"Kreće projekt borbe protiv korupcije i diskriminacije", NL, 10. 1. 2013.

SVEUČILIŠTE
U SKLOPU PROJEKTA EU SMJERNICE ZA UNAPRJEĐENJE AKADEMSKOG INTEGRITETA
 
Cilj projekta je izraditi smjernice za suzbijanje i preveniranje diskriminacije& koeupcije, seksualnog uznemiravanja, mobinga, plagiranja, sukoba interesa i sukoba obveza, kaže prof dr. Snježana Pq-vzaPrmaržijasc*5' tuxhTRiječko Sveučilište provodi projekt u partnerstvu sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu * Foto: M. ANIČIĆ

RIJEKA
» Sveučilište u Rijeci kreće s projektom sprečavanja korupcije, diskriminacije i sukoba interesa koji će se realizirati u sklopu EU projekta IPA 2008 »Uspostava pravnog okvira za suzbijanje pojava diskriminacije i korupcije s ciljem unapređenja akademskog integriteta« kojeg riječko Sveučilište provodi u partnerstvu sa sveučilištima u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Najavljujući kako provedba projekta kreće u veljači prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježana Prijić Samaržija pojašnjava da prva faza projekta podrazumijeva provedbu dviju anketa među studentima i zaposlenicima s ciljem ispitivanja pojava neprimjerenog ponašanja u akademskoj zajednici.
    – Cilj projekta je izraditi smjernice za suzbijanje i preveniranje diskriminacije, korupcije, seksualnog uznemiravanja, mobinga, plagiranja, sukoba interesa i sukoba obveza, kaže prof. dr Prijić Samaržija. Osim pravnog okvira posebna će se pozornost u okviru provedbe projekta posvetiti edukativnim kampanjama. Anketama koje će se provesti u veljači obuhvatit će se svi zaposlenici Sveučilišta te svi studenti, a očekujemo da bi rezultate ankete mogli imati u ožujku ili travnju. Nakon dobivenih rezultata krenut će se s izradom smjernica te pravilnik
Etički kodeks već postoji
   
    Sveučilište u Rijeci već posjeduje Etički kodeks, koji također regulira pravila primjerenog ponašanja članova akademske zajednice, kaže prof. dr. Prijić Samaržija ističući da je voditelj projekta suzbijanja korupcije i diskriminacije zagrebačko Sveučilište koje ga je već privelo kraju. 
   
, % Dvije ankete
   
    U prvoj fazi projekta, što počinje u veljači, među studentima i zaposlenicima bit će provedene dvije ankete s ciljem ispitivanja voja|a neprimjerenog ponašanja u akademskoj zajednici.
a ponašanja, najavljuje prorektorica.
    Krajnji je cilj projekta utvrditi pravni okvir koji će se temeljiti na rezultatima provedenih anketa i smjernica, a svoju će inspiraciju crpiti u međunarodnim i nacionalnim preporukama za borbu protiv tih pojava. Pri izradi pravnog okvira Sveučilište će se oslanjati na komparativne akte, nacionalno zakonodavstvo te interne sveučilišne akte, kao i akte sveučilišnih sastavnica.
    Osim razvoja pravnog okvira, posebna će se pozornost posvetiti i edukativnim kampanjama, kao što su treninzi, radionice i seminari, kroz koje će se nastojati podići razina svijesti svih članova akademske zajednice o problemima koje sa sobom donose korupcija, diskriminacije i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja. Cilj je educirati akademsku zajednicu o načinima na koje se te pojave mogu prevenirati i izbjeći.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk