"Prvi riječki Start-up inkubator starta u veljači", NL, 16. 1. 2013.

POSLOVNE IDEJE

RUŽIĆEVA 14 ČEKA 40-ak MLADIH
 
Potencijalni korisnici su mlade osobe i timovi do 29 godina starosti s poslovnom idejom iz područja IT tehnologije i product designa koju žele komercijalizirati
 
Robert Komen, Vojko Obersnel, Hrvoje Hudoletnjak i Andrija Vitezić * Foto: D. ŠKOMRLJRIJEKA » Studenti Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci te mlade osobe i timovi do 29 godina starosti, s poslovnom idejom iz područja IT tehnologije i »product designa«, koju žele komercijalizirati pozvani su javiti se u prvi riječki Start-up inkubator, što će s radom početi krajem veljače. U prostor inkubatora u Ružićevoj 14 bit će moguće smjestiti četrdesetak mladih, koji će tijekom šest mjeseci besplatno moći koristiti niz usluga koje će im pomoći u razradi poslovne ideje, te osmišljavanju i postavljanju poslovnih modela te u pristupu mogućim izvorima financiranja.
    Korisnici Start-upa su mladi ljudi i njihovi timovi koji posjeduju znanja i ideje s područja informacijskih tehnologija, računalnih aplikacija, industrijskog dizajna, te studenti različitih znanstvenih i drugih stručnih područja.
   
Razmjena ideja

Oni će u inkubatoru svoje ideje moći razrađivati i bez osnivanja tvrtke, a stručnu pomoć osigurat će im mentori. Uz objavljivanje javnog poziva, otvorenog do 1. ožujka, mentori se traže kontaktima sa stručnjacima iz gospodarstva i akademije, a u tu svrhu već su potpisani sporazumi sa Sveučilištem i Veleučilištem u Rijeci te RRA Porin. Programski nositelj projekta start-up inkubatora je Odjel gradske uprave za poduzetništvo, a Regionalna razvojna agencija P
U Rijeci već dva inkubatora

    Uz Start-up inkubator u Rijeci odranije djeluju Poduzetnički inkubator Rujevica te Poduzetnički inkubator Torpedo. Ta dva inkubatora u 2009. godini brojali su 42 korisnika, 2010. godine i 2011. godine po 45 korisnika, a do 15. kolovoza 2012. godine 40 korisnika. Ukupan broj zaposlenih kod korisnika inkubatora u 2009. godini je 158 osoba, u 2010. godini 156 osoba, u 2011. godini 157 osoba, a u 2012. godini, do 15. kolovoza 131 osoba.
orin sudjeluje kao partner.
    Javni poziv za ulazak u Start-up inkubator otvoren je do 8. veljače, a prijave će ocjenjivati Programsko vijeće, među čijim članovima su i Goran Duskić i Edi Budimilić iz riječkog WhoAPI-ja, u koje je uložio osnivač istaknutog američkog start-up akceleratora »500 Startups« Davea McClure. Upravo je od Duskića, Budimilića i Hrvoja Hudoletnjaka i potekla inicijativa za osnivanje prvog riječkog Start-up inkubatora.
    – Goran i Edi trenutno su u San Franciscu u jednom tamošnjem inkubatoru, no ubrzo se vraćaju. Uvjeren sam da će svojim golemim znanjem i iskustvom pridonijeti razvoju riječkog inkubatora. U Rijeci postoji velik broj pojedinaca kojima treba jedno ovakvo mjesto za razradu, realizaciju i razmjenu ideja. Prostor će idealno poslužiti i za održavanje predavanja, treninga, konferencija i sličnih događanja. Budući korisnicima inkubator će pružati svu potrebnu infrastrukturu, rekao je Hudoletnjak, koji će u start-up inkubatoru sudjelovati i kao mentor.
   
Plasman na tržište

Nakon što je ideja zaživjela u glavama ove trojice mladih Riječana, Hudoletnjak je putem Twittera počeo komunicirati s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom pa su razmjenjujući poruke zajednički razrađivali način funkcioniranja inkubatora. Gradonačelnik Obersnel uvjeren je da će Start-up inkubator zaživjeti, što, napominje, ne ovisi samo o mladim ljudima s idejom, već i o tržištu, koje može, želi i hoće prihvatiti tu ideju.
    – Start-up inkubator projekt je koji treba podržati, jer ima budućnost i zbog toga što se neki proizvodi direktno mogu plasirati na strana tržišta. Koliko ćemo u tome biti uspješni primarno ovisi i korisnicima Start up-a, dok Grad Rijeka stvara prostorne uvjete za komercijalizaciju ideja, a možda i trajno rješenje radnog mjesta, izjavio je Obersnel.
    Osim mentora, stručnu pomoć svim budućim korisnicima pružat će i RRA Porin, najavio je direktor Robert Komen.
    – U Rijeci postoji snažan intelektualni kapital mladih ljudi, pa je stoga važno podržati projekt i djelatnosti koje će biti zastupljene u ovom inkubatoru, jer investicijski nisu zahtjevne – traže samo potporu u infrastrukturi, kaže Komen.
    Pročelnik gradskog Odjela za poduzetništvo Andrija Vitezić najavio je da će način funkcioniranja inkubatora biti pojašnjen kroz radionice koje će biti organizirane na Sveučilištu, Veleučilištu i u Porinu, a termini će uskoro biti objavljeni na gradskom webu www.rijeka.hr. U riječkom proračunu za ovaj je projekt osigurano oko 400.000 kuna.

A. PETRAK

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk