara u Italiji, koji se poviješću Turske bavi od sedamdesetih godina Njegova »Povijest moderne Turske« objavljena je 2002. godine i imala je veliki uspjeh. Knjiga je podijeljena u pet poglavlja, a obuhvaća razdoblje od krize i pada Osmanskog Carstva do 2002. godine. Opširnije se na knjigu osvrnuo prof. dr. sc. Darko Dukovski, koji je istaknuo da je riječ o priručniku koje će biti od koristi studentima povijesti, ali i svima onima koji se žele upoznati s modernom Turskom. 

  – Knjiga nudi osnovnu i jezgrovitu informaciju o povijesti moderne Turske, slijedeći crtu od Osmanskog Carstva do današnjih dana. Radi se o političkoj povijesti, koja također prati društvene i kulturalne procese. Iz knjige je vidljivo na koji su način politička događanja utjecala da Turska bude takva kakva jest – kazao je Dukovski, posebno se osvrnuvši na reforme u Turskoj koje su bitne za građansko društvo. 

  Suprevoditelj knjige Šenol Selimović pristupio je ovom izdanju s aspekta percepcije Turske i Turaka u Hrvatskoj. 

  – Kroz obrazovni sustav i stoljeća nataložio se kolektivni imaginarij zbog kojega se Turci doživljavaju na određeni način. Onda su se pojavile turske televizijske sapunice, koje su za promicanje Turske učinile više od diplomacije. Zahvaljujući industriji sapunica Tursku smo upoznali na jedan neobičan način, premda bi možda više voljeli da to nisu sapunice. U svakom slučaju, Turska je Hrvatskoj postala bliska zemlja i pomalo nestaju tradicionalne percepcijske sheme o Turcima – istaknuo je Selimović. 

  Biaginijeva knjiga znanstveno je utemeljena i stručno pisana, nudeći temeljne informacije za najširu javnost – preporuka je za hrvatske čitatelje koji žele doznati nešto više o povijesti moderne Turske.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk