"Jovanovic daje šansu riječkim kadrovima", NL, 10. 12. 2012.
DECENTRALIZACIJA NA DJELU MINISTAR OBRAZOVANJA ANGAŽIRAO BROJNE STRUČNJAKE S KVARNERA
TRN U OKU ZAGREBU
Jovanović daje šansu riječkim kadrovima
Uz zamjenika ministra Sašu Zeleniku, u razna nacionalna vijeća, agencije, koordinacije, upravna vijeća i nadzorne odbore važnih institucija ušli su Pero Lučin, Radovan Šoljaga, Petar Bezinović, Ivo Usmiani, Stipan Jonjić, Jasna Krstović, Maja Vehovec, Aleksandra Deluka-Tibljaš, Andrea Mešanović, Viktor Peršić, Goran Palčevski itd.

Tihana TOMIČIĆ
 
altRIJEKA » Općepoznato je da su riječki ministri u Vladu sa sobom poveli i dio riječkih kadrova – no dok su u Ministarstvu prometa nakon odlaska Zlatka Komadine ostali neki pomoćnici i zamjenici, poput Zdenka Antešića ili Nikole Mendrile, i to je više-manje to, a kod Slavka Linića u Ministarstvu financija kao čuvar državne riznice samo je Miljenko Fičor, ministar obrazovanja Željko Jovanović ne odustaje od mogućnosti da, dok je na čelu MZOS-a, pruži što većem broju Riječana mogućnost da pridonesu radu ove Vlade.
    Primjerice, prošli tjedan iz HAC-a su smijenjeni riječki kadrovi Juro Bajić i Narzico Dalsaso, kao Linićevi ljudi u tom poduzeću, a istovremeno je Jovanović u novoosnovano Nacionalno koordinacijsko tijelo za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje vodi premijer Zoran Milanović, uz sebe i svog zamjenika Sašu Zeleniku »ugurao« još čak četiri Riječana – rektora Peru Lučina, koji se u tom tijelu naravno po funkciji i morao naći, ali i Radovana Šoljagu iz Medicinske škole u Rijeci, Petra Bezinovića s Filozofskog fakulteta u Rijeci, ali i vlasnika i šefa Jadranskog galenskog laboratorija Ivu Usmianija.
    – Hrvatska ima potrebu stvaranja integriranih projekata znanosti i gospodarstva, kako bismo mogli konkurirati na tržištu, izjavio je tom prilikom Usmiani, kao predstavnik realnog sektora u ovom Vladinom tijelu.
   
Plejada Riječana

No, to nije sve: dekanica Učiteljskog fakulteta Jasna Krstović postala je nedavno predsjednicom Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, dok je predsjednica u Nacionalnom vijeću za visoko obrazovanje profesorica s riječkog Ekonomskog fakulteta Maja Vehovec. U Upravno vijeće Agencija za visoko obrazovanje izabrane su također dvije Riječanke: Aleksandra Deluka-Tibljaš, dekanica Građevinskog fakulteta, te Andrea Mešanović kao predsjednica Studentskog zbora. Posebno povjerenje ministra Jovanovića dobio je Viktor Peršić iz opatijske Thallassotherapije, kojeg je Jovanović postavio na mjesto predsjednika Upravnog vijeća, aferama opterećenog, Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu te u Nadzorni odbor Hrvatske lutrije, koja osigurava miljunska sredstva za sport i obrazovanje kroz proračun MZOS-a. Tu je i Davor Širola, kojem je namijenjena uloga kontrole rada Veleučilišta u Gospiću, gdje dekan Šutić ne uživa povjerenje MZOS-a. Ravnatelj Dječje bolnice Kantrida Goran Palčevski postao je član UV HZZO-a, a posebni savjetnici za sveučilišni sport MZOS-a i sport u cjelini su Haris Pavletić, Alvaro Načinović, Aramis Naglić i Samir Barač, koji su nedavno odlučivali i o
Izbor 20 najboljih znanstvenih novaka
   
    U državnom proračunu za 2013. godinu ukupna sredstva za nacionalne znanstvene projekte identična su ovogodišnjima, i iznose 110 milijuna kuna. S obzirom na podatke iz rebalansa za 2012. godinu, u idućoj godini za nacionalne znanstvene projekte planira se izdvojiti čak i više sredstava, ističe riječki ministar. Ipak, jedna od glavnih inicijativa na kraju 2012. i početku 2013., koju Jovanović zajedno sa svojom desnom rukom Zelenikom priprema, jest izbor 20 najboljih mladih znanstvenih novaka iz cijele Hrvatske, čime žele promicati izvrsnost u hrvatskoj znanosti, te nakon toga izbor u docente svih znanstvenih novaka koji u 2013. ispunjavaju uvjete za izbor u docente i koji su to zaslužili svojim rezultatima i izvrsnošću, te za koje postoje razvojne kadrovske potrebe na fakultetima! 
   
Probleme u znanosti želi se pomesti pod tepih
   
    Zanimljivi smo mi u Hrvatskoj, evo Platini nas je upozorio na probleme u nogometu i odmah su to svi primijetili i počeli raditi na tome. OECD, medunarodne evaluacije, Ivan Đikić, Jonjić, Puljak, Terzić, ... nas upozoravaju na probleme u znanosti, a Bjeliš i ekipa onda viču da je problem u tim ljudima, a ne kod nas, sve se pokušava pomesti pod tepih i mnogi-glasni bi da se ništa ne radi. A mi hoćemo i znamo bolje. I u znanosti i u nogometu, kaze ministar Jovanović.
dodjeli najvažnije državne nagrade za sport Franjo Bučar, Edita Stilin o sportskoj nagradi Ivan Filipović, a akademik Daniel Rukavina za državnu nagradu za znanost.
    U Hrvatskoj zakladi za znanost, Zelenika i Jovanović istaknutu ulogu namijenili su profesoru s Medicinskog fakulteta Stipanu Jonjiću, koji je upravo nedavno uspio za svoje projekte od EU dobiti višemilijunska sredstva.
    – Od početka mandata ova Vlada i mi u Ministarstvu zalažemo se za jasne kriterije kvalitete i izvrsnosti pa je logično da na nacionalnoj razini angažiramo ljude koji su se, ne samo na riječkoj, nego i na puno široj sceni, dokazali svojim radom i rezultatima. U znanosti, obrazovanju, sportu, ali i gospodarstvu imena koja navodite su primjer svima koji bi ovu državu željeli učiniti uspješnom pričom regije i EU, kaže ministar Jovanović.
   
Pritužba premijeru

Poznato je da tzv. zagrebački lobi otpočetka Jovanovićeva mandata vodi određenu bitku protiv riječkih kadrova u sektoru znanosti i obrazovanja, te je rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš nedavno čak pisao premijeru Milanoviću pismo protiv ministrovih prijedloga zakona, a time i kadrova koji takve zakone predlažu, no Jovanović im na to odgovara:
    – Nema nikakvog sukoba sa Sveučilištem u Zagrebu, nego samo s tendencijama centralizacije i zatiranja mogućnosti da se Hrvatska razvija policentrično – gdje god ima kvalitete i potencijala. Ovoj Vladi na srcu je dobrobit Hrvatske, a onima kojima su cilj samo vrlo uskogrudni osobni interesi, to očekivano smeta. Ali mi nećemo posustati i vrlo brzo će se vidjeti da će od takvog pristupa koristi imati i Rijeka, i Pula, i Split, i Osijek ... pa naravno i Zagreb i svi naši krajevi i regije te, najvažnije, svi građani ove države. Na znanje i ravnanje onima koji su se desetljećima služili pamfletima i demagogijom za osobne probitke pa ponekad i za prikrivanje svoje nesposobnosti ili čak neetičnosti te pravog kriminala.
    Ističe da su Vlada i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u 2012. godini za znanstveno-istraživačku djelatnost i tehnologijski razvoj izdvojili 1.071.000 kuna, dok planirana sredstva za 2013. godinu iznose 1.060.100 kuna. Ukupna ulaganja u visoko obrazovanje rebalansom proračuna za 2012. godinu iznose 2,78 milijarde, a u 2013. godini planirano je 2,70 milijardi kuna. Od toga je za redovnu djelatnost Sveučilišta u Zagrebu osigurano 1,25 milijardi kuna, što je više od ukupnih izdvajanja za sve ostale javne visokoškolske ustanove u državi. Taj podatak puno govori, ističu u MZOS-u.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk