"Studenti medicine u bivšoj zgradi Građevinskog faksa", NL, 29.1. 2013.
ŠIRENJE SVEUČILIŠTA
KORAK BLIŽE FAKULTETU ZDRAVSTVENIH STUDIJA
 
Iseljenjem studenata stručnih studija, Medicinski fakultet dobio je više prostora za programe sveučilišnih studija, a rezultat toga bit će povećanje upisnih kvota
 
Nakon neuspjele prodaje, nekadašnja zgrada Građevine dobila novu namjenuRIJEKA » U nekadašnju zgradu Građevinskog fakulteta u Ulici Viktora Cara Emina uselio se dio studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i to studenti koji pohađaju stručne studije te visokoškolske ustanove. Preseljenje dijela medicinara u novu zgradu jedan je od posljednjih koraka formiranja nove visokoškolske ustanove, a riječ je o Fakultetu za zdravstvene studije. Navodeći kako je Senat Sveučilišta već potvrdio odluku o osnivanju novog fakulteta, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin ističe kako Medicinski fakultet radi na elaboratu nove ustanove.
   
Opremanje laboratorija

– Nije problem osnovati fakultet, ali najprije treba stvoriti sve uvjete za njegovo funkcioniranje. U bivšu zgradu Građevinskog fakulteta uložili smo milijun kuna kako bismo ju osposobili za potrebe novih studenata, a opremili smo ju namještajem kojim su se koristili Građevinski i Filozofski fakultet. Iskorišteno je sve ono što se nije preselilo u Kampus. Ono što nam još preostaje opremanje je laboratorija, navodi rektor.
    Sama ideja osnivanja novog fakulteta potekla je od fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta koje je prije godinu dana jednoglasno podržalo ideju još jedne visokoškolske zdravstvene ustanove, a podržalo ju je i stručno vijeće K
Odustalo se od prodaje
   
    Prepuštanje nekadašnje zgrade Građevinskog fakulteta budućoj novoj sveučilišnoj sastavnici, Sveučilište u Rijeci definitivno je odustalo od prodaje tog objekta. Naime, prvotna je ideja Sveučilišta bila prodajom zgrade u Ulici Viktora Cara Emina zatvoriti financijsku konstrukciju izgradnje studentskog paviljona u Kampusu, no kako se nije našao potencijalan kupac koji bi za objekt površine 2.400 četvornih metara izdvojio najmanje 3,5 milijuna eura koliko iznosi početna vrijednost, od ideje prodaje odustalo se. Jedan od ograničavajućih faktora za potencijalne kupce bila je spomenička vrijednost te nemogućnost mijenjanja gabarita ili vanjskog izgleda zgradem, kao i urbanistička namjena zgrade, jer na toj se lokaciji može obnašati isključivo javna i društvena djelatnost.
liničkog bolničkog centra Rijeka. No, iako se očekivalo da će riječko Sveučilište već narednu akademsku godinu započeti bogatije za jednu novu sastavnicu dekan Medicinskog fakulteta, prof.dr. Alan Šustić, ističe da će proces trajati ipak nešto duže.
    – Krenuli smo s izradom pravnih i drugih procedura potrebnih za osnivanje fakulteta i očekivali smo da će to ići brzo, međutim sve ide dosta sporo i očito je da potrebna dokumentacija neće biti spremna do početka naredne akademske godine, ističe dekan.
    Iseljenjem studenata stručnih studija Medicinski je fakultet dobio više prostora za provedbu programa sveučilišnih studija, a ono što se očekuje, prema rektorovim najavama, povećanje je upisne kvote i uvođenje internacionalnih grupa studenata.
   
Postojeći kadar

– Ne očekujemo uvođenje novih programa, već širenje postojećih, posebno povećanje broja studenata medicine. Dakle, Medicinski će fakultet i dalje obrazovati medicinare, dentalne medicinare i sanitarne inženjere. Od Fakulteta za zdravstvene studije također se očekuje povećanje upisne kvote, ali i restrukturiranje sadašnjih programa. Radi se na tome da se uvede forma 3+2, a takva će forma prvo zaživjeti na studiju medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Isto očekujemo i od drugih programa, a postoji i mogućnost uvođenja novih. Radi se ono što je trend u Europi, ističe prof. dr. Lučin.
    Uz program medicinsko-laboratorijske dijagnostike za sada je izvjesno da će novi fakultet provoditi i dosadašnje programe sestrinstva, fizioterapije, radiološke tehnologije te primaljstva, a iako je visokoškolska ustanova u osnivanju već dobila zgradu za korištenje, pokretanje Fakulteta za zdravstvene studije neće značiti i nova zapošljavanja na Sveučilištu, već će se, zaključuje rektor, koristiti postojeći znanstveno-nastavni kadar Medicinskog fakulteta.

I. ŠESTAN KUČIĆ


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk