"Osniva se Studentski kulturni centar", NL, 21.1. 2013.
NOVA USTANOVA
DOGOVOR SVEUČILIŠTA I GRADA RIJEKE
 
Bit će to ustanova čiji će glavni cilj biti okupljanje na jednom mjestu svih studentskih, ali i nezavisnih kulturnih događanja
 
Više od 70% studenata smatra da im treba kulturni centar * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Sveučilište u Rijeci i Grad Rijeka započeli su intenzivne pregovore oko osnivanja Studentskog kulturnog centra, koji bi prema najavama prorektorice za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježane Prijić Samaržije trebao zaživjeti već kroz nekoliko mjeseci. Najavljujući kako se kreće u izradu elaborata za osnivanje Studentskog kulturnog centra, prorektorica ističe da je riječ o ustanovi čiji će glavni cilj biti okupljanje na jednom mjestu svih studentskih, ali i nezavisnih kulturnih događanja.
   
Vizija studenata

– Započeli smo s intenzivnim pregovorima, no još uvijek nije definirano u kojoj će formi Studentski kulturni centar funkcionirati. Ono što je neupitno potreba je za takvom ustanovom, što se pokazalo i tijekom provedbe projekta USSUD Kulture. Naime, u sklopu tog projekta provedeno je istraživanje među riječkim studentima i rezultati su bili prilično poražavajući jer gotovo pola ispitanih studenata nikada ne posjećuje kulturna događanja. Međutim, rezultati su također pokazali da čak 77 posto studenata smatra da Rijeci nedostaje upravo Studentski kulturni centar, pojašnjava prof. dr. Prijić Samaržija.
    Prema viziji studenata, takva bi ustanova trebala sadržavati ne samo prostor za kulturne događaje, već i ugostiteljski objekt, kao i dnevni boravak, a ono što je za sada izvjesno jest da će se dio tih aktivnosti odvijati u sklopu sveučilišnog kampusa, no postoji i mogućnost korištenja prostora u samom gradskom središtu.
    Uz želju studenata za osnivanjem Kult
Trećina novca u kafićima
   
    Provedeno istraživanje pokazalo je i da obitelji riječkih studenata prosječno mjesečno raspolažu s deset tisuća kuna prihoda, od čega studenti na raspolaganje dobivaju 1.600 kuna. Najveći dio tih sredstava, čak trećinu, studenti potroše u kafićima, dok u klubovima ostavljaju četvrtinu dobivenih sredstava, a među najveće troškove ubrajaju telekomunikacije na koje mjesečno potroše 20 posto dobivenog iznosa. Studentski troškovi na kino, kazalište, izložbe i sport te časopise i knjige zanemarivi su u odnosu na novac koji mjesečno ostavljaju po kafićima. Jedan od podataka dobivenih istraživanjem pokazao je da riječki student godišnje kupi svega dvije knjige koje nisu literatura za studij, te u istom periodu pročita svega šest takvih naslova.
urnog centra provedeno istraživanje, u kojem je sudjelovalo 643 polaznika Sveučilišta, pokazalo je i da svega pet posto riječke studentske populacije koristi kazališnu pretplatu, a čak 70 posto nikada nije bilo na književnoj večeri, 40 posto nikada nije bilo na izložbi, gotovo pola nikada nije pogledalo dramsku predstavu i više od pola nikada nije vidjelo operu. Istovremeno više od 70 posto studenata nikada nije bilo u Malom salonu, Molekuli, Kunsu, Peek & Pokeu, Ribooku te Discordiji, a čak trećina studenata nema odgovor na pitanje po kojem je kulturnom događaju Rijeka prepoznatljiva, dok ih jednak broj smatra da su to maškare.
   
Bez informacija

Ukoliko studenti posjećuju kulturna događanja, onda je najčešći razlog za to druženje te kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a više od pola studenata ne zna odgovoriti što ih asocira na pojam studentske kulture u Rijeci, kao ni na pitanje koji kulturni program nedostaje. Kao jedan od problema studenti navode neinformiranost i pri tome posebno apostrofiraju činjenicu da na fakultetima ne dobivaju dovoljno informacija o takvim događanjima te ih velik broj smatra da fakultetima nedostaje info-punkt o kulturnoj ponudi o kojoj se trenutno najveći broj studenata informira putem interneta.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk