"Zaključen natječaj za izbor rektora, sjednica Senata i odluka 19. veljače", NL, 11. 1. 2013.
SVEUČILIŠTE U RIJECI 

Prof. dr. Pero Lučin jedini kandidat

 
Prije četiri godine, kada je prvi put izabran za rektora, Lučin je imao četiri protukandidata, dok će drugi mandat, sasvim je izvjesno, dobiti u solo-utrci
 
Rektorski mandat do 2017. – Pero Lučin * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA Sveučilište u Rijeci zatvorilo je natječaj za izbor rektora za mandatno razdoblje 2013. do 2017. godine, a prema neslužbenim informacijama na natječaj je stigla ponuda samo jednog kandidata i to ona sadašnjeg rektora prof.dr. Pere Lučina. Iako je natječaj zaključen još je jučer do kraja dana postojala mogućnost da putem pošte stigne neka zakašnjela kandidatura. Međutim s obzirom da više od tri tjedna, koliko je natječaj bio otvoren, nitko od članova akademske zajednice koji ispunjavaju uvjete za obnašanje te dužnosti nije pokazao interes da se kandidira, gotovo je izvjesno da će Senat Sveučilišta razmatrati samo jednu kandidaturu.
    Iako je prilikom posljednjeg izbora rektora među članovima akademske zajednice vladao priličan interes za tu funkciju, jer u utrci za mjesto rektora prije četiri godine sudjelovalo je petero kandidata koji su ispunjavali uvjete, činjenica da se sada na natječaj javio samo aktualni rektor nije presedan na riječkom Sveučilištu. Naime, ista je situacija bila i za vrijeme bivšeg rektora akademika Daniela Rukavine koji je u posljednji svoj rektorski mandat ušao bez ijednog protivnika.
    Uvjeti koje su mogući kandidati za rektora morali ispunjavati su da su nastavnici Sveučilišta u znanstveno-nastavnom zvanju te da su redoviti profesori, kao i da ih za tu funkciju predlažu vijeća ustanova Sveučilišta s kojih dolaze ili pak da imaju podršku najmanje pet posto nastavnika Sveučilišta u znanstveno-nastavnom zvanju s bilo koje sveučilišne sastavnice.
    Za koju se od tih dviju opcija podrške kolega odlučio sadašnji, ali očito i budući rektor pokazat će se već naredni tjedan, jer prema pravilima natječaja rektor je u roku od osam dana od zatvaranja natječaja, odnosno do 17. siječnja, dužan sazvati sjednicu Senata na kojoj će Povjerenstvo za provedbu natječaja, na čijem je čelu dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Edvard Kunštek, izvijestiti članove Senata o prispjelim prijavama kandidata. Na istoj sjednici Senat treba utvrditi i listu kandidata koji ispunjavaju uvjete za izbor rektora.
    Kako je gotovo izvjesno da će se na toj listi naći samo jedno ime članovi Senata na sjednici 19. veljače, kada će se provesti izbor rektora, neće imati previše posla. U međuvremenu je predviđeno i javno predstavljanje programa kandidata, no očito je da će i taj segment postupka izbora rektora proći bez međusobnih nadmetanja kandidata.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk